G4Media.ro

O cădere masivă de pietre din Elveția se oprește în apropierea satului…

Sursa Foto: Twitter

O cădere masivă de pietre din Elveția se oprește în apropierea satului evacuat Brienz / Bolovanii au blocat drumurile și au ajuns la câțiva centimetri de case

Milioane de metri cubi de rocă au ajuns într-un mic sat elvețian, bolovani uriași blocând drumurile, unii ajungând la câțiva centimetri de case.

Întregul sat Brienz, cu o populație de 70 de locuitori, a fost evacuat la jumătatea lunii mai, când geologii au avertizat că o cădere masivă de pietre era iminentă.

Faleza stâncoasă situată imediat deasupra satului, supranumită „insula”, era instabilă de zeci de ani.

Dar în această primăvară, alunecarea rocilor a început să se accelereze.

Mulți locuitori din Brienz se așteptau să își părăsească temporar casele, dar au fost nemulțumiți că ordinul de evacuare a venit atât de brusc. Cu câteva zile înainte de apariția ordinului, li se spusese că se vor muta cândva la sfârșitul verii.

În schimb, au fost convocați la o reuniune de urgență a satului la 9 mai și li s-a spus că au la dispoziție 48 de ore pentru a pleca.

În săptămânile care au trecut de atunci, unii și-au exprimat frustrarea că nu s-a produs prăbușirea masivă de pietre preconizată. Ei au întrebat de ce nu puteau pleca acasă, când rocile păreau să se scurgă încet și inofensiv.

Joi seară, muntele le-a răspuns.

Cel puțin jumătate din rocile desprinse, estimate la două milioane de metri cubi în total, s-au prăbușit.

Spre ușurarea sătenilor, elicopterele care au evaluat locul nu au raportat pagube evidente la case, dar există puține perspective de a se întoarce acasă în curând. Pe muntele de deasupra mai există până la un milion de metri cubi de rocă mobilă.

Acesta era Brienz înainte de căderea de pietre – dar mai sunt multe de făcut

Chiar dacă căderile de pietre nu distrug casele oamenilor, există un risc pentru oricine se află în zonă.

Christian Gartmann, purtătorul de cuvânt al autorităților din sat, a declarat pentru televiziunea elvețiană că bolovanii mari care se ciocnesc unul de altul în timp ce cad ar putea crea așchii de stâncă care se aruncă „ca niște ghiulele”, spărgând ferestrele și provocând răni grave.

Unii se întreabă dacă situația din Brienz se datorează schimbărilor climatice. Regiunile alpine ale Elveției sunt deosebit de sensibile la încălzirea globală.

Pe măsură ce ghețarii se micșorează, iar permafrostul din zonele înalte ale munților începe să se dezghețe, roca devine instabilă.

De fapt, muntele de deasupra Brienz nu are permafrost, dar ploile neobișnuit de abundente din această primăvară, legate și ele de încălzirea globală, au fost cu siguranță un factor care a determinat ordinul de evacuare. Versantul muntelui, îmbibat cu apă, a început să alunece mai repede spre vale.

Geologii avertizează că zonele de munte se pot aștepta la mai multe alunecări de pietre pe măsură ce clima se schimbă.

Deocamdată, așteptarea de a se întoarce acasă continuă pentru populația din Brienz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează