G4Media.ro

Flaute preistorice din oase de păsări, confecționate în urmă cu 12.000 de…

Sursa foto: Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

Flaute preistorice din oase de păsări, confecționate în urmă cu 12.000 de ani, descoperite de arheologi în nordul Israelului

Flaute miniaturale confecţionate în urmă cu 12.000 de ani din oase de păsări şi descoperite în nordul Israelului erau utilizate probabil pentru a imita trilurile păsărilor pe vremea când oamenii îşi rafinau interacţiunile cu animalele, a precizat o echipă de oameni de ştiinţă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Şapte oase de mici dimensiuni provenite de la aripi de păsări şi dezgropate pe un sit arheologic din valea Hula – un loc popular pentru observarea păsărilor – prezintă mici orificii pe care erau plasate degetele, precum şi unele prin care se sufla.

După ce au creat copii ale originalelor fragile, cercetătorii au descoperit că acestea emiteau triluri ascuţite, asemănătoare chemărilor păsărilor de pradă.

Potrivit uneia dintre teorii, instrumentele muzicale erau folosite ca să atragă păsări de pradă, în special uliul şi vindereul, pentru a speria păsările de apă şi a face mai uşoară capturarea lor.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature Scientific Report de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Centrul de cercetare franceză din Ierusalim, Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi Autoritatea pentru antichităţi din Israel.

Peste 500 de milioane de păsări trec prin valea Hula în fiecare an pe traseele de migraţie dintre Europa şi Africa, ceea ce o face o populară destinaţie pentru observatorii de păsări.

Oasele din care erau confecţionate flautele proveneau de la lişiţe şi raţe şi au fost descoperite în situl arheologic Eynan/Ain Mallaha, asociat vânător-culegătorilor de la finalul perioadei Natufian, cu 12.000 de ani în urmă.

A fost o perioadă când strămoşii noştri au început să se stabilească, să se ocupe de agricultură şi să domesticească animale, a declarat antropologul Tal Simmons, de la Virginia Commonwealth University, care a identificat varietăţile de păsări.

Utilizarea flautelor în scopul comunicării cu păsările, a spus Simmons, a ”cimentat într-adevăr tranziţia către o perioadă când relaţia dintre oameni şi animale a început să se schimbe”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează