G4Media.ro

Producătorii auto germani solicită amânarea reglementărilor comerciale post-Brexit

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Producătorii auto germani solicită amânarea reglementărilor comerciale post-Brexit

Puternica Asociaţie a Industriei Auto din Germania (VDA) cere Uniunii Europene şi Marii Britanii să amâne cerinţele comerciale post Brexit, care ar afecta tranziţia spre vehiculele electrice (EV), sporind astfel presiunile asupra autorităţilor, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Conform acordului comercial convenit când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să vină din Regatul Unit sau din UE din 2024, pentru evitarea tarifelor.

Problema este că o baterie poate reprezenta până la jumătate din costul unui vehicul electric nou, iar Europa nu are încă uzine care să fabrice suficiente baterii pentru vehiculele electrice, şi este puţin probabil să realizeze acest lucru până la finalul lui 2023, susţine VDA.

Tarifele impuse la exporturile către Marea Britanie şi la importurile din această ţară „vor reprezenta un dezavantaj concurenţial semnificativ pentru industria auto europeană în faţa concurenţei din Asia, pe piaţa britanică atât de importantă. De asemenea, va reprezenta un pericol pentru dezvoltarea mobilităţii electrice, deoarece va fi afectat întregul lanţ de aprovizionare al UE”, consideră Asociaţia Industriei Auto din Germania.

Aceasta avertizează că astfel „va fi frânată transformarea industriei auto”.

Şi Ford a cerut prelungirea până în 2027 a cerinţelor comerciale post Brexit privind regulile de origine pentru vehiculele electrice, susţinând că impunerea tarifelor va majora inutil costurile pentru consumatori şi va încetini tranziţia la electrificare.

„Ford cere ca actualele cerinţe comerciale să fie extinse până în 2027, pentru dezvoltarea lanţului de aprovizionare cu baterii în Europa şi pentru a satisface cererea de EV”, se arată în comunicatul producătorului auto american.

Acesta investeşte 380 milioane de lire sterline (480 milioane de dolari) pentru a construi o unitate unde va produce motoare pentru vehicule electrice, în Liverpool.

Publicitate electorală

„Tarifele vor afecta atât producătorii din Marea Britanie, cât şi pe cei din UE, deci este vital pentru Regatul Unit şi blocul comunitar să fie de acord cu o soluţie”, susţine Ford.

Şi Stellantis, al treilea producător auto mondial, a avertizat că fabricile auto britanice se vor închide, ceea ce va duce la pierderea a mii de locuri de muncă, dacă acordul privind Brexitul nu este renegociat.

Conform actualului acord, Stellantis, care deţine 14 branduri, inclusiv Vauxhall, Peugeot, Citroen şi Fiat, va suporta tarife când va exporta vehicule electrice către Europa, începând din 2024, când intră în vigoare reglementări mai dure post-Brexit.

Stellantis vrea ca Marea Britanie şi UE să extindă actualele reglementări privind aprovizionarea cu piese până în 2027, în loc de planificata modificare din 2024 – cerinţă sprijinită şi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), grupul de lobby al industriei auto europene.

Regatul Unit a anunţat că este în negocieri cu Bruxellesul.

„Sperăm să venim cu o soluţie împreună cu UE în această privinţă”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează