G4Media.ro

Voluntarii de mediu au colectat zece tone de deşeuri de pe traseul…

Sursa foto: Facebook / Mai Mult Verde

Voluntarii de mediu au colectat zece tone de deşeuri de pe traseul viitoarei Ecorute Dunărene

Zece tone de deşeuri au fost colectate, în decurs de două săptămâni, de către voluntarii de mediu de pe traseul viitoarei Ecorute Dunărene, informează Asociaţia MaiMultVerde, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, Agerpres.

Astfel, echipe formate din 70 de voluntari din toată ţara au participat la acţiunile de ecologizare de pe malurile Dunării, în judeţul Giurgiu, în cele patru tabere de igienizare organizate în proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate”.

Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului, MaiMultVerde va amenaja până la sfârşitul anului primul traseu ecoturistic de natură şi agrement din judeţul Giurgiu, între localităţile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu şi Prundu, denumit „Ecoruta Dunăreană”, pe o distanţă de 44 de km. Cu sprijinul voluntarilor, au fost parcurşi aproximativ 25 de kilometri şi colectaţi peste 2.400 de saci de deşeuri.

„În momentul de faţă nu este clar ce autoritate este responsabilă cu salubrizarea malurilor Dunării iar această situaţie trebuie rezolvată urgent. Salubrizarea apelor şi a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes naţional şi nu lăsată doar în grijă autorităţilor riverane apelor, care de cele mai multe ori nu au resursele şi nici capacitatea să o facă. Lipsa infrastructurii de colectare a deşeurilor, precum şi slaba informare a populaţiei cu privire la managementul deşeurilor conduc la depozitarea deşeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunităţii locale cât şi biodiversităţii profund afectate de poluarea necontrolată cu deşeuri”, a declarat Loredana Pană, expert advocacy în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate”.

În cursul lunii aprilie a acestui an, au mai fost colectate 700 de kg de deşeuri de pe malurile Canalului Cama din Giurgiu, locul unde Asociaţia MaiMultVerde a înfiinţat în urmă cu doi ani prima pădure comunitară din România.

Pădurea Comunitară Cama, parte din Ecoruta Dunăreană, promovează patrimoniul natural existent, oferit de poziţia geografică a oraşului Giurgiu şi de proximitatea Dunării şi a zonelor naturale protejate. Locul va deveni un pol important de petrecere a timpului liber pentru giurgiuveni, dar şi spaţiu de educaţie de mediu în natură.

Traseul propus pentru Ecoruta Dunăreană este bogat în resurse turistice, iar pentru iubitorii de natură, zona oferă o listă atractivă de specii şi poate deveni loc pentru birdwatching şi observarea faunei şi florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră şi cu o faună deosebit de bogată, cu specii foarte importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni şi mamifere.

„Din punct de vedere cultural, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului larg şi nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetăţii lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu sau ansamblul de cazemate de la Slobozia. De asemenea, pentru iubitorii de gastronomie locală, pot fi revitalizate câteva tradiţii culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spaţiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă. Spaţiul de plajă din localitatea Gostinu este o destinaţie de week-end căutată de turişti, însă neexistând spaţii amenajate pentru colectarea deşeurilor, locul a devenit puternic generator de deşeuri, zonele de pădure şi zonele de vegetaţie de pe plajă fiind tranformate în depozite ilegale de gunoi”, notează organizaţia de mediu.

Proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate” este derulat de Asociaţia MaiMultVerde, în parteneriat cu Fundaţia Terra Mileniul III, cu sprijinul Lidl România şi fonduri Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2022.

Programul Active Citizens România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Asociaţia MaiMultVerde implementează, începând din anul 2008, proiecte de protecţia mediului sub sloganuri, precum: „Cu Apele Curate, „Există viaţă după colectare” sau „Deşeurile nu sunt gunoaie”.

Asociaţia Terra Mileniul III este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică de protecţia mediului, ce dezvoltă programe la nivel naţional şi european, înfiinţată în anul 1998.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De aplaudat 👏🏻👏🏻👏🏻
    Bravo!!!
    Ținând pe subiect în Bistrița-Năsăud elevii din intreg județ
    au colectat selectiv 63 tone de deșeuri , a fost a 3-a ediție anul acesta.
    Să continue în întreaga țară aceste fapte.