G4Media.ro

Ungaria primește o mână de ajutor de la Franța și Germania: Consiliul…

sursa foto: Pixabay

Ungaria primește o mână de ajutor de la Franța și Germania: Consiliul UE a cerut Comisiei Europene să revizuiască propunerea de a suspenda 7,5 miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei

Președinția cehă a Consiliului UE (instituția care reunește statele membre UE) a cerut o nouă evaluare a măsurilor luate de Ungaria pentru a răspunde preocupărilor legate de combaterea corupției, transmite Politico. Decizia Consiliului UE a venit după ce Franța, Germania, Italia și alte țări șia-au exprimat dorința ca Bruxelles-ul să ofere o evaluare mai blândă a progreselor înregistrate de Ungaria în materie de corupție, potrivit Politico.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană propusese înghețarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei din cauza nemulțumirilor legate de măsurile luate la Budapesta.

Însă, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe care a avut loc marți la Bruxelles, majoritatea acestora, inclusiv cei din Franța și Germania, au cerut o nouă analiză. Până la 9 decembrie, ei doresc un raport al Comisiei Europene care să ia în considerare măsurile luate de guvernul premierului Viktor Orbán începând cu 19 noiembrie. Aceasta a fost data limită inițială a evaluării inițiale a Comisiei.

Cele mai mari țări ale UE întind o mână de ajutor guvernului ungar în lupta acestuia cu Bruxelles-ul în ceea ce privește încălcările normelor de drept, a titrat Politico.

Franța și Germania, alături de Italia, conduc un grup de aproximativ 12 guverne care solicită Comisiei Europene să își revizuiască decizia de a îngheța fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, argumentând că această țară a făcut mai multe progrese în ceea ce privește măsurile anticorupție decât recunoaște Bruxelles-ul.

Sprijinul din partea celor mai puternice țări ale blocului pune la îndoială angajamentul general al UE de a penaliza guvernul lui Viktor Orbán pentru modul în care a restricționat libertățile democratice.

„Autoritățile ungare au făcut progrese, trebuie remarcat acest lucru”, a declarat un oficial francez din cadrul Trezoreriei. „Un anumit număr de reforme au fost întreprinse – există încă elemente suplimentare care sunt așteptate.”

Comisia a propus săptămâna trecută să mențină înghețarea fondurilor UE, după ce a considerat insuficiente realizările Ungariei pentru a proteja bugetul UE de fraudă. „Avem angajamente, avem promisiuni, dar încă nu s-a făcut”, a declarat atunci comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.

Deși decizia Comisiei a fost înțeleasă, există întrebări legate de „proporționalitatea înghețării”, a declarat oficialul francez. Acest grup de țări consideră, de asemenea, că, dacă nu se efectuează o nouă evaluare, s-ar putea să nu existe o majoritate calificată în Consiliu în favoarea înghețării fondurilor.

În cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE de săptămâna trecută, Franța și Germania nu au fost de acord cu Comisia. Cele două țări susțin că guvernul lui Orbán își îndeplinește cele 17 reforme anticorupție pe care le-a întreprins pentru a evita înghețarea fondurilor și că acest lucru ar trebui să se reflecte prin reducerea cotei de înghețare, echivalentă în prezent cu 65% din fondurile de coeziune.

Aceștia cer Comisiei să efectueze o nouă evaluare cu o dată limită mai târzie decât 19 noiembrie, pentru a include reformele pe care guvernul lui Orbán le-a adoptat de atunci. Încă nu este clar dacă Comisia va prezenta o evaluare revizuită. „Vom vedea, încă nu a fost luată nicio decizie formală [a fost luată]”, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ha ha ha, asta e stat nu colonie!!! Bv Orbane, stima!!!!!

  2. In fond sunt baieti buni, nu s-au opus decat in proportie de 90% pentru orice proiect serios , in plus il recomanda vocea talentul si domnu Putin garanteaza pentru el ca e baiet de baiet

  3. Ce comedie dizgrațioasă ! Zilele trecute Ungaria – prin ministrul său de finanțe Varga – a respins, prin veto, angajarea de către UE a unui credit pentru ajutorarea Ucrainei. Dacă ungurilor le iese jocul cu aceste șantaje – și eventual vor obține fondurile oprite în schimbul unui vot favorabil angajării creditului unional, va fi o dovadă a faptului că în cadrul Uniunii se poate negocia orice, dar nu cu diplomație, ci cu apucături de hoți de cai.

    • UE e slabă, bleah, mi-e scârbă. Orban e nimeni, dar uite că se împiedică țările așa-zis civilizate de el. La fel cum Putin e nimeni, dar Franța și Germania îl vor.

  4. Aliații lui Putin nu-și scot ochii între ei. Rămâne de văzut în cât timp vor instiga la insurecții armate in Ucraina, Slovacia, Romania,Serbia.