G4Media.ro

Angajații din construcții protestează în fața Guvernului / Se opun eliminării facilităților…

Sursa: BNS

Angajații din construcții protestează în fața Guvernului / Se opun eliminării facilităților fiscale pentru salariați: ”Nu ne alungați din țară!”

Câteva sute de angajaţi din construcţii, membri ai Federaţiei Generale a Sindicatelor Familia, s-au strâns miercuri dimineață, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta față de intenția Guvernului de a elimina facilităţile fiscale acordate salariaţilor din acest sector. Protestatarii scandează: ”Nu ne alungați din țară!” și ”Vrem să rămânem lângă copiii noștri!”.

„Este de datoria noastră să tragem la răspundere un Guvern mincinos, care îşi încalcă propriile angajamente asumate în scris! Dacă va avea loc, scăderea veniturilor îi va determina pe mulţi constructori să plece din România în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în alte ţări. Vrem să construim în România”, spun reprezentanţii FGS Familia.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a subliniat că modificările aduse Codului fiscal, propuse de guvernanţi, lovesc nu numai în sectorul construcţiilor ci afectează şi alte categorii de salariaţi.

„Nu putem sta deoparte şi privi cum drepturile noastre sunt subminate de către Guvernul României. Prin eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii, vor fi afectate veniturile nete ale lucrătorilor din acest domeniu, siguranţa la locul de muncă, calitatea vieţii lor şi a familiilor acestora. Este o ameninţare care ne afectează pe toţi, indiferent de afilierea sindicală. Astfel, doar prin solidaritate putem face o schimbare reală şi durabilă. Estimăm că modificările aduse Codului fiscal, propuse de guvernanţi, în mod total netransparent, fără consultări, vor lovi nu numai în acest domeniu, ci şi în alte categorii de salariaţi. (…) Cerem în mod ferm Guvernului o abordare transparentă atunci când vine vorba de astfel de decizii! Vrem ca vocea noastră să fie ascultată şi ca propunerile alternative pe care le avansăm să fie tratate în mod corespunzător. Transparenţa este esenţială pentru a ajunge la soluţii echitabile şi benefice pentru bugetul consolidat, mediul de afaceri şi, nu în ultimul rând, pentru salariaţi”, a transmis Costin într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a BNS.

FGS Familia şi BNS propun Guvernului un pachet de măsuri pentru a preveni efectele eliminării facilităţilor fiscale la 1 septembrie 2023, respectiv: negocierea şi încheierea unui contract colectiv la nivel de sector şi includerea unui mecanism pentru menţinerea veniturilor salariale nete pentru angajaţii din sectorul de construcţii şi cel de materiale de construcţii; eliminarea treptată a facilităţii fiscale, cu respectarea calendarului asumat prin PNRR (măsura 208) începând cu 2025; realizarea unui studiu de impact pentru analiza inoportunităţii reale a eliminării bruşte a facilităţilor din sectorul de construcţii; ajustarea alocărilor financiare pentru lucrările de investiţii finanţate de către stat sau din fonduri europene, astfel încât să le permită constructorilor să îşi ajusteze costurile cu personalul; pregătirea unei politici salariale a sectorului pentru următorii ani, care să aducă o reechilibrare a salariilor, în special în sectorul privat; modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi introducerea de clauze sociale; pregătirea unor pachete de măsuri pentru reducerea muncii la negru şi la gri în sector, inclusiv introducerea cardului lucrătorilor în construcţii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Sa iasa in strada si PFA-urile cu norma de venit care sunt obligate sa treaca la PFA in sistem real … practic li se diminueaza veniturile nete cu aproape 50% si ajung sa munceasca doar pentru stat

  2. restul muncitorilor si meseriilor unde nu exista facilitati fiscale, de ce nu pleaca din tara?!

  3. E intotdeauna mai greu sa iei inapoi decat sa nu dai deloc. Oamenii se simt nedreptatiti daca sunt adusi in rand cu restul. (vezi si specialii) Ei chiar cred si simt ca merita unele lucruri. Oricum, daca te uiti in Romania cat costa sa renovezi un apartament ti-e foaaaaarte greu sa crezi ca meseriasii din constructii traiesc din acei 4000RON.

  4. Să crești taxele si impozitele in pragul crizei este crimă economică! Doar de la o alianță rusofilă poți să te aștepți la așa ceva iar monștrii PSD-PNL-UDMR-AUR asta sunt!

  5. Plecați !

  6. Cine va alunga din tara? Gastile de la putere au nevoie de cat mai multa forta de munca de la voi. Prin urmare va si incurajeaza sa ramaneti. Ce poate fi mai incurajator decat sa tai din salarii?

  7. Cel mai mare cancer din Romania e sidicatul, vor bani mai multi in sistemul sanitar , dar vor nici sa nu plateasca nimeni. Sa plece pe „anglea” sa castige 5000 de lire pe luna . Astia din constructii parca ar fi fost toti ucenicii lui Michelangelo si ar fi ridicat Capela Sixtina , asa cer banii la lucrari si cand ia mistria in mana , isi luxeaza incheietura , ca pe „anglea” ei au carat materiale , nu au facut efectiv lucrari. Aia care stiu , nu vin in tara nici pe 8000 ron, astia sunt saraolii cu trese de mester Manole.

  8. Este ca în bancul acela în care un cerșetor obișnuit să primească regulat bani de la o persoană milostivă este refuzat într-o bună zi și obraznic cere socoteală milosului. Cînd acesta ăi spune că are și el necazuri și folosește tot ce are pentru a plăti taxele copiilor la școală. Ce bă, copii tăi fac școala pe banii mei ? Așa și acum. Salariații altor domenii, inclusiv cei „ținuți de milă” de patronii care -i ți la minimum pe economie plătesc contribuțiile la pensii și sănătate (uneori furate și acestae de angajatorii rapace) dar cei din construcții trebuie să se trateze pe banii sărăcimii. Ce să mai vorbim cînd nu vedem MACAR UNUL dintre cei cu salarii și pensii „nesimțite” că cedează și ei ceva, măcar așa pentru propagandă pentru acoperirea „găurii” din Buget. Avem corifei ai Justiției, persoane ce par pătrunse de simțul dreptății de la unghii până la creștet de spiritul justițiar (față de alții) care fură, mint și abuzează pe față după care fără rușine beneficiază de venituri incredibil de mari. Astora le iau apărarea o grămadă de politruci „de dreapta” și corifeii presei noastre.