G4Media.ro

„Orașul containerelor” se deschide în Polonia pentru a găzdui mii de muncitori…

Sursa foto: captură video

„Orașul containerelor” se deschide în Polonia pentru a găzdui mii de muncitori asiatici care construiesc o uzină chimică

„Orașul containerelor” care va găzdui mii de muncitori străini – în principal din Asia – a fost înființat pe amplasamentul unei mari instalații petrochimice construite de gigantul energetic de stat polonez Orlen în apropierea orașului Płock, în centrul Poloniei, relatează Notes from Poland.

Primii angajați s-au mutat la începutul acestei luni, iar la apogeu, până la 6.000 de lucrători străini – din Turcia, India, Pakistan, Coreea, Spania și Filipine, printre alte țări – vor locui acolo în timp ce lucrează la proiect.

Alături de personalul polonez, vor lucra până la 13.000 de persoane pe șantier, care reprezintă cea mai mare investiție petrochimică din Europa din ultimele două decenii.

Lansarea orașului de containere i-a determinat pe politicienii din opoziție să acuze partidul de guvernământ Lege și Dreptate (PiS), care s-a opus în mod strident mecanismului de relocare a migranților propus de UE, de ipocrizie pentru că, în același timp, supraveghează imigrația pe scară largă în Polonia.

Facilitatea rezidențială, a cărei construcție a durat cinci luni, este formată din aproximativ 2.500 de containere cu o suprafață totală de 37.000 m2. Pe lângă reședințe, include patru cantine, spălătorii, precum și o secție de poliție și o stație de ambulanță.

Planificarea a urmărit să țină cont de natura multiculturală a forței de muncă, cantinele servind mâncare adaptată la diverse gusturi și cerințe. Facilitățile de recreere planificate includ terenuri de baschet și un teren de cricket.

Facilitatea este situată în districtul rural Stara Biała, care are 12.000 de locuitori. Terenul pentru construcția sa a fost închiriat de fermierii locali, relatează radiodifuzorul TOK FM. Cu toate acestea, unii locuitori și-au exprimat îngrijorarea.

„Există preocupări legate de siguranță, dar calmăm atmosfera și emoțiile”, a declarat primarul local Sławomir Wawrzyński pentru TOK FM. „Nu permitem ca emoțiile să degenereze. Cu toții trebuie să facem față cumva. Până acum nu avem probleme. Primii străini sunt deja pe șantier. Îi vedem în magazinele și pe străzile noastre. Sunt întotdeauna politicoși”.

Primarul este mai preocupat de provocările logistice și tehnice din jurul orașului muncitoresc, cum ar fi gestionarea apei și a deșeurilor sau deteriorarea drumurilor de către echipamentele grele și transportul către șantiere.

Ca răspuns la întrebările legate de motivul pentru care nu poate fi folosită o forță de muncă complet poloneză, Jakub Zgorzelski – director al Hyundai Engineering-Tecnicas Reunidas, care supraveghează construcția – a declarat pentru site-ul PetroNews că nu există suficienți muncitori specializați disponibili în Polonia.

Uzina petrochimică, denumită Olefin III, va fi folosită de Orlen pentru a produce materiale utilizate la fabricarea de piese auto, aparate de uz casnic și dispozitive electronice, printre altele. Investiția, estimată la 13,5 miliarde de zloți (3,04 miliarde de euro), ar trebui să fie finalizată în 2025.

Vestea lansării orașului-container pentru muncitorii străini a determinat opoziția să acuze guvernul de ipocrizie. Ea notează că PiS s-a opus cu fermitate unui mecanism de relocare a migranților și a solicitanților de azil din Grecia și Italia în Polonia, propunând chiar convocarea unui referendum pe această temă.

„PiS construiește un oraș… pentru imigranții din țările islamice (India, Malaezia, Pakistan, Turcia și Turkmenistan) pentru a extinde rafinăria Orlen”, a scris pe Twitter Jan Grabiec, purtător de cuvânt al Platformei Civice (PO), principalul partid de opoziție. „În același timp, Kaczynski anunță un referendum privind relocarea a 1.800 de persoane”.

Cu toate acestea, în timp ce planul de relocare al UE se referă la așa-numiții „migranți ilegali”, dintre care majoritatea au trecut în UE cu barca, cei care se află în spatele instalației din Płock notează că aduc muncitori calificați prin canale legale.

„Aceștia obțin vize pe durata construcției. Ei nu își aduc familiile în Polonia și se vor întoarce în țările lor de origine odată ce investiția va fi finalizată”, a declarat ministrul adjunct de interne Maciej Wąsik.

Dar liderul PO, Donald Tusk, a remarcat într-un discurs ținut la un miting la sfârșitul săptămânii trecute că sub guvernul PiS a existat o migrație pe termen lung și pe scară largă în Polonia.

Tusk a remarcat, de exemplu, că datele arată că peste 135.000 de imigranți din țări majoritar musulmane au venit în Polonia anul trecut, comparativ cu o cifră de 3.000 în ultimul an în care PO a fost la putere.

Liderul PO a subliniat că nu se opune imigrației, dar a susținut că există o prăpastie uriașă între retorica anti-migrație a PiS și acțiunile sale

„Nimeni în istoria Poloniei nu a adus atât de mulți străini, dar [de asemenea] a încercat să toarne în inimi atât de multă ură față de străini ca guvernul PiS”, a declarat el, citat de ziarul Gazeta Wyborcza.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...