G4Media.ro

Nicușor Dan: Amendamentele la Legea spațiilor verzi spun că nu trebuie să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nicușor Dan: Amendamentele la Legea spațiilor verzi spun că nu trebuie să mai existe astfel de spații private în România / Vorbim de 4 sau 5 miliarde de euro pentru expropriere în București, bani pe care nu îi vom avea niciodată

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat, marţi seara, la Prima News, că amendamentele PSD adoptate în Comisia de mediu din Camera Deputaţilor la legea spațiilor verzi spun de fapt că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private și obligă municipalitatea să dea bani pentru expropierea terenurilor private care au spaţii verzi sau, dacă nu fac acest lucru, să dea autorizaţii de construcţie pe acele terenuri. Nicușor Dan a dat ca exemple zone din Tineretului, Herăstrău, Parcul Circului.

„A început o dezbatere pe nişte amendamente pe care nu le cunoştea nimeni şi care spun, în esenţă, că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private în Bucureşti şi în localităţile din România. Adică, noi avem o legislaţie de mediu, până în ziua de azi, care spune că dacă eşti prorietar de spaţiu verde, privat, ai obligaţia să îl păstrezi ca spaţiu verde. În esenţă, aşa cum a fost propus azi în comisie şi urmează să fie mâine în plen, spune că autoritatea locală fie expropriază în 12 luni toate aceste spaţii verzi fie ele îşi pierd statutul de spaţiu verde”, a explicat Nicușor Dan, citat de News.ro.

Nicuşor Dan a mai spus că pentru a expropria spaţiile verzi private din Bucureşti ar însemna ca autorităţile locale să dea undeva la 4 sau 5 miliarde de euro, bani pe care nu îi vor avea niciodată.

”Vorbim de mulţi oameni care fie au acceptat să retrocedeze, au cumpărat drepturi litigioase ştiind că sunt spaţii verzi, au cumpărat iar după ce am dat legea care spune că nu puteţi construi pe spaţiul verde, acum au găsit portiţa aceasta în parlament, care psune fie îi expropriaţi fie le daţi dreptul să construiască”, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a arătat că fără discuţie în spatele acestor amendante sunt rechinii imobiliari, pentru că sunt documente oficiale pe care le-au propus de-a lungul timpului şi pe care le-a văzut şi în Codul Urbanismului şi acum în amendamentele asumate de PSD.

”A fost un vot astăzi în comisia de mediu, a fost o majoritate PNL-PSD care le-a votat şi mâine ele vor intra mâine în plen”, a mai spus Nicuşor Dan.

”Nişte proprietari au cumpăat 5000 mp în curtea Modrogan, în curtea PNL, alţii au cumpărat drepturi litigioase pe vreo 7.000 de mp în Kiseleff, alţii vreo 10 hectare în parcul Tineretului, Herăstrău, Parcul Circului, fiecare din acelşti oameni dacă primăria nu le răscumpără în 12 luni, vor veni la primărie şi vor cere autorizaţie de construire penru că Primăria nu şi-a exercitat dreptul de a expropria” a subliniat Nicuşor Dan, el arătând că acesta este elementul esenţial, mai ales că ”ştiau în momentul în care au cumpărat respectivul teren că este spaţiu verde”.

Potrivit lui Nicuşor Dan, într-o estimare a sa, este vorba de 4 sau 5 miliarde de euro, în timp ce bugetul Primăriei este de 1 miliard de euro dar trei cincimi se duc pe subvenţii, iar bugetul de investiţii este de 100 milioane de euro, iar la primăriile de sector situaţia este cam la fel.

Citește și Drulă acuză PSD că „măcelărește” pe repede înainte legea spațiilor verzi, „la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari” / PSD a redus de la 30% la 10% cota de spații verzi pentru noile construcții rezidențiale / Ce alte modificări au fost făcute / Votul final e programat miercuri

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Consecința va fi mutarea Capitalei, probabil în Ardeal.

  2. Țineți, va rog, subiectul acesta pe prima pagina săptămâna aceasta. Mai faceți un efort jurnalism.