G4Media.ro

STUDIU Dieta vegană reduce masiv daunele aduse mediului înconjurător de producția de…

Sursa foto: Unsplash / Edgar Castrejon

STUDIU Dieta vegană reduce masiv daunele aduse mediului înconjurător de producția de alimente

O dietă vegană reduce masiv daunele provocate mediului înconjurător de producția de alimente, conform concluziilor celei mai cuprinzătoare analize efectuate până în prezent, relatează The Guardian.

Cercetarea a arătat că dietele vegane au dus la reducerea cu 75% a emisiilor de gaze cu efect de încălzire a climei, a poluării apei și a utilizării terenurilor față de dietele în care se consumă mai mult de 100 g de carne pe zi. De asemenea, dietele vegane au redus distrugerea vieții sălbatice cu 66% și utilizarea apei cu 54%, a constatat studiul.

Impactul puternic al cărnii și al produselor lactate asupra planetei este bine cunoscut, iar populația din țările bogate va trebui să reducă drastic consumul de carne pentru a pune capăt crizei climatice. Însă studiile anterioare au folosit diete model și valori medii pentru impactul fiecărui tip de aliment.

În schimb, noul studiu a analizat dietele reale ale 55.000 de persoane din Marea Britanie. De asemenea, a utilizat date de la 38.000 de ferme din 119 țări pentru a lua în considerare diferențele în ceea ce privește impactul anumitor alimente care sunt produse în moduri și locuri diferite. Acest lucru întărește semnificativ încrederea în concluzii.

Cu toate acestea, s-a dovedit că ceea ce se mănâncă a fost mult mai important în ceea ce privește impactul asupra mediului decât locul și modul în care a fost produs. Cercetări anterioare au arătat că până și carnea cu cel mai mic impact – carnea de porc organică – este responsabilă pentru daune climatice de opt ori mai mari decât o plantă cu cel mai mare impact, semințele oleaginoase.

Cercetătorii au declarat că Marea Britanie ar trebui să introducă politici care să ajute oamenii să reducă cantitatea de carne pe care o consumă pentru a îndeplini obiectivele climatice ale națiunii. Miniștrii au declarat în repetate rânduri că nu le vor spune oamenilor ce să consume, în ciuda precedentului reprezentat, de exemplu, de taxele pe băuturile cu conținut ridicat de zahăr.

Profesorul Peter Scarborough de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea, publicată în revista Nature Food, a declarat: „Alegerile noastre alimentare au un mare impact asupra planetei. Reducerea cantității de carne și de produse lactate din dieta dumneavoastră poate face o mare diferență în ceea ce privește amprenta alimentară”.

Sistemul alimentar global are un impact uriaș asupra planetei, emițând o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră care determină încălzirea globală. De asemenea, utilizează 70% din apa dulce din lume și provoacă 80% din poluarea râurilor și lacurilor. Aproximativ 75% din terenurile de pe Pământ sunt folosite de oameni, în mare parte pentru agricultură, iar distrugerea pădurilor este principala cauză a pierderilor uriașe de biodiversitate.

Profesorul Neil Ward de la Universitatea din East Anglia a declarat: „Acesta este un set semnificativ de constatări. Acesta întărește din punct de vedere științific punctul de vedere al Comitetului pentru schimbări climatice și al Strategiei naționale pentru alimentație din ultimii ani, conform căruia schimbarea regimului alimentar în sensul renunțării la alimentele de origine animală poate avea o contribuție majoră la reducerea amprentei ecologice a Regatului Unit”.

Studiul a arătat, de asemenea, că dietele sărace în carne – mai puțin de 50 g pe zi – au avut jumătate din impactul dietelor bogate în carne asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării apei și a utilizării terenurilor. Cu toate acestea, diferențele dintre dietele sărace în carne, pescetariene și vegetariene au fost relativ mici.

Profesorul Richard Tiffin de la Universitatea din Reading a declarat: „Acest studiu reprezintă cea mai cuprinzătoare încercare de a corela datele privind consumul de alimente cu cele privind impactul producției alimentare asupra mediului”.

„Încurajarea persoanelor care consumă multă carne să reducă consumul de carne și încurajarea vegetarienilor să devină vegani ar trebui să ducă la scăderea emisiilor”, a spus el. „Cu toate acestea, este greu de justificat schimbarea dietei omnivorilor moderați pe baza acestor rezultate, în afară de trecerea la o dietă complet vegană”.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au declarat că dietele care permit ca producția globală de alimente să fie sustenabilă ar însemna ca oamenii din țările bogate să reducă „radical” consumul de carne și lactate.

Aceștia au spus că alte modalități de reducere a impactului sistemului alimentar asupra mediului, cum ar fi noile tehnologii și reducerea risipei alimentare, nu ar fi suficiente.

Cea mai mare diferență observată în cadrul studiului a fost în ceea ce privește emisiile de metan, un puternic gaz cu efect de seră produs de bovine și ovine, care au fost cu 93% mai mici în cazul dietelor vegane în comparație cu dietele bogate în carne.

Alianța britanică pentru sănătate privind schimbările climatice a recomandat în 2020 ca dietele sustenabile să fie sprijinite prin etichetarea obligatorie a produselor alimentare din punct de vedere ecologic, reglementarea promovării și impozitarea alimentelor cu emisii ridicate de carbon.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat: „Oamenii ar trebui să ia propriile decizii în legătură cu alimentele pe care le consumă. Atingerea obiectivului de zero net este o prioritate și, deși alegerile alimentare pot avea un impact asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, efectivele de animale bine gestionate oferă, de asemenea, beneficii de mediu, cum ar fi sprijinirea biodiversității, protejarea caracterului peisajului rural și generarea de venituri importante pentru comunitățile rurale”.

Ministrul agriculturii, Mark Spencer, a declarat săptămâna trecută că ar dori să vadă vaci modificate genetic care să emită mai puțin metan.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sa rumegati voi cata iarba vreti, eu raman la carne! Si „studiul” asta nu cred ca ia in seama o chestie: voi va dati seama ca daca toti cei 8 miliarde de oameni ar manca vegan, cam cat de mult teren arabil ar trebui???? Cred ca s-ar defrisa toate padurile