G4Media.ro

Vânzările de țigări electronice au crescut cu 46% în doi ani în…

Sursa foto: Pexels

Vânzările de țigări electronice au crescut cu 46% în doi ani în SUA / Foarte mulți tineri cumpără variantele aromate, în ciuda unor restricții aplicate

Utilizarea țigărilor electronice este în creștere în Statele Unite, iar autoritățile americane sunt îngrijorate de numărul mare de tineri care consumă aceste produse, potrivit unui nou studiu realizat de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, scrie CNN. Vânzările lunare de țigări electronice au crescut cu 46,6% din ianuarie 2020 până în decembrie 2022. De asemenea, vânzările de țigări electronice cu aromă de fructe și bomboane, care atrag tinerii, au crescut vertiginos.

„Creșterile dramatice ale consumului de țigări electronice în rândul tinerilor… ne-au arătat cât de rapid se pot schimba modelele de vânzare și de utilizare a țigărilor electronice”, a declarat Deirdre Lawrence Kittner, director al Biroului pentru fumat și sănătate al CDC, într-un comunicat de presă. „Datele privind vânzările cu amănuntul sunt esențiale pentru a furniza informații în timp real cu privire la peisajul în schimbare rapidă al țigărilor electronice, ceea ce este esențial pentru a reduce consumul de tutun în rândul tinerilor.”

Datele din raport includ doar vânzările de la comercianții cu amănuntul de tip brick-and-mortar. Nu au fost analizate vânzările de țigări electronice de la magazinele specializate în tutun, cum ar fi magazinele de țigări electronice și vânzătorii online.

În perioada de timp vizată de studiu, creșterea vânzărilor de țigări electronice a fost însoțită de o creștere bruscă a numărului de mărci de țigări electronice, care a crescut cu 46,2%, de la 184 la 269 de mărci.

În timp ce vânzările de dispozitive de țigări electronice preumplute au scăzut de la 75,2% la 48,0%, ponderea țigărilor electronice de unică folosință a urcat de la 24,7% la 51,8%. Raportul atribuie aceste schimbări unui anunț din 2020 al FDA, care a acordat prioritate aplicării legii împotriva cartușelor de țigări electronice preumplute care nu aveau aromă de tutun sau mentol. După anunț, vânzările de cartușe preumplute cu aromă de tutun și mentă au încetinit.

Cu toate acestea, vânzările de țigări electronice de unică folosință cu aromă de fructe, dulci și mentă au crescut vertiginos: din 2020 până în 2022, vânzările de țigări electronice cu „alte arome” – inclusiv arome de fructe, dulci și ciocolată – au crescut cu 29,2% până la 41,3%.

În prezent, conform studiului, țigările electronice de unică folosință cu aceste „arome atrăgătoare pentru tineri” sunt vândute mai des decât cele preumplute.

„Dependența de nicotină nu ar trebui să aibă gust de bomboane”, a scris Robin Koval, CEO și președinte al Inițiativei Adevărul, într-un e-mail pentru CNN. „Aceste date vorbesc de la sine despre urgența închiderii lacunei lacunare a produselor din tutun cu arome pentru a proteja tinerii națiunii noastre – indiferent de forma țigaretei electronice – capsule, reîncărcabile și acum mai ales de unică folosință.”

În timp ce vânzările totale de țigări electronice au crescut în timpul perioadei de studiu, acestea au scăzut în ultimele luni ale perioadei de studiu, din mai până în decembrie 2022. Potrivit raportului, acest declin se poate datora mai multor factori, inclusiv restricțiile locale și de stat privind vânzările de produse din tutun aromatizat, reglementările FDA și întreruperile lanțului de aprovizionare legate de Covid-19.

În timp ce șapte state și 378 de comitate, orașe și orașe au în vigoare o restricție privind țigările electronice, studiul a recunoscut că mai sunt multe de făcut.

Cazurile de otrăvire cu țigări electronice sunt în creștere și în rândul copiilor

Un raport separat al US Food and Drug Administration publicat joi de CDC a constatat că, în perioada aprilie 2022 – martie 2023, 7.043 de cazuri de expunere la țigări electronice au fost raportate la centrele de otrăvire din Statele Unite, ceea ce reprezintă o creștere lunară de 32% în perioada studiată.

Aproape 90% dintre cazuri au avut loc în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Avertizând asupra pericolelor pe care le reprezintă utilizarea țigărilor electronice de către tineri, raportul recomandă „restricții cuprinzătoare” la vânzarea tuturor produselor din tutun cu arome.

„Aceste strategii, atunci când sunt cuplate cu strategii de lungă durată bazate pe dovezi pentru a preveni consumul de tutun în rândul tinerilor, cum ar fi creșterile de preț, politicile cuprinzătoare de interzicere a fumatului… și campaniile de contracarare a marketingului, se așteaptă să reducă inițierea și consumul în rândul tinerilor, precum și să reducă disparitățile în ceea ce privește consumul de produse din tutun”, se arată în studiu.

Joi, FDA a anunțat că a emis scrisori de avertizare către 189 de comercianți cu amănuntul pentru vânzarea neautorizată a țigărilor electronice Elf Bar și Esco Bars, subliniind atracția periculoasă a acestora pentru adolescenți.

În urma unui „blitz de inspecție” la nivel național a vânzătorilor de țigări electronice de către FDA, avertismentele citează constatările rapoartelor CDC potrivit cărora Elf Bar este cea mai populară țigară electronică de unică folosință vândută în SUA, inclusiv în rândul adolescenților.

Țigările electronice Elf Bar și Esco Bars nu au, de asemenea, autorizație de comercializare din partea FDA, a adăugat agenția. FDA a autorizat doar 23 de țigări electronice și produse cu aromă de tutun; orice alte țigări electronice nu pot fi vândute legal în SUA.

Potrivit raportului anterior de joi al FDA, produsele Elf Bar au fost cele mai citate țigări electronice implicate în cazurile raportate la centrele de control al otrăvirilor. De asemenea, aproape toate cazurile Elf Bar au avut loc la copii sub cinci ani.

Luna trecută, FDA a emis alerte de import pentru produsele sub mărcile Elf Bar și Esco Bars, care le-au plasat pe o „listă roșie” și au permis FDA să rețină produsele fără a le examina individual.

„FDA este pregătită să își folosească toate autoritățile pentru a se asigura că aceste produse, precum și alte produse ilegale și atrăgătoare pentru tineri, nu ajung în mâinile copiilor”, a declarat comisarul FDA, medicul Robert M. Califf, într-un comunicat de presă. „Ne-am angajat să adoptăm o abordare pe mai multe fronturi, folosind reglementări, acțiuni de conformitate și de aplicare a legii și educație pentru a proteja tinerii națiunii noastre.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează