G4Media.ro

Asociaţiile arhitecţilor şi urbaniştilor denunță „un atac la sănătatea şi calitatea vieţii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Asociaţiile arhitecţilor şi urbaniştilor denunță „un atac la sănătatea şi calitatea vieţii oamenilor” prin amendamentele adoptate la legea spațiilor verzi: sunt „nejustificate, deosebit de nocive şi contrare” interesului public

Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor din România, Asociaţia Profesională a Urbaniştilor şi Asociaţia Peisagiştilor critică intenţia de „amputare” a legislaţiei privind spaţiile verzi, prin amendamentele introduse marţi în Parlament. Cele patru organizaţii consideră că amendamentele adoptate de către Comisia de Mediu sunt „nejustificate, deosebit de nocive şi contrare” interesului public general, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

Totodată, organizaţiile îşi manifestă „dezacordul total” faţă de aceste amendamente, pe care le consideră „un atac la sănătatea şi calitatea vieţii oamenilor„. Semnatarii apreciază că amendamente „nocive şi criticate” care au fost aduse recent proiectului de lege privind Codul urbanismului au fost transferate „în forme chiar mai grave” în proiectul de modificare a legii spaţiilor verzi.

„În ambele cazuri, proiectele de lege au fost elaborate de specialişti din domeniile respective (…) şi au fost apoi analizate şi avizate de specialişti din structurile administraţiei centrale, întregul proces fiind gestionat în acord cu exigenţele profesionale şi cu interesul public general, pentru ca acum să fie deturnate şi compromise prin amendare politică, în beneficiul privat, individual”, precizează cele patru organizaţii.

OAR, UAR, APUR şi ASOP apreciază că noile amendamente reprezintă o „amputare” a infrastructurii verzi, prin următoarele prevederi:

– Restrângerea reglementării urbanistice a spaţiilor verzi la terenurile aflate în proprietatea statului şi a instituţiilor sale, fapt ce înlătură posibilitatea de a reglementa noi spaţii verzi în documentaţiile de urbanism (PUG şi PUZ) anterior realizării procedurilor de expropriere;
– Eliminarea protecţiei pentru spaţiile verzi private, inclusiv prin neinventarierea acestora în Registrul Local al Spaţiilor Verzi;
– Permisiunea de a strămuta spaţiile verzi aflate în proprietate privată, prin derogări de la legislaţia naţională de protecţie a mediului (OUG nr. 195/2005) şi, în consecinţă, fragmentarea coridoarelor ecologice şi peisagere, precum şi eliminarea unor ecosisteme urbane importante, care aduc beneficii reale calităţii vieţii;
– Micşorarea procentului minim obligatoriu de spaţiu verde cu acces public de la 30% (conform formei adoptate de Senat) la 10%, fără acces public, lucrări de construcţii noi ce implică transformarea destinaţiei terenului;
– Încurajarea înlocuirii spaţiilor verzi reale cu spaţii construite sau amenajate fără vegetaţie (ex. platforme betonate sau jardiniere).

Semnatarii menţionează că activitatea de urbanism presupune stabilirea, în mod echitabil şi în acord cu interesul general, a unor limitări asupra modului de utilizare a terenurilor şi de construire.

„Doar în acest mod se poate asigura dezvoltarea armonioasă şi echilibrată a localităţilor şi convieţuirea normală a locuitorilor. Ceea ce se încearcă acum în Parlamentul României reprezintă exact contrariul – legiferarea în beneficiul unora, în detrimentul tuturor celorlalţi. Riscăm să pierdem astfel, cu toţii, speranţa la un mediu curat şi sănătos – care este de fapt un drept garantat prin Constituţie şi pentru care spaţiile verzi sunt cruciale. Riscăm să pierdem echilibrul dezvoltării localităţilor şi posibilitatea unei calităţi mai bune a vieţii. Totul pentru interese private, punctuale”, se arată în comunicat.

Organizaţiile atrag atenţia şi asupra faptului că, prin „vulnerabilizarea” legislaţiei asupra infrastructurii verzi, România „riscă să rateze ambiţioasele obiective ale Pactului Verde European şi ale Strategiei UE privind biodiversitatea. Acestea solicită şi revenirea la dezbaterea „profesională serioasă” în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru legislaţia sectorului arhitecturii, construcţiilor şi urbanismului.

„Prin limitarea protecţiei oferite spaţiilor verzi, această intervenţie de amputare a legislaţiei privind spaţiile verzi va duce în siaj la împiedicarea dezvoltării de oraşe şi aşezări umane reziliente, capabile să facă faţă schimbărilor climatice şi sociale prin care trece societatea umană în prezent”, se arată în comunicat.

Citește și Parlamentarii dau înapoi în urma reacțiilor din societate, proiectul spațiilor verzi nu a fost pus pe ordinea de zi (surse)/ Nicușor Dan spune că va dispărea regimul de protecție, Drulă acuză PSD că „măcelărește” proiectul pe repede înainte

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Perfect! Publicati, va rugam, si alte opinii relevante pentru chestiunea asta si tineti prima pagina cu ce publicati macar cateva zile in plus. Poate o ancheta ar fi si mai utila asupra interesului personal al celor ce au deturnat politic contintul la care au muncit specialistii evocati de asociatiile ale caror voci le prezentati in articol.