G4Media.ro

Cine este Bogdan Mateescu, noua variantă vehiculată de PNL pentru Ministerul Justiției…

Cine este Bogdan Mateescu, noua variantă vehiculată de PNL pentru Ministerul Justiției / UPDATE Ciucă: Deocamdată este în analiză/ Discutăm despre un profesionist, care a fost președintele CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu este ultima propunere a PNL pentru Ministerul Justiției, potrivit unor surse G4Media. Dacă va accepta funcția, Bogdan Mateescu va fi nevoit să demisioneze din magistratură. Cu o vechime de doar 19 ani, judecătorul nu va avea dreptul la pensie specială. Mateescu nu a putut fi contactat până la această oră.

  • UPDATE 11.03 Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat că judecătorul Bogdan Mateescu este în analiză pentru a fi propus pentru funcția de ministru al justiției: ”Este vorba despre o persoană care deocamdata este în discuție, în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale discutăm despre un profesionist, care a fost președintele CSM. Trebuie să mergem mai departe cu parcursul pe care România s-a angajat foarte bine, nu mai avem MCV și trebuie să ne menținem în această linie de modernizare și mențiere a independenței justiției din România”.

În prezent, este președintele Tribunalului Vâlcea. A obținut un mandat de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în 2021, unde rămas interimar peste mandatul legal până în mai 2022, după ce secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag şi Andrea Chiş. Mai mulţi membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar.

În momentul în care și-a anunțat candidatura pentru președinția CSM, Mateescu a subliniat că este esenţial pentru magistratură, dar şi pentru societate „un Consiliu coerent, care să contribuie cu toată energia lui şi cu toată forţa argumentelor miilor de magistraţi la îmbunătăţirea cadrului legal care să le apere cu adevărat independenţa, în contextul imensei responsabilităţi pe care o poartă”.

Judecătorul Bogdan Mateescu a criticat în repetate rânduri activitatea Inspecției Judiciare și a CSM în perioada când consiliul era condus de Lia Savonea și a cerut, alături de alți membri ai Consiliului, demisia șefului IJ, Lucian Netejoru. Inspecția Judiciară demarase în respectiva perioadă numeroase controale la DNA și a cerut sancționarea mai multor procurori anticorupție, dar și a fostei șefe Laura Codruța Kovesi, informează Europa Liberă.

Deși a pornit de pe o platformă ”reformistă”, Bogdan Mateescu a ajuns să susțină inițiativele Liei Savonea. De exemplu, voturile lui Bogdan Mateescu în trei acțiuni disciplinare au înclinat balanța pentru excluderea judecătorului Cristi Danileț. Ulterior, Cristi Danileț a câștigat trei procese cu CSM și a revenit în magistratură.

În luna iulie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis o cerere a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de redeschidere a anchetei într-un dosar închis în 2018 de DNA, pe numele judecătorului Bogdan Mateescu, membru al CSM. Dosarul redeschis de Curtea Supremă la solicitarea SIIJ priveşte plângerea a doi membri PSD din Govora împotriva judecătorului CSM Bogdan Mateescu, fost președinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a tatălui său, primar în Băile Govora, Mihai Mateescu, şi a unui fost senator PNL, Marin Cotescu. Plângerea vizează presupuse infracţiuni de corupţie comise de judecător şi tatăl lui primar. Dosarul a fost închis, în cele din urmă și de către SIIJ, potrivit Luju.ro

Bogdan Mihai Mateescu s-a născut la 3 august 1981.

A absolvit Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea (1996-2000) şi Facultatea de Drept „Siminon Bărnuţiu” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu (2000-2004). A urmat, în perioada 2005-2007, Institutul Naţional al Magistraturii, promovând examenul de capacitate în 2008, iar în 2013 a obţinut gradul profesional de tribunal ca urmare a examenului de promovare pe loc organizat de CSM. În perioada septembrie 2004-decembrie 2004 a fost consilier juridic la SC Sind România SRL, sucursalele Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Voineasa.

A fost auditor de justiţie (2005-2007), în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, judecător stagiar la Judecătoria Sector 4 Bucureşti (2007-ianuarie 2009) şi din ianuarie 2009 până în 2017 a fost judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. În perioada 2013-2017 a fost preşedinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, iar din 2017 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. multe lucruri ” a fost” asta inseamna Justitia in Romania. A fost baiat, bun, dar a si Facut…sau Furat ?

  2. Profesionalismul nu e de ajuns, caracterul contează la fel de mult.