G4Media.ro

Compania israeliană Elbit Systems va furniza României drone Watchkeeper X UAS

Foto: Wikipedia / RAF

Compania israeliană Elbit Systems va furniza României drone Watchkeeper X UAS

Elbit Systems a anunțat că are un contract în valoare de 180 de milioane de dolari pentru furnizarea de drone Watchkeeper X Tactical Unmanned Aerial System (UAS) către Ministerul Apărării Naționale din România, transmite publicația Defence Today, citată de Rador.

Reamintim că România și-a anunțat intenția să cumpere drone și din Turcia. E vorba despre drone Bayraktar, pentru care Ministerul Apărării a pregătit suma de aproximativ 300 de milioane de dolari

În cadrul comenzii de achiziție, Elbit Systems va oferi sisteme UAS tactice Watchkeeper X actualizate cu capabilități avansate, inclusiv sarcina utilă electro-optică multispectrală Spectro XR™, noi capabilități de comunicare și altele.

Contractul prevede ca Elbit Systems să furnizeze primele trei sisteme din cel mult șapte sisteme de drone Watchkeeper X tactical (UAS), ca parte a unui contract-cadru cu Ministerul Apărării Naționale din România, cu o valoare maximă de aproximativ 410 milioane USD.

Watchkeeper X este o dronă UAS de ultimă generație care poate efectua misiuni de informații, supraveghere, detectare de ținte și recunoaștere (ISTAR), timp de până la 16 ore, pe o distanță de 150 de kilometri.

Sistemele UAS sunt echipate cu senzori avansați, inclusiv camere electro-optice/infraroșu (EO/IR), radar cu deschidere sintetică (SAR), indicator de țintă în mișcare la sol (GMTI) și laaser designator. Dronele UAS pot transporta și desfășura, de asemenea, muniții ghidate de precizie (PGM), cum ar fi racheta Laser Homing Attack de la Elbit Systems sau Laser Homing Anti-Tank (LAHAT).

Contractul cu România face parte dintr-un acord-cadru mai amplu între Elbit Systems și Thales UK, contractorul principal al programului Watchkeeper din Regatul Unit. Regatul Unit operează dronele Watchkeeper UAS din 2014 și le-a desfășurat în Afganistan și Irak. Watchkeeper X este o versiune îmbunătățită a Watchkeeper UAS care oferă performanțe, fiabilitate și supraviețuire îmbunătățite.

Yoram Shmuely, director general al Elbit Systems Aerospace, a declarat: „Salutăm acest parteneriat cu România și încrederea lor în soluțiile noastre. De asemenea, apreciem sprijinul și colaborarea continuă cu guvernele israelian și britanic și cu partenerii noștri de afaceri în cadrul programului Watchkeeper.”

„Cercetarea și dezvoltarea în curs de desfășurare pe care o investim în platforma Watchkeeper va spori capacitățile forțelor armate române și britanice pentru a răspunde cerințelor operaționale în evoluție. Această comandă de achiziție evidențiază relația puternică și în creștere dintre Elbit Systems și România și ilustrează interesul crescut față de platformele noastre UAS al unor țări din Europa și din NATO.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...