G4Media.ro

Șase excursii inedite prin orașele europene cu banalul și accesibilul autobuz local

Sursa foto: Pixabay

Șase excursii inedite prin orașele europene cu banalul și accesibilul autobuz local

Cu o inflație în creștere atât în România, cât și în multe alte țări europene, orice economie care protejează bugetul pentru vacanța din acest an este binevenită. O metodă simplă, dar plină de satisfacții neașteptate este călătoria cu umilul autobuz local. Cele mai multe dintre aceste mașini duc o existență monotonă, transportând navetiști și cumpărători, dar dacă vă uitați în jur, veți descoperi că multe rute inlcud peisaje demne de un tur urban inedit, la un preț modic. În plus, deseori îi oferă călătorului o porție autentică de viață locală.

Publicația The Guardian recomandă șase rute de autobuz europene fantastic de pitorești și atât de ieftine, încât vă veți gândi să răsplătiți cu bacșiș șoferul.

Sorrento to Amalfi, Italia

Coasta Amalfi, situată la sud-est de Napoli, este adorată pentru frumusețea, romantismul și eleganța sa. Stâncile sale au vedere spre Marea Tireniană, iar orașele și satele pitorești care se agață de ele s-au dovedit a fi un magnet pentru lumea la modă. Fellini, Rossellini și numeroși alți regizori de film și-au filmat aici camerele de filmat, iar vedetele de cinema au băut cocktailuri la terasele de deasupra valurilor. Peisajul stâncos și biodiversitatea coastei au dus la desemnarea acesteia ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Toată această priveliște costă 3,10 euro. Autobuzul 5070 se deplasează de-a lungul coastei de la Sorrento – priveliști ale Vezuviului și ale Insulei Capri – și ajunge la Positano, un oraș care se întinde peste stânci ca o bucată de alge multicolore. Călătoria durează aproximativ 90 de minute și se termină la Amalfi, cu mica sa plajă veselă și casele sale aparent suprapuse una peste alta. Dacă nu v-ați săturat de priveliști marine, urcați-vă în autobuzul 5120, care vă va duce spre est de la Amalfi la vechea capitală normandă Salerno pentru 2,60 euro.
Pentru rute și orare, vizitați unicocampania.it.

Prin Paris

Nu este nevoie să rezervați un tur de vizitare a obiectivelor turistice din Paris: cumpărați pur și simplu un bilet t+ de 2,10 € și luați autobuzul 69. Îndreptându-se de la vest la est prin oraș, traseul începe la Champ de Mars, lângă Turnul Eiffel, și aproape de finalul său se oprește la cimitirul Père Lachaise, ultima oprire a lui Oscar Wilde, Edith Piaf, Jim Morrison și a numeroase alte icoane culturale.

De-a lungul drumului, 69 le arată pasagerilor săi Esplanade des Invalides, podurile Alexandre III și Pont Neuf, Musée d’Orsay, Louvre, (ceea ce a mai rămas din) Notre-Dame și Place de la Bastille. Singurul dezavantaj este că acest autobuz poate fi aglomerat, așa că, la orele de vârf, urcați-vă aproape de oricare dintre capetele traseului pentru a vă asigura un loc. Marele avantaj este că autobuzul 69 urmează un traseu în mare parte diferit de la Père Lachaise înapoi la Turnul Eiffel, astfel că, cu un alt bilet t+, puteți face un nou tur. Informații despre traseu la ratp.fr

De la Lacul Bled la Lacul Bohinj, Slovenia

Oricine are un interes, chiar și trecător, pentru cutiile de ciocolată sau pentru puzzle-uri a văzut Lacul Bled. Și, ca să fim corecți, înconjurat de dealuri împădurite, dominat de un castel și decorat cu o insulă mică în vârful căreia se află o bisericuță perfectă, este o priveliște glorioasă. Așadar, s-ar putea să fie o surpriză să aflați că la mai puțin de 20 de kilometri și la 50 de metri mai sus există un lac mai puțin cunoscut care este, dacă nu cumva, chiar mai ușor de privit: Lacul Bohinj.

