
CNN: Sosesc ultimele bărci din China fără tarifele impuse de Trump / A început numărătoarea inversă către penurie și prețuri mai mari
Unele dintre ultimele nave de marfă care transportă produse chinezești fără tarife majorate sunt în prezent în porturile americane. Săptămâna viitoare, însă, situația se va schimba, relatează CNN.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Mărfurile de pe navele din China încărcate după 9 aprilie vor purta cu ele tariful de 145% pe care președintele Donald Trump l-a impus luna trecută asupra mărfurilor din această țară. Săptămâna viitoare, aceste mărfuri vor sosi, dar vor fi mai puține nave pe mare și acestea vor transporta mai puțină marfă. Pentru mulți importatori, este prea scump să facă afaceri cu China.
Cu toate acestea, China este încă unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Americii. De acolo ne procurăm majoritatea hainelor, încălțămintei, electronicelor și microcipurilor, care alimentează aparatele, termostatele și orice altceva care emite bipuri.
Întreprinderile au de făcut o alegere dificilă: Să continue să vândă produse din China la prețuri mai mult decât duble față de cele anterioare sau să înceteze să mai vândă acele produse cu totul. Pentru consumatori, acest lucru înseamnă că unele produse vor fi greu de găsit sau pot fi prea scumpe pentru a fi cumpărate.
„Începând de săptămâna viitoare vom începe să vedem sosirile în urma anunțului (tarifelor) din 2 aprilie”, a declarat Gene Seroka, director executiv al Portului Los Angeles, unde aproape jumătate din afaceri provin din China. „Mărfurile care vor ajunge în Los Angeles vor scădea cu 35% față de anul trecut”.
Importurile în Statele Unite în a doua jumătate a anului 2025 sunt așteptate să scadă cu cel puțin 20% de la an la an, potrivit National Retail Federation. Scăderea din China va fi și mai accentuată: JP Morgan se așteaptă la o scădere de 75% până la 80% a importurilor din această țară.
„Dacă nu va fi înlocuită cu ușurință de importurile din alte țări, o prăbușire de această amploare nu numai că va crește brusc prețurile, dar va perturba semnificativ lanțurile de aprovizionare”, detaliază JP Morgan în raportul său.
Aceasta înseamnă mai puțină muncă, prețuri mai mari pe rafturi și mai puține opțiuni pentru consumatori. Seroka spune că numărătoarea inversă a început deja.
„Mulți comercianți cu amănuntul importanți ne-au spus că au acum o rezervă de stocuri de aproximativ șase până la opt săptămâni în sistemele lor”, a declarat Seroka. „Producătorii și consumatorii din Statele Unite se vor confrunta cu decizii dificile în săptămânile și lunile următoare dacă politicile nu se schimbă.”
Nave inactive, porturi goale
În portul Shanghai din China, cele mai mari nave de transport de marfă sunt inactive. Companiile de transport maritim au început să utilizeze nave mai mici pentru a transporta mărfuri, pe măsură ce cererea scade. Chiar și așa, cursele din China către SUA au scăzut cu 60% în aprilie, potrivit Flexport, un broker de logistică și expediere a mărfurilor.
„Companiile care operează navele au anulat o mulțime de curse. Au spus: „Hei, nu vom naviga cu această navă pe jumătate plină. O vom lăsa aici”, a declarat Ryan Peterson, directorul executiv al Flexport. „Există o mulțime de nave care stau acolo în largul coastei Chinei, așteptând și așteptând o înțelegere.”
În martie, Portul New York și New Jersey a devenit cel mai aglomerat port din țară, deoarece comercianții cu amănuntul au încărcat încărcătura înainte de aplicarea tarifelor. Dar luna aceasta, se așteaptă ca volumul să scadă, a declarat portul.
Douăzeci și cinci la sută din mărfurile care ajung în portul de pe coasta de est provin din China. Dar portul spune că mai multe mărfuri au venit din Vietnam, Malaezia și Asia de Sud-Est, pe măsură ce comercianții cu amănuntul încearcă să schimbe producția pentru a evita tarifele din China.
Prețurile mai mari pe rafturile magazinelor vor apărea în câteva săptămâni
Odată ce încărcătura ajunge în porturile americane, mărfurile au nevoie de doar câteva săptămâni pentru a ajunge pe rafturile magazinelor. Iar atunci când stocurile curente se epuizează, articolele mai scumpe care fac obiectul tarifelor vor ajunge pe rafturi.
