G4Media.ro

Miting „Împreună pentru siguranţa femeilor!” organizat în centrul Capitalei: Femeile din România…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Miting „Împreună pentru siguranţa femeilor!” organizat în centrul Capitalei: Femeile din România nu sunt în siguranţă nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă

Un marş intitulat „Împreună pentru siguranţa femeilor” a avut loc duminică, în zona Piaţa Universităţii din Bucureşti, organizatorii fiind Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (violentaimpotrivafemeilor.ro), relatează news.ro

Proiectul „Împreună pentru siguranţa femeilor este un proiect de intervenţie multidimensională împotriva violenţei de gen”, implementat de Centrul FILIA în parteneriat cu Asociaţia ANAIS, Asociatia Transcena, E-Romnja şi Feminism Romania (Asociaţia FRONT) şi beneficiază de finanţare prin programul Active Citizens Fund Romania, precizează iniţiatorii pe Facebook.

”Femeile din România nu sunt în siguranţă nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă. Ieşim în stradă pentru a cere implicarea autorităţilor. Sistemul de protecţie a supravieţuitoarelor violenţei este subfinanţat, iar indiferenţa statului contribuie la o societate în care femeile şi fetele nu sunt în siguranţă”, spun organizatorii protestului.

”Ieşim în stradă pentru a cere programe de prevenţie şi servicii adecvate şi accesibile pentru supravieţuitoarele violenţei de gen. În 2022 femeile din România sunt în continuare agresate, iar unele dintre ele ucise, chiar dacă au ordin de protecţie. Nu avem suficiente centre specializate pentru supravieţuitoarele violenţei de gen sau pentru agresori. Unele instanţe de judecată continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violenţă împotriva femeilor. Serviciile sociale specializate pentru victimele violenţei de gen sunt subfinanţate la nivel local şi central. Serviciile de consiliere pentru agresori sunt puţine, iar centrele de intervenţie în caz de violenţă sexuală funcţionează doar pe hârtie”, mai spun iniţiatorii.

Organizatorii mitingului spun că ”Guvernul nu a aprobat nici până azi „Strategia Naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice”, document pus în consultare publică în 9 martie 2021 (la o zi după 8 martie!). De 1 an şi jumătare batem în van la uşile ministerelor pentru a cere aprobarea strategiei”.

”Guvernul nu a aprobat nici sistemul de monitorizare a agresorilor cu brăţări electronice, pe care l-a anunţat în repetate rânduri. Ieşim în stradă ca să cerem decidenţilor să lase deoparte discursurile goale şi să susţină cu adevărat, prin alocarea de resurse, lupta împotriva violenţei de gen din România. Şcolile şi universităţile fac paşi timizi în a combate situaţiile de abuz, hărţuire sexuală şi bullying, fără o acţiune coordonată. Locurile de muncă sunt spaţii nesigure pentru femei, în care se întâmplă frecvent acte de hărţuire sexuală şi discriminare. Cyberbullying-ul şi pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violenţă, căreia îi cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autorităţile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe şi a acţiona în astfel de situaţii”, afirmă ei.

Organizatorii cer să să fie alocate resurse umane şi financiare pentru a combate formele de violenţă împotriva femeilor, pentru ca dreptul nostru la siguranţă să nu rămână doar pe hârtie, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Si barbatii sunt in pericol din cauza femeilor care vor sa parvina, care nu sunt putine.

  2. Ce aberații de comentarii. În loc să scrieți nimic, mai bine vă uitați pe statisticile europene privind violența și vedeți unde este România.

    • Femeile din Romania sunt fix in atâta siguranță cat vor ele sa fie. Deja mă scârbește propaganda asta penibilă și nu mi.ar lua mai mult de 10 min să va găsesc cazuri „fără număr fără număr” in care prințesa s-a împăcat cu cel care a jucat.o in picioare, așa că fiecare doarme cum își așterne, nu merita efortul pentru a proteja oameni proști.

    • Din ce vad, din statisticile ce le pomenesti dar nu le dai vreun link. Romania se afla chiar foarte „bine” in clasamentul european. Poate ar trebui sa te mai intorci la vreo fusta pe care trebuie sa o tii fara sa ai propria parere.

      Si sa stii ca exista si barbati abuzati sexual, doar ca tantitele nu doresc egalitate pentru toti cand vine vorba de ajutor oferit. Vor doar pt ele. Pentru ca asa e normal. Sa ceri doar pt tine.

  3. E bine de știut că bărbații nu mai suferă de nici una din aceste probleme. Nu mai sunt bărbați uciși, agresați, hărțuiți, acuma ne putem concentra doar pe femei.

  4. Adevărul e ca se vede ce frica le e bărbaților de femeile violente, si cate povesti am auzit cu totii de bărbați care se însoară cu femei puternice care sa ii apere de femei violente. Si cum pe străzi noaptea este asa greu pentru un bărbat cu blugi strâmți sa mearga in siguranță. Ce penibil.

  5. Pai de ce nu ies bărbații la miting sa ceara ca statul sa faca ceva impotriva violentei împotriva bărbaților? Nici nu se folosește acest termen, asa penibil e ce spui tu aici. Dar na, înțeleg ca sexoistericii de gen masculin ca tine nu prea găsesc cu ce sa atace femeile, si sunteți disperați.