G4Media.ro

O expoziţie unicat de icoane pictate pe cutii de muniţie de către…

sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român

O expoziţie unicat de icoane pictate pe cutii de muniţie de către doi artişti ucraineni se va deschide în 18 octombrie, la Muzeul Țăranului Român

O expoziţie unicat de icoane pictate pe cutii de muniţie de către doi artişti ucraineni se va deschide în 18 octombrie, de la ora 18,00, la Sala Media a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

În 2014, ca răspuns la prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei, artiştii ucraineni Oleksandr Klymenko şi Sonia Atlantova au început să picteze icoane pe cutii de muniţie, acest demers atât de original şi expresiv având de la bun început un impact foarte puternic asupra privitorilor, informează MNŢR, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Proiectul aduce laolaltă două lucruri la prima vedere imposibil de unit: icoana şi cutia de muniţie, moartea şi viaţa.

„Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniţie, în viaţă, în cultura ucraineană simbolizată în mod tradiţional de icoană”, spune Klymenko, citat în comunicat.

Icoanele prezentate în cadrul expoziţiei călătoresc prin toată lumea, până în prezent fiind expuse în 15 ţări şi în zeci de locuri (inclusiv la Parlamentul European sau la Muzeul Naţional din Vilnius), colecţia prezentată la Bucureşti urmând să includă şi lucrări mai noi, inclusiv icoane create de Klymenko în timpul şederii sale pe front în august 2022, în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei.

Scopul principal al artiştilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma strânsă fiind donată în scopuri caritabile oamenilor afectaţi de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina, unde din 2014 până în prezent au fost trataţi deja peste 60.000 de pacienţi. Conform declaraţiilor lui Klymenko, 97% din costurile de funcţionare ale spitalului au fost acoperite din vânzarea icoanelor.

Realizată de Institutul Polonez şi Ambasada Republicii Polone la Bucureşti, prin amabilitatea Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în România, expoziţia va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18,00. Intrarea este liberă.

AGERPRES se numără printre partenerii media ai MNŢR.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bine că nu le-au pictat pe cutii de prezervative.