„Există o mulțime de îngrijorări. Chiar acum (comercianții cu amănuntul) sunt în proces de a încerca să se gândească la comenzile lor pentru perioada școlară și de Crăciun, precum și la modul și momentul în care le vor plasa”, a declarat Jonathan Gold, vicepreședinte al lanțului de aprovizionare și al politicii vamale la National Retail Federation.
Și în timp ce marii comercianți cu amănuntul pot stoca mai multe stocuri, întreprinderile mai mici nu au acest lux.
„În special pentru micii comercianți cu amănuntul care nu au capacitatea de a absorbi impactul tarifelor, aceștia încearcă să își dea seama care sunt următorii pași”, a adăugat Gold.
Americanii se bazează pe China pentru mii de produse, de la televizoare cu ecran plat la cărucioare pentru copii. Întreprinderile americane importă mai multe jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte din China decât din orice altă țară, potrivit Comisiei pentru comerț internațional a Statelor Unite.
Conform unui nou sondaj realizat de Gartner, o firmă de cercetare corporativă, 45 % dintre liderii lanțurilor de aprovizionare se așteaptă să transfere costurile mai mari ale tarifelor către clienții lor.
Seroka nu vede rafturi goale – dar vede o selecție mai redusă.
„Deci, dacă sunteți în căutarea unui anumit tip de pantaloni, s-ar putea să găsiți toate tipurile de pantaloni, dar nu tipul pe care îl doriți. Iar tipul pe care îl doriți …. va avea un preț mai mare”, a declarat Seroka.
Dar Peterson de la Flexport este mai puțin optimist.
„Dacă această situație va mai dura câteva săptămâni, (comercianții cu amănuntul) vor epuiza stocurile și, până la vară, vom avea lipsuri și rafturi goale”, a spus el.
Mai puțină marfă înseamnă mai puțină muncă
Cu mai puține nave de marfă așteptate în porturile americane, economiile locale vor suferi imediat, a declarat Seroka.
Afacerile din China reprezintă 45% din portofoliul Portului Los Angeles, cea mai mare pondere din toate porturile americane. Fără acest volum, va exista o cerere mai mică de lucrători.
„Nu văd concedieri în masă în port, dar văd că un camionagiu care transportă patru sau cinci containere astăzi va transporta probabil două sau trei după săptămâna viitoare”, a spus Seroka. „Și docherul, care primește ore suplimentare și ture duble, probabil că lucrează mai puțin decât o săptămână întreagă, deoarece vin mai puține containere. La fel se întâmplă și cu cei de la depozite.”
La 10 aprilie, în portul Los Angeles din San Pedro, California, camioanele se îndreaptă spre descărcarea containerelor de marfă în timp ce macaralele și podul Vincent Thomas se profilează la orizont.
American Trucking Associations i-a cerut președintelui Trump să încheie acorduri cu principalii parteneri comerciali, inclusiv Canada, Mexic și China, pentru a proteja locurile de muncă din sectorul transporturilor rutiere.
„Cu cât tarifele durează mai mult, cu atât mai mare este durerea pentru drumari, precum și pentru familiile și întreprinderile pe care le deservim”, a declarat Chris Spear, președinte și CEO al American Trucking Associations luna trecută.
„Tarifele nu numai că vor reduce transportul transfrontalier de marfă, dar vor crește și costurile operaționale. Prețul unui camion nou ar putea crește cu până la 35 000 de dolari, ceea ce reprezintă o taxă anuală de 2 miliarde de dolari și face ca micii transportatori să nu mai aibă acces la echipamente noi.”
De la criza lanțului de aprovizionare din timpul pandemiei, comercianții cu amănuntul au depus eforturi pentru a transfera producția din China în Vietnam și în alte țări asiatice cu capacitate de producție. Dar Gold spune că importurile din aceste alte țări nu sunt suficiente pentru a înlocui scăderea încărcăturii din China.
„Este nevoie de timp, luni, dacă nu ani, pentru a stabili aceste noi relații. Pentru a ne asigura că noii furnizori… au capacitatea necesară, au forță de muncă calificată, au infrastructura potrivită. Toate cerințele de testare care trebuie îndeplinite pentru produsele care vin în SUA, în special pentru produsele pentru copii”, a declarat Gold. „Nu este ceva ce se poate întâmpla peste noapte”.
Sursa: CNN
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii