
CCR a respins contestația depusă de SOS în cazul numirii lui Mihai Busuioc în funcția de judecător constituțional
UPDATE 2: CCR a anunțat într-un comunicat că a respins cu unanimitate sesizarea legată de lipsa vechimii în cazul lui Mihai Busuioc.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Comunicatul CCR:
Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Hotărârea Senatului nr.64/2025 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională.
În esență, din examinarea actelor aflate la dosarul cauzei, Curtea a reținut că domnul Mihai Busuioc are o vechime de peste 18 ani în specialitatea studiilor juridice și, astfel, îndeplinește condiția reglementată de art.143 din Constituție, referitoare la vechimea de cel puțin 18 ani în activitatea juridică pentru a putea fi numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
UPDATE 1: CCR a decis ca Mihai Busuioc poate deveni judecător constituțional, în pofida sesizării înaintate de partidul SOS România, potrivit surselor G4Media. Este așteptată motivarea judecătorilor.
Contestația depusă de SOS a fost respinsă în baza procedurii, pentru că nu a fost formulată de un număr minim de parlamentari. Ar fi fost depusă de un singur parlamentar SOS, astfel că judecătorii CCR nu au mai intrat să analizeze pe fond situația lui Mihai Busuoic, spun sursele G4Media.
Știre inițială
Curtea Constituţională a României discută, marţi, sesizarea privind numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de judecător al CCR.
Obiecţia a fost înaintată Curţii Constituţionale de Partidul S.O.S. România.
Marţea trecută, plenul Senatului l-a numit pe Mihai Busuioc ca judecător al CCR, pentru un mandat de nouă ani.
Pentru Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial PSD, s-au înregistrat 79 voturi pentru şi 36 împotrivă.
Mihai Busuioc îl înlocuieşte la CCR pe Marian Enache.
Mandatul lui Marian Enache de judecător al CCR, preşedinte interimar al Curţii începând din 11 iunie, expiră pe 12 iulie.
Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, deputaţi şi senatori. Fiecare candidat va depune un curriculum vitae şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii.
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior (art. 143 şi 144 din Constituţie).
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii