
EXCLUSIV Cine este Natalia Madjar, reprezentanta unui holding învins de România în cursa pentru achiziția Portului Giurgiulești din Republica Moldova care contestă vehement decizia
Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului din cadrul Guvernului Republicii Moldova a anunțat, săptămâna trecută, faptul că a avizat preluarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, situat pe teritoriul de peste Prut, de către Administrația Porturilor Maritime Constanța, societate de stat din România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
La scurt timp după acest anunț, Natalia Madjar, un cetățean moldovean care este reprezentantul în fostul spațiu sovietic al unui grup de firme turcesc ce a participat la licitație a contestat decizia și a afirmat că oferta României a fost mai proastă și că Administrația Porturilor ”nu este capabilă să-și gestioneze eficient propria infrastructură”.
De-a lungul timpului, Madjar a făcut mai multe vizite în Rusia și a avut întâlniri cu reprezentanți ai taberei pro-ruse din Republica Moldova. Într-un articol de acum două zile al unei influente publicații din Moscova, a fost expusă pe larg reacția lui Madjar, alături de pozițiile a doi lideri pro-ruși din Republica Moldova, unul declarând, în acest context, că acordul actual are o semnificație militar-politică, iar celălalt că ”va duce la posibilitatea ca Rusia să ne atace, iar acestea vor fi în mod legitim.”
Context
În urmă cu câteva luni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, a anunțat scoaterea la licitație a acțiunilor firmei olandeze Danube Logistics prin intermediul căreia administrează acest port. Situat pe o scurtă porţiune de faleză la Dunăre din Republica Moldova, portul se învecinează atât cu România (în zona Galați), cât şi cu Ucraina.
Portul gestionează peste 70% din comerţul de import şi export realizat pe cale navigabilă în această ţară. BERD a susţinut construcţia şi operarea portului încă din 1995, iar în 2021 a devenit singurul proprietar al Danube Logistics SRL. Încă din 2023 au apărut informații că Banca ar intenționa vânzarea acestui complex, ceea ce a fost urmat, anul trecut, de aprobarea de către Guvernul României a unui Memorandum privind dorința de a-l achiziționa. La Giurgiulești există și un Port de Stat, deținut de Republica Moldova.
Conform informațiilor din presa Republicii Moldova, Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului din cadrul Guvernului Republicii Moldova a avizat, săptămâna trecută, preluarea Portului Internațional Liber Giurgiulești de către Administrația Porturilor Maritime Constanța, societate deținută de Ministerul Transporturilor din România. Pe masa Consiliului s-ar mai fi aflat două oferte, una fiind a unei societăți din cadrul grupului turcesc Yildirim aparținând miliardarului Robert Yüksel Yildirim, un om de afaceri care, de-a lungul timpului, a avut multiple contracte în spațiul rusesc pentru achiziția de cărbune.

În 2018, Robert Yüksel Yildirim a asistat la un discurs ținut de Vladimir Putin la Moscova și a postat pe actuala rețea X fotografii. ”Well attended event”, a scris el
Vânzarea Portului încă nu a avut loc efectiv, obținerea avizului urmând să fie continuată de negocieri directe între BERD și Administrația Porturilor Maritime Constanța.
În timpul, dar și după depunerea ofertelor și anunțul Consiliului, poziții publice critice pe marginea procedurii a avut Natalia Madjar, reprezentanta Yildirim pe zona Comunității Statelor Independente (CSI – fostul spațiu sovietic). Pe 19 mai, la momentul în care în cursă rămăsese Administrația Porturilor, Yildirim și încă o ofertă, ea scria pe Facebook că ”aș dori să fac apel la toți, în special la funcționarii guvernului: fiți extrem de atenți în declarațiile și interpretările publice.
Declarațiile inexacte pot denatura percepția a ceea ce se întâmplă și pot induce în eroare publicul” și, apoi, îl tăguia pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care ar fi declarat că doar România a depus ofertă, lucru contestat de aceasta: ”Dacă alegi să vorbești despre participanții la licitație, fii consecvent și sincer până la capăt. (…) Asta nu e adevărat.”
