G4Media.ro

Autoritățile din Alba le solicită celor care au cunoştinţă despre posibile abuzuri…

Sursa foto: imagini amator

Autoritățile din Alba le solicită celor care au cunoştinţă despre posibile abuzuri în centre de îngrijire/azile să anunțe acest lucru

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Alba le solicită celor care ar putea avea cunoştinţă despre posibile abuzuri de orice fel la care ar putea fi supuse persoane aflate în cadrul serviciilor sociale, publice şi private, să sesizeze acest lucru, telefonic, prin e-mail, poştă sau la sediul instituţiei, relatează Agerpres.

Potrivit unui „anunţ de interes public”, postat duminică pe pagina de Facebook, „Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba vă roagă să sesizaţi de urgenţă orice situaţie sau informaţie cu privire la posibile abuzuri de orice fel, la care ar putea fi supuse persoane aflate în cadrul serviciilor sociale de orice tip, publice şi/sau private (cămine pentru persoane vârstnice, centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi, centre de îngrijire şi asistenţă, adăposturi)”.

Reprezentanţii AJPIS menţionează că eventualele sesizări „vor fi tratate cu maximă atenţie, urgenţă”, fiind asigurată, totodată, protecţia datelor personale.

„În acest sens ne puteţi contacta astfel: la sediul AJPIS sau prin poştă, la adresa situată în Alba Iulia, str. Nicolae Titulescu, nr.10B, de luni până joi între orele 8.00-16.30 şi vineri 8.00-14.00; Email: ajpis.alba@mmanpis.ro; Telefon: 0738975191. (…). Haideţi să fim vigilenţi, haideţi să acţionăm împreună împotriva abuzurilor! Vă mulţumim!”, se mai arată în postare.

Niciunul din cele aproximativ 100 de centre rezidenţiale din Alba destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilităţi şi copiilor verificate în perioada 10-16 iulie de către o comisie mixtă nu a fost depistat cu nereguli care să determine închiderea, fiind aplicate în schimb sancţiuni în valoare totală de peste o jumătate de milion de lei.

„Au fost verificate, în perioada 10-16 iulie, 92 de centre rezidenţiale din judeţ, din care 40 de centre pentru copii, 27 de centre pentru persoane cu dizabilităţi, 23 de centre pentru persoane vârstnice, 1 centru pentru alte persoane dependente, altele decât vârstnice sau cu dizabilităţi, şi 1 centru neautorizat. Numărul persoanelor rezidente în aceste centre este de 1.401”, a declarat, în 19 iulie, prefectul de Alba, Nicolae Albu.

El a precizat că au fost aplicate 527 de sancţiuni, în valoare totală de 504.700 de lei. Au fost depistate nereguli ca frigidere cu zone de degradare, calorifere cu urme de rugină, pereţi cu vopsea exfoliată, depozitare necorespunzătoare, zone de îmbăiere cu prezenţă de infiltraţie pe plafon, deficienţe de ordin structural, lipsă autorizaţie DSVSA, DSP, ISU etc.

„În urma acţiunilor de control nu au fost constatate nereguli care să determine închiderea centrelor rezidenţiale verificate sau relocarea persoanelor asistate la alte centre”, a menţionat Nicolae Albu.

La rândul său, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Florin Dogaru, a declarat că nu au fost constatate fapte de violenţă şi de rele tratamente, nu au fost identificate persoane care să prezinte urme de violenţă şi nu s-au înregistrat plângeri din partea beneficiarilor centrelor respective. De asemenea, potrivit acestuia, din punct de vedere al fluxului financiar, au fost verificate veniturile realizate şi modul de utilizare a acestora şi nu au fost constatate nereguli prin deturnarea de eventuale fonduri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...