G4Media.ro

O imagine falsă a unei explozii la Pentagon devine pentru scurt timp…

Captura Twitter

O imagine falsă a unei explozii la Pentagon devine pentru scurt timp virală

O imagine falsă care arată o explozie la Pentagon a devenit pentru scurt timp virală luni pe Twitter, provocând o ușoară scădere a burselor timp de zece minute și reaprinzând dezbaterea în jurul riscurilor asociate cu inteligența artificială (AI), scrie Le Figaro.

Fotografia falsă, aparent realizată cu ajutorul unui program de inteligență artificială generativă (capabil să producă texte și imagini pornind de la o simplă interogare în limbajul cotidian), a forțat Departamentul american al Apărării să reacționeze.

 


Sursă necunoscută

„Putem confirma că este vorba de o informație falsă și că Pentagonul nu a fost atacat astăzi”, a declarat un purtător de cuvânt.

Pompierii din zona în care se află clădirea (în Arlington, în apropiere de Washington D.C.) au intrat și ei pe Twitter pentru a spune că nu au avut loc explozii sau incidente, nici în Pentagon, nici în apropiere. Imaginea a părut să trimită piețele în ușoară scădere pentru câteva minute, S&P 500 pierzând 0,29% față de vineri, înainte de a-și reveni.

„A existat o scădere legată de această informație falsă atunci când computerele au detectat-o”, a notat Pat O’Hare de la Briefing.com, referindu-se la softurile automate de tranzacționare care sunt programate să reacționeze la postările de pe rețelele sociale. Un cont al mișcării conspiraționiste QAnon a fost printre primele care a transmis imaginea falsă, a cărei sursă nu este cunoscută.

Incidentul survine după ce mai multe fotografii false produse cu ajutorul inteligenței artificiale generative au fost difuzate pe scară largă pentru a arăta capacitățile acestei tehnologii, cum ar fi cea a arestării fostului președinte american Donald Trump sau cea a Papei cu o geacă de lux. Programe precum DALL-E 2, Midjourney și Stable Diffusion permit amatorilor să creeze imagini false convingătoare fără a fi nevoie să stăpânească programe de editare precum Photoshop.

Dar, în timp ce IA generativă facilitează crearea de conținuturi false, problema difuzării și a viralității acestora – cele mai periculoase componente ale dezinformării – aparține platformelor, ne reamintesc periodic experții. „Utilizatorii folosesc aceste instrumente pentru a genera conținuturi mai eficient decât înainte (…), dar acestea se răspândesc în continuare prin intermediul rețelelor sociale”, a subliniat Sam Altman, șeful OpenAI (DALL-E, ChatGPT), în cadrul unei audieri în Congres la jumătatea lunii mai.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...