Ulterior anunțului Comisiei de examinare, Madjar a revenit pe Facebook cu un text în care a susținut că oferta Yildirim a fost mai bună decât cea a României – ”o investiție de 50 milioane euro – de două ori mai mare decât câștigătorul (24 milioane euro) (…) Concurenții noștri au oferit doar modernizare cosmetizată, fie pe infrastructura renovată mai devreme pe seama băncii în sine. (…) Potrivit datelor deschise, această structură (Administrația Porturilor Maritime n.r.) nu gestionează direct porturile, ci transferă terminale pentru închiriere pe termen lung către companii terțe.
Apare o întrebare logică: Dacă o structură nu este capabilă să-și gestioneze eficient propria infrastructură, cum va gestiona portul Giurgiulești cu poziția geostrategică cheie și provocările sale?”
În lungul mesaj, Madjar a adăugat: ”Ca cetățean al Republicii Moldova, nu-mi ascund dezamăgirea. Frustrările de a fi la un punct de ultimă oră. Statul a făcut din nou o alegere nu în favoarea viitorului, ci în favoarea unui trecut confortabil. Dependența este o alegere, nu forța. În favoarea interesului extern, nu a dezvoltării interne. (…) Pentru Moldova, aceasta a fost o șansă – istorică, rară, aproape imposibilă. În istoria țării, nu a existat niciodată un jucător de acest nivel. Şi poate… nu va intra N-I-C-I-O-D-A-T-Ă.”
Conform mai multor articole de presă și a unor postări pe rețelele de socializare, Natalia Madjar s-a născut în Găgăuzia, regiunea majoritar pro-rusă din sudul Republicii Moldova. În calitate de reprezentantă Yildirim în țările CSI, ea a promis investiții și avut întâlniri cu lideri din zonă, inclusiv cu bașcana Irina Vlah (2021) și a călătorit în Rusia, la Moscova (2021) și Sankt Petersburg (2024).

Contactată de G4Media.ro, Natalia Madjar a transmis că ”Nu sunt un susținător al niciunei forme de propagandă și nu m-am pronunțat niciodată împotriva parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România. Dimpotrivă, am pledat întotdeauna pentru transparență, dezvoltare și consolidarea instituțiilor suverane ale Republicii Moldova.
În ceea ce privește problema portului, compania noastră a participat la licitație exclusiv în calitate de investitor internațional profesionist, ghidată de considerații de afaceri — nu politice. Lăsăm toate evaluările în seama autorităților competente.”
Anunțul privind preluarea de către România a Portului Internațional Liber Giurgiulești a fost întâmpinat critic atât de presa pro-rusă din Republica Moldova – ”Este foarte improbabil, dar teoretic această țară (România n.r.) ne poate bloca pur și simplu coridoarele terestre dacă autoritățile moldovenești nu vor face ceva pe placul vecinilor, și atunci singura cale este portul Giurgiulești. În aceste condiții, nu putem urmări în liniște cum singura ieșire a Moldovei spre Lumea Mare poate fi cedată unui alt stat cu o politică nu întotdeauna previzibilă față de statul moldovenesc independent.” – cât și de mass-media din Rusia care, într-un amplu articol de ieri, a preluat afirmațiile Nataliei Madjar și a redat declarații pe subiect ale fostului președinte Vladimir Voronin și ale fostului ministru al Securității, Anatol Plugaru, fost șef KGB pe Republica Moldova.
Primului i-a fost preluată o declarație de pe Facebook în care a scris că ”Vând (cei din Guvernul Republicii Moldova n.r.) cu ușurință tot ce se poate vinde înainte de a se da în fugă (…) Acum se dovedește că toată această muncă enormă a fost făcută pentru ca o grămadă de muncitori temporari și amatori infractori de stat să cedeze, cu slăbiciune, portul Giurgiulești cine știe cui. (…) Mișcarea necontrolată a încărcăturii de luptă și, eventual, a forței de muncă, se încadrează perfect în logica politicii NATO în regiune. Implementarea acestei politici cu ajutorul actualelor autorități de la Chișinău este capabilă să transforme Moldova într-o țintă vie. Acest lucru este foarte periculos”.
Anatol Plugaru a fost sunat de publicația din Moscova și a declarat că ”președintele Sandu, prin deschiderea spațiului aerian al NATO, precum și a teritoriului prin care trupele și armele pot circula spre Ucraina, va duce la posibilitatea ca Rusia să ne atace, iar acestea vor fi în mod legitim”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.