G4Media.ro

Guvernul ungar face apel la Ucraina ”să oprească limitarea drepturilor minorităţii maghiare”…

Foto: Unian

Guvernul ungar face apel la Ucraina ”să oprească limitarea drepturilor minorităţii maghiare” / Oficial maghiar: Legea educaţiei îi lipseşte pe elevii maghiari de posibilitatea de a învăţa în limba maghiară

Guvernul ungar face apel la parlamentul, guvernul şi preşedintele Ucrainei „să oprească limitarea drepturilor minorităţii maghiare” şi să restabilească drepturile de care se bucurau înainte etnicii maghiari, a declarat Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, joi, într-o conferinţă de presă, citat de agenţia MTI, preluată de Agerpres.

Menczer a cerut de asemenea Uniunii Europene să pună problema pe agenda sa şi „să ia măsuri semnificative” menite să restabilească drepturile maghiarilor din Ucraina.

În ceea ce priveşte modificarea recentă de către Ucraina a legilor sale privind educaţia, limba şi minorităţile, Menczer a spus că măsurile sunt „evident ingenioase şi coordonate, în contravenţie totală cu acordurile bilaterale şi internaţionale ale Ucrainei şi cu toate valorile europene”.

Menczer a notat că legea educaţiei îi lipseşte pe elevii maghiari de posibilitatea de a învăţa în limba maghiară. Conform legii, copiii etnici maghiari vor trebui să înveţe în ucraineană cel puţin 20% din orele lor începând cu clasa a cincea, 40% din clasa a noua şi 60% din clasa a zecea, a insistat el, adăugând că procentul minim ar putea fi mărit de fiecare şcoală.

El a spus că scopul politic al legii este ca toţi elevii să înveţe să vorbească ucraineană. „Nu se va realiza, deoarece o limbă nu poate fi predată decât la cursuri de limbi (străine n.r.)”, a spus el.

Menczer a sugerat că scopul Ucrainei este să suprime educaţia maghiară, „încă un pas în asimilarea maghiarilor din Transcarpatia”.

El a insistat de asemenea că, spre deosebire de relatări anterioare, aplicarea legii nu a fost amânată cu un an şi va trebui să intre în vigoare în acest septembrie pentru clasele a cincea şi a şasea.

Conform legii, şcolile etnice maghiare vor „înceta să mai existe ca atare. Ele vor deveni şcoli ucrainene în care anumite discipline vor fi predate în limba maghiară”, a spus Menczer.

În ceea ce priveşte legea privind limba, Menczer a declarat că ea va restricţiona utilizarea limbii materne „în alte domenii ale vieţii”, făcând obligatoriu să se vorbească în ucraineană „în viaţa publică, cultură, mass-media, precum şi în birouri”.

Comisia de la Veneţia a studiat recent cele două legi şi a stabilit că „sunt împotriva valorilor şi regulilor europene”, a notat Menczer.

Conform poziţiei Consiliului Europei, Ucraina ar putea „deveni membru al UE numai dacă îşi completează regulile pentru minorităţi naţionale în conformitate cu recomandările CoE”, a spus Menczer.

Guvernul ungar nu va sprijini integrarea Ucrainei în UE şi NATO atât timp cât această ţară continuă să limiteze drepturile minorităţii etnice maghiare şi refuză să-i reintroducă drepturile anterioare, a mai declarat Menczer.

El a remarcat „conflictele serioase” ale guvernului ungar cu Ucraina înainte de război în legătură cu drepturile minorităţii etnice. „Partea ungară a fost dispusă să lase deoparte problema în momentul izbucnirii războiului, dar regretă să vadă că acţiunile împotriva maghiarilor din Transcarpatia şi limitarea drepturilor lor continuă în mod sistematic”, a adăugat secretarul de stat, citat de MTI.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Asta e tot ce vrea guvernul maghiar,sa mentina cetatenii de etnie maghiara din afara tarii in saracie si la nivel de necalificati care nu vorbesc limba tarii in care traiesc. Asa pot fi manevrati pe doi forinti.