G4Media.ro

Numirea unei americance într-un post cheie al Comisiei Europene provoacă reacţii aprinse…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Numirea unei americance într-un post cheie al Comisiei Europene provoacă reacţii aprinse în Franţa

Numirea unei americance, care a activat în trecut în administraţia lui Barack Obama, într-un post cheie al Comisiei Europene legat de reglementarea activităţii giganţilor americani ai tehnologiei provoacă reacţii aprinse în Franţa, relatează joi AFP, citată de Agerpres.

Executivul european a anunţat marţi că Fiona Scott Morton, profesoară de economie la universitatea din Yale, a fost aleasă noua economistă şefă a Direcţiei generale de concurenţă. Acest serviciu are drept sarcină să vegheze la buna funcţionare a concurenţei în UE şi să ancheteze în special asupra abuzurilor giganţilor din domeniul digital care au dus la amenzi record în ultimii ani.

Informaţia a provocat indignarea clasei politice franceze, pe întreg eşichierul politic.

Aleşii francezi au criticat fostele funcţii exercitate de Fiona Scott Morton, precum cea de responsabilă pentru analiză economică a diviziei antitrust a Ministerului american al Justiţiei, între mai 2011 şi decembrie 2012, sau de consultantă pentru marile grupuri tehnologice precum Apple sau Microsoft.

Numirea intervine într-un moment în care UE trebuie să aplice noi legislaţii ambiţioase pentru a reglementa acest sector şi alimentează criticile împotriva preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, considerată foarte atlantistă.

„Să recrutezi o lobbyistă americană a GAFAM (acronim care desemnează primele cinci companii americane din domeniul tehnologiei – Google, Apple, Facebook, Amazon şi Microsoft) într-un moment în care Europa se decide să le limiteze puterile, este o ironie. Această numire este în cel mai bun caz stângace, în cel mai grav periculoasă. În orice caz, Comisia trebuie să renunţe la ea”, a declarat pentru AFP eurodeputatul Geoffroy Didier (Les Républicains).

„La Bruxelles, atunci când un lobbyist iese pe uşă, el revine pe fereastră”, a mai spus el.

Deputatul pentru Paris din formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron Benjamin Haddad a criticat „o decizie inexplicabilă”. „Niciun cetăţean european nu avea competenţele necesare?”, s-a întrebat el pe Twitter.

„Naufragiu al pretinsei ‘suveranităţi europene’ şi anexarea continentului nostru de către nord-americani. Este frumoasă Europa lor!”, a afirmat Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală).

Liderul formaţiunii Franţa nesupusă (France insoumise) a criticat-o pe Ursula von der Leyen, căreia i-a reproşat că a numit o americancă într-un „post cheie al politicii industriale europene”.

Acelaşi ton este folosit de extrema dreaptă. „UE nu se mai ascunde că este o colonie a Washingtonului”, a declarat Florian Philippot, preşedinte al formaţiunii Patriotes.

„Am muncit susţinut pentru a reglementa GAFAM, dar nu pentru a încredinţa aplicarea acestor reguli unui lobbyist de-al lor. În niciun caz”, a afirmat eurodeputatul de centru-stânga Raphael Glucksmann.

Ecologistul Claude Gruffat a estimat la rândul său că această numire este echivalentă cu a aduce „un lup la stână”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Au dreptate francezii, este absolut jenant, este o trădare a misiunii acelui Directorat General.
    Nu era suficient ca Baroso, cel care a salvat de doua ori bancile imense, odata prin preluarea de catre Eurobank a datoriilor Greciei catre aceste banci private si inca o data prin neanchetarea si nepedepsirea bancilor pentru jaful din 2007-2008, Baroso cel care a plecat de la Comisie ca sa lucreze pentru Goldman Sachs, si-a lasat la plecare omul cel mai de incredere, seful sau de cabinet, ca Director General la Concurenta, caci de acolo venea pericolul potential pentru noii (si probabil permanentii) lui angajatori. Iar acest sarpe si-a facut treaba, incetinind, blocand, atenuand toate anchetele directoratului.
    Acum e tradare pe fata. Ce cauta un american in Comisia Europeana? Ce cauta un lobbyist la Concurenta? Sa stea si sa saboteze FTC-ul lor, care oricum zace mort in timp ce monopolurile domnesc in America.

  2. noaptea mintii

  3. E limpede ca acesti critici, practic intreaga clasa politica franceza, sunt in solda lui Putin….sau nu???