G4Media.ro

A murit academicianul Eugen Simion

Sursa foto: Alina Bianca Bălan / Academia Română

A murit academicianul Eugen Simion

Academicianul Eugen Simion a murit, marţi, la vârsta de 89 de ani, a declarat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, pentru Agerpres.

„Era internat la Spitalul Elias. Imobilizat”, a declarat Pop.

Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în Chiojdeanca, județul Prahova. A fost critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 1992 și președinte al acestui for din 1998 până în aprilie 2006.

A studiat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, devenit Liceul „I. L. Caragiale”, astăzi Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești. Între 1952 și 1957 a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din București. Printre profesorii săi se numărau Tudor Vianu, G. Călinescu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. A obținut titlul de doctor în științe filologice cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”, condusă de profesorul Șerban Cioculescu (1969).

După absolvirea facultății, a devenit cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (1957-1962), lucrând în colectivul „Eminescu”, condus de Perpessicius. În perioada 1962-1968 a fost redactor al „Gazetei literare”. Între anii 1964-1971 a fost lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, Facultatea de Litere, Universitatea București. A funcționat apoi, între anii 1970-1973, ca lector invitat de limba română la Universitatea Sorbonne (Paris – IV), apoi a obținut o bursă de studii în Republica Federală Germania (1974). Din 1971 a devenit conferențiar universitar, iar din 1990 profesor universitar al Facultății de Litere de la Universitatea din București. Din 2006 a fost director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București.

A debutat publicistic cu un articol despre Caietele Eminescu în revista „Tribuna” (1958). A început să colaboreze frecvent la revistele „Gazeta literară”, „Contemporanul” și „Viața românească”. Din 1968 a colaborat săptămânal la „România literară” și din 1991, la „Literatorul”. Din 1983 este redactor al revistei „Caiete critice”, revistă de critică și teorie literară, iar din 1990, director al publicației. În 1993 a devenit membru al Academiei Române. În anul 1998 a fost ales președinte al Academiei Române. Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. În 2006 și-a încheiat mandatul de președinte al Academiei Române. În prezent era președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

În august 2022, academicianul Eugen Simion s-a alăturat împreună cu peste 50 de profesori scrisorii celor 100 de intelectuali calificați de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu drept „grup de interese”, după ce au propus modificarea proiectelor de legi ale Educației și prelungirea consultării publice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sa ne reamintim cu ocazia asta ca a fost un academician tip Razvan Theodorescu, adica un sustinator asiduu al lui Ion Iliescu, la vremea lui.

  2. cioclu de serviciu ?

  3. Abtineti-va de la ironii si insulte, acest om a facut enorm pentru cultura romana. Numai pentru introducerea de la cele 4 volume de opere ale lui Cioran de la FNSA si merita respectat.

    Dumnezeu sa-l odihneasca.

  4. Motto:
    „O doannă voalată dă de un timp Academiei târcoale. O găsești prin unghere și dispare de cum ai ghicit-o. Trecerea ei printre cărturari lasă o dâră, drapelul negru, leneș în aer, spânzurat de balcon. Doamna voalată e o admiratoare cultuvată . Nici literele nici spiritele nu-i sunt străine. Uneori nevăzută la ședințele publice , ocupă un loc alături de fotoliul unui preferat. Și fotoliul aceluia rămâne gol , gol pe vecie. Preferatul a plecat , a plecat dus de brațul uscat, cu coatele osoase ale doamnei voalate. Unde s-a dus? Răspunsul ți-l aduce gazeta de dimineață. A mai murit un nemuritor…”
    (Tudor Arghezi- Medalion: „MEDICUL HAȚIEGANU” în CONTEMPORANUL nr. 36/674/11 sept.1959, București)

    Academicianul Eugen Simion rămâne un nemuritor prin valoarea operei sale puse in slujba culturii românesti si universale, pentru că după cum spune un adevăr recunoscut unanim, după moarte rămâi in constiinta generatiilor viitoare, nu prin ceea ce ai făcut pentru tine, ci prin ceea ce ai făcut pentru altii.
    Dumnezeu să-l odihnească în pace!