G4Media.ro

Loțiunea de plajă, contestată de conspiraționiști, dar susținută de comunitatea medicală /…

Sursa foto: Facebook Plaja Stanca-Costesti

Loțiunea de plajă, contestată de conspiraționiști, dar susținută de comunitatea medicală / Câți români mor din cauza cancerului de piele

Organismul european de luptă împotriva cancerului plasează melanomul pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei, scrie Euronews. România este una dintre țările europene cu cele mai mari rate de mortalitate în cazul melanomului. O explicație a numărului crescut de decese este și faptul că țara noastră înregistrează cele mai puține diagnostice de acest timp, iar bolnavii nu ajung să se trateze. În paralel, o serie de studii și influenceri sfătuiesc oamenii să nu folosească loțiuni pentru protecția solară.

Peste 100.000 de cazuri noi de melanom au fost raportate în 2022 – cele mai multe dintre ele la adulți cu vârste cuprinse între 45 și 69 de ani – ceea ce a dus la peste 15.000 de decese.

Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte melanom decât femeile. Una din 74 de femei are un risc pe parcursul vieții (vârste 0-74 ani) de a dezvolta cancer de piele, comparativ cu unul din 66 de bărbați.

Țările UE cu cele mai mari rate de incidență a melanomului (bărbați și femei la un loc) sunt Danemarca, Țările de Jos, Suedia, Finlanda și Germania. Țările cu cele mai scăzute rate sunt România, Bulgaria, Cipru, Portugalia și Polonia. Țările UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de melanom (bărbați și femei la un loc) sunt Spania, Grecia, Portugalia, Malta și România. Țările cu cea mai scăzută mortalitate sunt Slovacia, Danemarca, Slovenia, Croația, Suedia și Țările de Jos.

„Acesta nu este decât vârful icebergului”, scrie Ana-Maria Forsea, profesor la departamentul de dermatologie oncologică de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București, într-o revistă științifică cu acces liber. Baza disparităților în ceea ce privește ratele de supraviețuire, notează Forsea, se explică prin diferențele esențiale în ceea ce privește sursele și disponibilitatea accesului la prevenție, diagnosticarea timpurie, accesul la tratament, „și – nu în ultimul rând – la disponibilitatea și acuratețea datelor epidemiologice”.

Conspirații cu privire la loțiunea de plajă (SPF)

Cu toate acestea, în mijlocul anti-vaxxerilor și al scepticilor privind aselenizarea, au apărut pe rețelele de socializare și influenceri împotriva protecției solare.

Autoproclamații guru ai bunăstării care amenință eforturile de prevenire a cancerului de piele susțin că protecția solară este dăunătoare pentru piele și că este doar o stratagemă a companiilor farmaceutice pentru a genera profituri. Afirmațiile lor au câștigat o audiență, un astfel de antrenor de fitness ajungând la o audiență de un sfert de milion de persoane pe Instagram. În plus, o serie de studii apărute în ultimii ani susțin că loțiunile de protecție solară ar conține ingrediente cancerigene.

Totuși, consensul științific susține cu tărie utilizarea cremei de protecție solară ca o protecție vitală împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) dăunătoare, a deteriorării pe termen scurt și pe termen lung a pielii de către razele solare și a cancerului de piele. Și, deși nu mulți europeni rămân sceptici în ceea ce privește utilizarea protecției solare, melanomul, o formă de cancer de piele, este al șaselea cel mai frecvent cancer la bărbați și femei, după cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni și de vezică urinară.

Protecția solară previne cancerul de piele, spun experții

Asociația Academiei Americane de Dermatologie – cel mai mare, mai influent și mai reprezentativ grup dermatologic din Statele Unite – recomandă persoanelor de toate rasele și vârstele să folosească zilnic cremă de protecție solară.

„Utilizarea cremei de protecție solară poate ajuta la prevenirea cancerului de piele prin protejarea împotriva razelor ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui”, se arată pe site-ul web.

„Oricine poate face cancer de piele, indiferent de vârstă, sex sau nuanță a pielii. De fapt, se estimează că unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele în timpul vieții.”

„Utilizarea zilnică regulată a cremei de protecție solară cu SPF 15 poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (SCC) cu aproximativ 40% și reduce riscul de melanom cu 50%”, recomandă Skin Cancer Foundation pe site-ul său.

Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, caracterizat prin creșterea anormală și accelerată a celulelor scuamoase – un tip de celule epiteliale care alcătuiesc stratul cel mai exterior al pielii (epidermă). Atunci când sunt depistate la timp, majoritatea SCC-urilor sunt tratabile.

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care începe atunci când celulele cunoscute sub numele de melanocite (celulele care dau culoarea bronzată sau maro a pielii) încep să crească necontrolat. Deși melanomul este mai puțin frecvent decât SCC, este mai periculos din cauza capacității sale de a se răspândi rapid la alte organe dacă nu este tratat într-un stadiu incipient.

Doar 10% dintre europeni declară că folosesc în mod obișnuit sau frecvent toate formele de protecție solară – cum ar fi aplicarea de cremă de protecție solară, statul la umbră, purtarea unei pălării și a unor haine de protecție pe tot parcursul anului, în comparație cu 14% dintre cei din afara Europei.

„Este un număr destul de mic”, spune Dr. Fayne Frey, un dermatolog cu sediul în SUA, specializat în analize independente. Medicul spune că recunoaște îngrijorarea oamenilor cu privire la unele dintre substanțele chimice incluse în cremele de protecție solară, „[este] o preocupare bună [faptul că] industria analizează acest aspect”, notează ea. „Dar acum, beneficiile aplicării protecției solare – toate produsele de protecție solară aprobate de FDA, inclusiv cele din Europa – depășesc dezavantajele neaplicării lor”, a declarat ea pentru Euronews

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pai ,simion e bronzat din naștere !!! Și educat tot asa de bronzat! La ce sa te aștepți? Oricum,pt sosoaca, dacă ar avea tupeu sa iasă la plaja,ar trebui un vagon de loțiuni! Pt haurari….încercați și voi măcar un minut,faceți un efort ….gândit și voi măcar un minut

  2. din Insulele Solomon, pana-n Mozambic si Papua Noua Guinee, oricat de inchis ar fi tenul, se recomanda folosirea produselor cu protectie solara

  3. Acum ceva timp am avut intr-un rucsac o lotiune de plaja de la o firma de renume. Nu stiu cum am spart flaconul si s-a scurs in rucsac. Pur si simplu materialul rucsacului s-a dezintegrat in portiunea de contact. Deasemenea cateva tricouri pe care le-am aruncat pentru ca s-au patat sau deasemenea s-au dezintegrat la maneci sau la gat in contactul cu lotiunea. In schimb am gasit o lotiune care se gaseste numai in farmacii care pare mai blanda. In sfarsit intrebarea este ce este mai rau sa te dau sau sa nu te dai. Eu, cel putin pana acum cu toate experientele de mai sus continuu totusi sa ma dau atunci sau sa port tricouri cu maneca lunga daca nu ma deranjeaza mai ales cand merg in drumetii.