G4Media.ro

O nouă specie de dinozaur cu armură, cu țepi asemănători unor lame,…

Sursa foto: Natural History Museum / Stu Pond

O nouă specie de dinozaur cu armură, cu țepi asemănători unor lame, descoperită pe Insula Wight din Marea Britanie

O nouă specie de dinozaur cu armură, cu țepi asemănători unor lame, a fost descoperită pe Insula Wight, în largul coastei de sud a Angliei, relatează CNN.

Denumit Vectipelta barretti, este primul dinozaur cu armură, sau ankylosaur, care a fost descoperit pe insulă în ultimii 142 de ani, potrivit unui comunicat al Muzeului de Istorie Naturală din Londra, unde lucrează mai mulți dintre cercetătorii care au descoperit dinozaurul.

Dinozaurul ar fi trăit în perioada Cretacicului timpuriu, în urmă cu 145-100,5 milioane de ani, a precizat muzeul.

În întreaga lume există puține fosile care datează din această perioadă, ceea ce, în opinia unora, sugerează că a avut loc o extincție în masă la sfârșitul perioadei jurasice, care a precedat-o.

Având în vedere lipsa de fosile din perioada Cretacicului timpuriu în alte părți ale lumii, Insula Wight este de o importanță vitală pentru înțelegerea noastră a ceea ce s-a întâmplat, a declarat muzeul.

„Acesta este un specimen important, deoarece aruncă lumină asupra diversității ankylosaurilor din cadrul formațiunii Wessex și din Cretacicul timpuriu al Angliei”, a declarat autorul principal al studiului, Stuart Pond, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală.

„Timp de aproape 142 de ani, toate rămășițele de ankylosaur din Insula Wight au fost atribuite lui Polacanthus foxii, un dinozaur celebru de pe insulă, acum toate aceste descoperiri trebuie revizuite, deoarece am descris această nouă specie”.

Noua specie prezintă mai multe diferențe față de Polacanthus foxii, care era anterior singurul ankylosaur cunoscut ca trăind pe insulă, cu variații la nivelul vertebrelor gâtului și spatelui, precum și la nivelul pelvisului și al armurii cu țepi.

Analiza echipei a arătat că Vectipelta barretti este cel mai strâns înrudit cu ankylosaurii chinezi, sugerând că dinozaurii au fost capabili să se deplaseze între Asia și Europa în Cretacicul timpuriu.

Dinozaurul poartă numele profesorului Paul Barrett, care a lucrat la muzeu timp de 20 de ani.

„Sunt flatat și absolut încântat că am fost recunoscut în acest mod, nu în ultimul rând pentru că prima lucrare pe care am scris-o vreodată a fost tot despre un dinozaur blindat din colecțiile NHM (Muzeul de Istorie Naturală)”, a declarat acesta în comunicat.

„Sunt sigur că orice asemănare fizică este pur accidentală”, a adăugat el.

Lucrarea este publicată în Journal of Systematic Palaeontology, iar echipa crede că în viitor vor fi descoperite mai multe specii noi pe Insula Wight, o sursă importantă de fosile de dinozauri.

În iunie 2022, oamenii de știință au identificat pe insulă rămășițele unui spinosaurid, un dinozaur prădător cu două picioare și o față asemănătoare unui crocodil.

Acesta ar fi măsurat peste 10 metri în lungime și ar fi cântărit câteva tone, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari vânători terestre din Europa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...