G4Media.ro

Primăria Capitalei vrea să creeze un hub de mobilitate şi management urban,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Primăria Capitalei vrea să creeze un hub de mobilitate şi management urban, prin PNRR

Primăria Capitalei vrea să solicite finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru crearea unui hub de mobilitate şi management urban, conform unui proiect care urmează să fie propus pentru ordinea de zi suplimentară a şedinţei de luni a Consiliului General al Capitalei, relatează Agerpres.

Este vorba despre un proiect în valoare de 16.343.364 lei, dintre care cheltuieli neeligibile în valoare de 246.135 lei fără TVA.

Potrivit notei de fundamentare, Capitala, care este principalul pol de dezvoltare al României şi generează aproximativ 30% din PIB-ul ţării, se confruntă cu mari probleme în generarea şi gestionarea politicilor şi strategiilor ce ţin de domenii vitale, precum dezvoltarea urbană, calitatea aerului sau mobilitatea urbană.

„Elementul inovator cu care contribuie o bază de date urbană este harta interactivă, permanent actualizată de bazele de date interoperabile, prin care se evidenţiază în straturi de lucru distincte toate informaţiile spaţiale reprezentative pentru mobilitate şi management urban, făcând astfel posibilă obţinerea în orice moment de informaţii şi date spaţiale relevante şi utile pentru administraţia publică şi cetăţean. În felul acesta, pe baza datelor din sistem şi prin reprezentarea grafică administraţiile pot lucra mult mai intuitiv şi mai rapid pentru cererile contribuabililor”, prevede sursa citată.

Se menţionează că Baza de Date Urbană a Municipiului Bucureşti a fost realizată iniţial în anul 2005, dar că în momentul de faţă componenta hardware este depăşită din punct de vedere moral şi tehnologic, iar infrastructura de date nu mai reflectă nevoile managementului urban actual (structurat pe conceptul de smart city).

Investiţia vizează: unificarea proceselor de guvernanţă, planificare şi mobilitate urbană prin integrarea şi armonizarea informaţiilor şi planurilor PMB, ale primăriilor de sector, dar şi ale altor instituţii; integrarea cu alte sisteme de planificare a mobilităţii şi management al transportului public; colectarea şi agregarea datelor în sisteme de date integrate şi deschise; informarea şi implicarea cetăţenilor în procesul decizional.

Totodată, conform legii mobilităţii urbane (în curs de aprobare), Municipiul Bucureşti va avea obligaţia de a deţine şi operaţionaliza un centru de date local/metropolitan cu date privind mobilitatea urbană.

Investiţia prevede:

– modernizarea şi actualizarea Bazei de Date Urbană a PMB:
– realizarea unei platforme de servicii publice în domeniul urbanismului (certificat de urbanism digital, registrul construcţiilor, observator urban);
– realizarea unei platforme de comunicare cu cetăţenii;
– amenajarea şi dotarea unui hub de mobilitate şi management urban, ca interfaţă între PMB şi locuitorii acesteia, respectiv ca spaţiu de dezbateri şi consultare participativă.

Dintre cele 16,3 milioane lei destinate investiţiei, 10,9 milioane ar urma să fie alocate pentru echipamente şi software, iar 4,9 milioane pentru lucrări de amenajări interioare şi dotare cu mobilier.

Implementarea proiectului va fi făcută de către PMB prin direcţiile specializate, iar locaţiile propuse sunt: sediul PMB (pentru localizarea infrastructurii necesare bazei de date urbane) şi clădirea din str. I. C. Brătianu nr. 10 (care va deveni hub de mobilitate urbană şi management urban).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Rețetă de sifon scrisa în limba de lemn

    • Ți-e dor de Firea, îți dădea și ție ceva.

    • Anonime ,ce faci bă , vrei să ramanem în epoca de piatră cu creionul chimic la ureche?Când baga Fierea orașul în faliment ,unde erai?

    • Anonimule, nu exista „reteta de sifon” pentru fondurile europene!
      Este exact ceea ce ii scoate din minti pe pesedisti…

      „Este vorba despre un proiect în valoare de 16.343.364 lei, dintre care cheltuieli neeligibile în valoare de 246.135 lei fără TVA.” Adica majoritate covarsitoare a banilor vin de la UE. E un proiect pe care Firea in veci nu ar fi fost capabila sa il faca.

      Vezi si cat este de util: certificat de urbanism digital, registrul construcţiilor, etc.
      Certificatul de urbanism digital insemna eliminarea functionarilor care proceseaza cererile (reducere a costurilor) dar si eliminarea unor posibilitati de coruptie; cetatenii care vor sa achizitioneze un imobil pot verifica in registrul constructiilor date referitoare la acel imobil (ai idee, astazi, cate anunturi imobiliare au trecut un an FALS drept an al constructiei pentru un imobil ??? Si cati bani si timp trebuie sa consumi ca sa afli date reale despre imobilul respectiv ???)

      Singura problema este faptul ca va dura ani de zile implementarea proiectului. Bine ca s-a inceput, totusi.

    • Din pacate, aveti dreptate! Chestia cu „echipa castigatoare” e valabila pentru toate ministerele/primarii/institutiile publica din tara…or sa sara-n sus activistii USL-isti si hAUR-sti ce-si fac veacu’ p’aici, dar stiu sigur ca Johannis si trupa USL-ista n-ar fi avut nici-o sansa pentru a-l discredita si tranti pe Vlad Voiculescu fara mafia din intreg sistemul de sanatate (sunt perpetuati la „prajiturica” prin fii/fiice/sotii/soti/neamuri si rubedenii + pile de partid, inclusiv in toate agentiile nationale din „curtea” ministerului)…Mi s-a cam luat mie de USR din cauza de Barna si echipa lui, dar incep sa cred ca doar unu’ ca Drula (poate o mai fi si altul asemenea…) poate face ceva in PMB, e singurul care, prin ministere, incepuse sa puna cu botu’ pe labe „echipa castigatoare”; la P. Sect. 1, Clotilde Armand se lupta nu numai cu „echipa…” ci si cu „gasca castigatoare” a consilierilor USL, castiga, dar greu, lupta ei e mult mai dura, eu o apreciez mult, vom vedea daca si ceilalti din sector!

    • @asa: Nu „s-a inceput” nimic (e inceput din 2005…), se VA moderniza si actualiza….poate chiar imbunatati, ceva ce S-A INCEPUT DEMULT si a fost ignorat pana acum! Sa fim cinstiti pana la capat, si da, recunoastem ca ND, este cel mai cinstit primar al Buc. de pana acu’, in rest fiecare are parerea lui, fara suparare si subiectivism, cred ca prioritatile majoritatii (votante) a bucurestenilor in momentul de fata sunt pentru „proiecte” ceva mai „micro” cu aplicabilitate imediata, pentru „dureri” stringente de fiecare zi, nu le mai reiau ca le stie si le „simte” fiecare bucurestean in parte!

    • @Adriana Negureanu
      Din păcate redacția g4media a șters comentariul meu legat de „echipa câștigătoare”
      Mai zic o data, în speranța că nu va fi șters: la primărie e la butoane aceiași echipa câștigătoare iar nicusor dan a fost acceptat acolo doar ca să își frângă gatul.