G4Media.ro

Cum sunt folosiți adolescenții pentru a răspândi propaganda rusă pe frontul din…

Foto: Wikipedia

Cum sunt folosiți adolescenții pentru a răspândi propaganda rusă pe frontul din Ucraina: Un locotenent al lui Prigojin a înființat trei televiziuni în teritoriile ocupate și a devenit șeful departamentului de jurnalism de la o universitate locală

În timp ce mercenarii ruși Wagner au fost în fruntea luptelor din orașul Bahmut, devastat în estul Ucrainei, un apropiat al șefului grupării, Evgheni Prigojin, a fost implicat într-o altă bătălie – cea pentru inimile și mințile oamenilor din zonele ocupate din spatele liniilor de front, notează BBC.

Alexander Malkevich a ajutat la înființarea unor posturi de televiziune pro-rusești în zonele cheie capturate de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022.

Prin legăturile sale cu Prigojin, șeful media a fost implicat în proiecte care răspândesc influența rusă din Africa până în SUA și se află sub sancțiuni occidentale pentru răspândirea dezinformării.

În mod oficial, slujba lui Malkevici este de a conduce televiziunea finanțată de stat din orașul natal al lui Prigojin, Sankt Petersburg. Dar în vara anului 2022, el s-a mutat în părțile ocupate atunci în Ucraina, făcând din orașul Herson din sudul țării baza sa.

Principala sa sarcină a fost să înființeze posturi de televiziune pro-ruse în regiunile capturate de la începutul invaziei la scară largă. El a pus la cale Tavria TV în Herson, Za TV în Melitopol și Mariupol 24 în estul regiunii Donețk.

Relatările canalelor media urmează cu strictețe relatările propagandistice ale Kremlinului. De exemplu, un program recent difuzat de Tavria TV a reamintit telespectatorilor săi motivele invocate de Moscova pentru a-și justifica războiul împotriva Ucrainei. „Președintele rus Vladimir Putin spune că operațiunea militară specială a fost un pas forțat, pentru că Moscovei nu i-a fost lăsată altă opțiune. Au fost create astfel de riscuri de securitate pentru Rusia încât nu a fost posibilă nicio altă reacție”, se arată în emisiune.

Un obstacol major cu care s-a confruntat Malkevici a fost lipsa acută de oameni care să dorească și să poată lucra pentru canalele sale.

Pentru a pregăti personalul, el a deschis o „școală de presă” în Herson, a devenit șeful departamentului de jurnalism de la universitatea locală și a scris un manual pentru aspiranții la posturi de lucrători media din părțile ocupate de Rusia în Ucraina, intitulat „Jurnalismul rusesc real pentru noile regiuni”.

Unii dintre studenții săi s-au alăturat posturilor sale de televiziune înainte de a deveni adulți în mod legal. Doi reporteri care au început să lucreze pentru Za TV și, respectiv, Tavria TV au fost angajați la vârsta de doar 16 ani. BBC a ales să nu le expună pe cele două fete din cauza vârstei lor.

Malkevich a devenit relativ cunoscut în 2018, când a lansat USA Really – un site web înființat în SUA de RIA FAN, care, la rândul său, este cel mai proeminent punct de difuzare în cadrul stabilimentului de media de propagandă și dezinformare asociat cu Evgheni Prigojin, șeful Wagner, supranumit cândva „bucătarul lui Putin”, deoarece a furnizat alimente Kremlinului.

RIA FAN a luat naștere în urma faimoasei „fabrici de troli” a lui Prigojin, care a răspândit opinii pro-Kremlin pe rețelele de socializare și pe internet din birourile din Sankt Petersburg.

Dar SUA Really nu a reușit să decoleze, iar Malkevich a fost reținut pentru scurt timp și interogat de autoritățile americane, fiind ulterior sancționat pentru „facilitarea operațiunilor de influență globală ale lui Prigojin”.

Activitatea lui Malkevici în Ucraina nu a trecut neobservată de guvernul rus. În ianuarie 2023, prim-ministrul Mihail Mișușin l-a recompensat pentru „organizarea de emisiuni TV în teritoriile care sunt în curs de eliberare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...