O călătorie de 40 de minute cu autobuzul (3,60 euro) între cele două începe în atractivul oraș Bled și trece de-a lungul malului sudic al lacului omonim. Apoi urmează malurile râului Sava Bohinjka până în Parcul Național Triglav și printr-o deschizătură în munți până la Lacul Bohinj. Luați loc pe partea dreaptă pentru a savura priveliștile asupra ambelor lacuri. Orar și bilete la ap-ljubljana.si

Bran spre Rucăr, România

Faceți această călătorie cu autobuzul de-a lungul unuia dintre cele mai atractive drumuri din România și veți urma ruta urmată de comercianți încă din Evul Mediu: Pasul Rucăr-Bran, între Transilvania și sudul României. De asemenea, se întâmplă să fie un deliciu pentru iubitorii de munte. Pe drumul spre trecătoarea Rucăr-Rucăr, vă veți putea bucura de priveliști ale munților Piatra Craiului, Leaota și Bucegi. Urcând până la o înălțime de 1.300 de metri, drumul se strecoară printre sate montane fotogenice, coborând în cele din urmă la Bran pentru înflorirea finală – Castelul Bran. Acum un muzeu, acesta se află deasupra versanților împăduriți din jur și este cunoscut ca fiind Castelul lui Dracula, deși pe baza unor dovezi puține, deoarece Bram Stoker nu a vizitat niciodată România. Călătoria de 45 de minute vă va costa 10 lei. Orar și bilete la autogari.ro

Ambele fețe ale Berlinului

Autobuzul 100 al Berlinului nu numai că oferă un tur grandios al celor mai istorice obiective turistice din capitala germană, dar este și o mică bucată de istorie în sine: după reunificare, această rută a fost prima care a traversat granița de est și vest a orașului. Un bilet costă 2,90 euro și oferă un tur de 30 de minute în care se pot vedea atracții cât un ghid.

Odiseea începe în Alexanderplatz, lângă turnul de televiziune de 368 m, finalizat în 1969, care rămâne cea mai înaltă clădire din Germania. Autobuzul trece pe lângă Berliner Dom și Insula Muzeelor pentru a ajunge la Unter den Linden și la Reichstag, înainte de a trece pe lângă Palatul Bellevue, Coloana Victoriei și KaDeWe – cel mai mare mare magazin din Europa continentală – și de a ajunge la Grădina Zoologică, cu extraordinara Poartă a Elefantului. Autobuzul 100 este un autobuz cu două etaje, așa că urcați repede pe scări pentru a prinde locul din față și veți avea o priveliște de tribună pentru a vedea priveliștile care se desfășoară în fața dumneavoastră.
Orar și bilete la bvg.de

De la Nisa la Monaco

Se pare că mai mult de 30% din populația din Monaco este milionară; nu este deci genul de loc în care să te aștepți să găsești ceva care să se vândă pe bani puțini. Cu toate acestea, este o surpriză plăcută să descoperi că o mostră din această viață de lux costă 2,50 euro (2,10 euro dacă îți cumperi biletul prin aplicația companiei de autobuze Zou).

Aveți chiar și posibilitatea de a alege traseul. Autobuzele circulă de-a lungul a două dintre cele trei faimoase drumuri de cornișă care șerpuiesc de-a lungul acestei felii de Côte d’Azur la diferite altitudini. Grande Corniche – construită de Napoleon Bonaparte și îndrăgită de James Bond și Alfred Hitchcock – este deseori învăluită în ceață, așa că este foarte bine pentru cei care se bucură de o privire bună la o mare turcoaz că autobuzul 602 merge pe Moyenne Corniche, mai joasă (și mai clară). De asemenea, trece prin așezarea medievală de pe faleză Èze, care se numără printre cele mai înalte sate de coastă din Franța.

Cei care suferă de vertij ar putea prefera autobuzul 607, care merge pe Basse Corniche, care trece ieftin și vesel pe lângă stațiuni balneare super-bogate precum Villefranche-sur-Mer și Saint-Jean-Cap-Ferrat. Vive la différence într-adevăr. Informații despre traseu pe zou.maregionsud.fr

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu ați documentat și călătoria cu autobuzul Codreanu între Brașov și Bran, unde te poți întoarce în secolul 14 în ceea ce privește confortul.