G4Media.ro

Intervenţii simultane ale salvamontiștilor pentru acordarea primului ajutor şi evacuarea a două…

Sursa foto: SALVAMONT Alba

Intervenţii simultane ale salvamontiștilor pentru acordarea primului ajutor şi evacuarea a două persoane accidentate pe Piatra Secuiului, comuna Rimetea, și pe Mamut, lângă Alba Iulia

Salvatorii montani din Alba au avut, duminică, două intervenţii simultane pentru acordarea primului ajutor şi evacuarea a două persoane accidentate pe Piatra Secuiului, comuna Rimetea, respectiv pe Mamut, lângă Alba Iulia, precum şi pentru îndrumarea unui tânăr care s-a rătăcit în zona Detunata Goală, în Apuseni.

Astfel, în urma unei solicitări efectuate de turişti aflaţi în drumeţie pe Piatra Secuiului, s-a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui adolescent, de 14 ani, din judeţul Timiş, care, în timp ce se afla în „Şanţul Mare,” a acuzat dureri în zona genunchiului şi nu s-a mai putut deplasa.

Salvatorii montani au urcat până la accidentat, i-au acordat primul ajutor, constând în imobilizarea membrului inferior accidentat, cu atela vacuum, şi l-au coborât de pe stâncile Pietrei Secuiului în condiţii de siguranţă. Aici, pentru evacuarea accidentatului, s-a folosit o targă cu roată, pentru transport în teren accidentat.

 

„A fost o intervenţie dificilă, iar cunoscătorii zonei ştiu că terenul este stâncos, dificil, în pantă accentuată şi cu săritori, ceea ce îngreunează mult evacuarea persoanelor accidentate din aceasta zonă. Familia adolescentului a refuzat transportul acestuia până la o unitate medicală, recurgând la transportul cu autovehicul personal. Solicitarea pentru intervenţie a fost efectuată de către turiştii aflaţi în zonă”, au transmis reprezentanţii Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Alba.

Alţi salvamontişti au intervenit, tot duminică, pentru acordarea primului ajutor unui biciclist, în vârstă de 41 ani, din Alba Iulia, care, în timpul unui antrenament în zona Mamut, brusc, a acuzat dureri puternice în zona coloanei vertebrale lombare.

În condiţiile unei suspiciuni de leziune la nivelul coloanei vertebrale, imobilizarea acestuia s-a efectuat cu o saltea vacuum şi targă UT2000. Biciclistul a fost coborât cu autovehiculul de teren al Salvamont până la o autospecială a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru efectuarea de investigaţii medicale în cadrul UPU Alba Iulia.

De asemenea, un turist rătăcit în zona Detunata Goală a sunat, la 112, pentru a solicita ajutor.

„Din discuţiile purtate cu acesta a putut fi îndrumat către un drum de acces din apropierea locului în care se afla şi astfel nu s-a mai impus deplasarea salvatorilor pentru căutarea şi găsirea acestuia”, au mai precizat reprezentanţii Salvamont.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează