G4Media.ro

Studiu: Depresia dublează riscurile de a dezvolta demență la bătrânețe

sursa foto: Pexels/ Cottonbro

Studiu: Depresia dublează riscurile de a dezvolta demență la bătrânețe

Un diagnostic de depresie la vârsta adultă ar putea să vă dubleze riscul de a dezvolta demență la o vârstă înaintată, potrivit unui nou studiu citat de CNN. Publicat în revista JAMA Neurology, studiul a folosit date de la peste 1,4 milioane de cetățeni danezi care au fost urmăriți din 1977 până în 2018, a declarat autorul Dr. Holly Elser, epidemiolog și medic rezident în neurologie la Universitatea din Pennsylvania.

Oamenii au fost identificați ca având un diagnostic de depresie sau nu și au fost urmăriți de-a lungul anilor pentru a vedea cine a dezvoltat demență mai târziu în viață, a spus studiul. Cercetătorii au ajustat factori precum educația, venitul, bolile cardiovasculare, diabetul, tulburările legate de consumul de substanțe și tulburările bipolare.

Setul mare de date și numeroasele analize folosite de cercetători au făcut ca rezultatele lor să fie solide și fiabile, dar studiul este limitat de indisponibilitatea unor informații precum datele genetice, a declarat Dr. Natalie Marchant, profesor asociat în cadrul diviziei de psihiatrie de la University College London. Marchant nu a fost implicată în cercetare.

Depresia la vârsta adultă târzie este adesea considerată a fi un simptom timpuriu al demenței, iar multe studii anterioare au făcut legătura între cele două, a spus Elser. Dar cel mai recent studiu arată o legătură între riscul de demență și diagnosticele de depresie și la începutul și la mijlocul vieții.

„Prin urmare, rezultatele noastre oferă dovezi puternice că depresia nu este doar un simptom timpuriu al demenței, ci și că depresia crește riscul de demență”, a spus ea.

Care este legătura dintre ele?

Deși asocierea dintre depresie și demență s-a dovedit a fi puternică, există încă întrebări la care studiul nu răspunde.

„De exemplu, este posibil să existe factori de risc comuni împărtășiți pentru depresie și demență care apar mai devreme în cursul vieții, depresia poate crește riscul de demență prin modificări ale nivelurilor de neurotransmițători cheie sau depresia poate duce la schimbări în comportamentele de sănătate care, la rândul lor, cresc riscul de demență”, a adăugat ea într-un e-mail.

„Există o nevoie clară de cercetări viitoare care să examineze mecanismele potențiale care leagă depresia mai devreme la vârsta adultă de apariția ulterioară a demenței”, a spus Elser.

Un alt element al rezultatelor care ar putea fi explorat în continuare este asocierea mai puternică găsită la bărbați decât la femei, a spus Marchant.

„Aceasta este o constatare interesantă, care sper că va fi explorată în continuare”, a adăugat ea într-un e-mail. „Aceasta sprijină ideea că trebuie să luăm în considerare în mod obișnuit factorii de risc pentru demență la bărbați și femei separat, deoarece pot exista mecanisme diferite implicate”.

De ce să urmați un tratament pentru depresie

Dubla lovitură a depresiei și a demenței poate fi înspăimântătoare și poate că vă întrebați – va reduce tratamentul riscul meu? Acest lucru nu este încă clar.

Cel mai recent studiu a analizat tratamentul cu medicamente antidepresive în termen de șase luni de la diagnosticare și nu a observat o diferență de risc între grupul tratat și cel netratat, a spus Elser. Mai multe cercetări pentru a afla dacă medicația și terapia cognitiv-comportamentală cu momente și durate diferite sunt eficiente pentru reducerea riscului vor fi importante în viitor, a adăugat ea.

Constatările preliminare din alte studii observaționale arată că adulții în vârstă care au luat parte la o terapie care le-a redus simptomele depresiei și/sau anxietății au avut, de asemenea, un risc redus de demență viitoare, a adăugat Marchant.

Cu toate acestea, deoarece studiile au fost observaționale, cercetătorii nu pot spune dacă terapia a dus la scăderea numărului de cazuri de demență, a adăugat ea.

„Cu toate acestea, să ai grijă de sănătatea ta mintală este cu siguranță încă important pentru bunăstarea ta în prezent”, a spus Marchant.

Indiferent de riscul de demență, tratarea depresiei ar trebui să fie o prioritate, a fost de acord Elser.

„Deoarece depresia este extrem de răspândită și este asociată cu costuri individuale și societale semnificative, tratamentul eficient al simptomelor depresive ar trebui să fie o prioritate, indiferent dacă acestea conferă risc de demență mai târziu în viață”, a spus ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează