G4Media.ro

Un comandant Wagner face dezvăluiri din timpul ”Marșului spre Moscova” / ”Nu…

sursa foto: STRINGER / AFP

Un comandant Wagner face dezvăluiri din timpul ”Marșului spre Moscova” / ”Nu am văzut niciun polițist de frontieră. Poliția rutieră ne-a salutat pe drum” / În clădirile administrative și militare capturate nu aveau voie să intre decât curierii cu mâncare

Un mercenar care a luat parte la tentativa de revoltă împotriva președintelui rus Vladimir Putin spune că el și colegii săi de luptă „nu aveau habar” de ceea ce se întâmpla, relatează BBC, într-un articol în care se publică mărturiile unui comandant Wagner.

În decurs de doar 24 de ore, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat o insurecție, trimițând trupe în orașul Rostov din sudul țării, apoi mai departe spre Moscova.

Luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a vorbit cu un comandant care s-a aflat în mijlocul acțiunii.

Gleb – un nume ales de jurnaliștii britanici pentru a-i proteja identitatea – fusese implicat anterior în luptele pentru orașul simbolic Bahmut din estul Ucrainei. În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea sa în cazarma din regiunea Lugansk, ocupată de ruși.

Dis-de-dimineață, pe 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători wagnerieni care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant Wagner, pe care Gleb nu dorește să îl numească din motive de securitate, dar care acționa la ordinele lui Prigojin și ale Consiliului de comandă Wagner.

„Este o desfășurare completă”, i s-a spus. „Formăm o coloană, să ne mișcăm”.

Gleb spune că nu i s-a spus nimănui încotro se îndrepta coloana, dar a fost surprins când și-a dat seama că se îndepărtau de linia frontului.

Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistență, spune el, în timp ce treceau granița rusă în regiunea Rostov. „Nu am văzut niciun polițist de frontieră”, își amintește el. „Dar poliția rutieră ne-a salutat pe drum”.

Telegram a susținut ulterior că polițiștii de frontieră de la punctul de control Bugaievka au depus armele la sosirea luptătorilor Wagner.

Aceste canale au distribuit o fotografie care ar fi fost făcută de la fața locului și care arată două duzini de indivizi neînarmați, îmbrăcați în camuflaj.

Pe măsură ce se apropiau de Rostov pe Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile instituțiilor de forță din oraș și să ocupe aeroportul militar. Unității lui Gleb i s-a spus să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).

În timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie complet închisă și goală. Au survolat-o cu o dronă pentru a verifica dacă există vreun semn de viață.

În cele din urmă, după o jumătate de oră, o ușă s-a deschis și două persoane au ieșit în stradă.

„Au spus: Băieți, hai să facem o înțelegere”, povestește Gleb. „Eu am spus: ‘Despre ce să facem o înțelegere? Acesta este orașul nostru’. Așa că am convenit să ne lăsăm în pace unul pe celălalt. Au ieșit să fumeze din când în când”, povestește mercenarul.

Jurnaliștii din Rostov au raportat o situație similară cu multe clădiri guvernamentale din oraș și din împrejurimi. Luptătorii wagnerieni le survolau mai întâi cu drone și apoi le înconjurau. Nimeni nu avea voie să iasă, dar curierii de livrări au fost lăsați să intre cu mâncare.

În timpul acestei acțiuni, liderul Wagner Prigozhin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării al Rusiei, generalul-locotenent Yunus-bek Evkurov, și cu șeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alexeiev.

Prigojin le-a cerut să îi predea pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.  În același timp în care Prigojin se afla în această întâlnire, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mișcare.

Gleb confirmă informațiile din presă potrivit cărora această coloană era condusă de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care este văzut rar în public.

Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej și se pare că se îndrepta spre Moscova, spune el.

El jură că nu avea nicio idee despre planul comandanților săi. „Am aflat ce se întâmplă de pe Telegram, la fel ca și dumneavoastră”.

Pe parcursul zilei, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov au fost transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinși să vadă locuitori locali și chiar jurnaliști locali zâmbind aparent și discutând cu unii dintre luptătorii wagnerieni, în mod normal foarte rezervați, care le ocupau orașul.

„Erau foștii deținuți”, spune Gleb, referindu-se la numeroșii prizonieri în termen sau condamnați înrolați în Wagner anul trecut. „Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei”.

Pentru luptătorii consacrați precum Gleb, care au fost angajați cu mult înainte de războiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clar înțelese.

El a declarat pentru BBC că, în primăvară, li s-a spus de către comandamentul superior că oricine va vorbi cu presa va fi „anulat”, adică ucis.

În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi și i s-a spus, fără nicio explicație, că el și unitatea sa ar trebui să se întoarcă acum la baza din Luhansk.

În timp ce se îndreptau înapoi spre cazarmă, urmăreau știrile pe Telegram. Au citit că împotriva lui Prigojin fuseseră inițiate acuzații penale, apoi retrase, și că urma să se mute în Belarus.

Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi trași la răspundere pentru rolul lor în revoltă din cauza „meritelor lor de luptă”, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov.

Pentru Gleb și unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Luhansk și să aștepte noi ordine.

Gazdele lor, autoritățile așa-numitei Republici Populare Lugansk, militanții separatiști pro-ruși din estul Ucrainei, sunt nerăbdătoare să afle mai multe despre planurile lor de viitor și despre ce se va întâmpla cu echipamentul și muniția lor, spune el.

Când este întrebat de ce nu pleacă din Wagner, Gleb are un răspuns simplu: „Contractul meu nu a expirat încă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...