G4Media.ro

SURSE: Coaliția a decis întoarcerea la piața parțial reglementată în energie, prețul…

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

SURSE: Coaliția a decis întoarcerea la piața parțial reglementată în energie, prețul maxim la producători va fi de 450 de lei. Ce se schimbă la pragurile pentru consumatori

Coaliția de guvernare a luat miercuri decizia politică de a se întoarce parțial la piața reglementată în energie până în martie 2025, potrivit surselor G4Media. Liderii PSD, PNL și UDMR au decis că prețul maxim cu care producătorii vor putea vinde energia este de 450 de lei/MWh, potrivit surselor G4Media.

Nu e clar până la publicarea acestei informații dacă această reglementare de piață se va aplica doar companiilor cu capital majoritar de stat sau și companiilor cu capital majoritar privat. Potrivit informațiilor G4Media, prevederile nu se vor aplica producătorilor de energie regenerabilă.

În prezent, producătorii pot vinde energie la un preț mai mare de 450 lei, însă tot excedentul se taxează 100%.

De asemenea, e neclar care este mecanismul precis după care va funcționa această reglementare și dacă nu cumva va avea un efect similar cu reglementarea pieței lemnului de foc, unde a provocat o penurie în piață.

De remarcat că liderii coaliției au luat decizii cruciale despre politica energetică într-o ședință de la care a lipsit tocmai ministrul Energiei, Virgil Popescu, aflat într-o delegație oficială cu președintele Klaus Iohannis în Egipt.

PSD a insistat public în ultimele luni pentru întoarcerea la piața reglementată, în timp ce PNL s-a opus. Surse din PSD au declarat pentru G4Media că reglementarea se va aplica la 80% din piață, fiind exceptate practic doar importurile, în timp ce surse din PNL au declarat că va fi reglementată doar o treime din producția internă.

Ca urmare a reglementării prețului la producător, furnizorii vor avea și ei stabilită o limită maximă cu care vor putea vinde către clienții finali, de 1.300 lei MWh, adică 1,3 lei KWh.

O altă decizie luată miercuri în coaliție e legată de pragurile pentru clienții finali.

Astfel, potrivit surselor G4Media, vor fi păstrate actualele plafoane de 0,68 lei KWh pentru consumatorii casnici care consumă pînă la 100 KWh, apoi 0,8 lei până la 255 KWh și 1,3 lei peste pragul lunar de 255 KWh.

De asemenea, va fi un plafon maxim de 1 leu KWh pentru IMM-uri, industria farma, industria alimentară, instituțiile publice, transportul public și biserici.

În ceea ce privește industria, plafonul maximal va fi de 1,3 lei KWh.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O sa fie precum plafonarea prețului la peleți după aceasta nu se mai găsesc la nici un magazin!
    Cu energia electrică observ că furnizorii vor încasa de trei ori mai mult aproximativ decât producătorii!
    Mai bine vă ocupați să creșteți producția ca sa întâmpinați cererea f mare, așa piata își va găsi făgașul singura, fara Ciolacu și co.