G4Media.ro

8 august: Ziua Internațională a Pisicii, animalul căruia egiptenii i-au închinat un…

sursa foto: Pexels

8 august: Ziua Internațională a Pisicii, animalul căruia egiptenii i-au închinat un adevărat cult

Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an în ziua de 8 august, iniţiativa principală în acest sens aparţinând Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW), transmite Agerpres.ro.

În antichitate pisica a constituit adesea obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc, spre exemplu, colecţiile de mumii şi statuetele provenite din Egipt. În Egipt fiecare templu adăpostea familii de pisici. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă cu substanţe aromate, era depus într-un mic sicriu împodobit adesea cu încrustaţii de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.

Vestigii ale civilizaţiei Egiptului antic ne-au oferit dovezi că pisica era venerată în mijlocul familiilor regale din acele vremuri, arată, la rândul său, Kay Ragland în lucrarea sa ”Kittens” (publicată prima dată în 1988). Când oamenii de ştiinţă au pătruns în mormintele faraonilor au descoperit pisici mumificate îngropate în camere aflate în interiorul piramidelor, împreună cu alte lucruri de mare valoare. Ei au descoperit, totodată, pe pereţi hieroglife care făceau referire la o rasă de pisică foarte respectată în Egiptul antic. Mai recent, la sfârşitul anului 2018,o echipă de arheologi egipteni a descoperit la situl de la Saqqara, în apropiere de Cairo, şapte morminte (patru dintre acestea cu o vechime de peste 6.000 de ani) în interiorul cărora au fost găsite şi pisici mumificate. Trei dintre aceste morminte ”datează din vremea Noului Regat (a doua jumătate a celui de-al doilea mileniu înaintea erei noastre) şi funcţionau ca nişte necropole pentru pisici”, preciza la acea dată, într-un comunicat, ministrul egiptean al Antichităţilor, Khaled el-Enany.

În Evul Mediu pisicile cad, adesea, în dizgraţia oamenilor, fiind considerate ”slujitoare ale diavolului”. Au fost momente în istorie în care, în unele ţări, pisicilor le erau atribuite puteri magice şi, în unele cazuri, chiar malefice. Până să-şi recapete definitiv titlul de prietene ale căminelor, pisicile au fost mult timp victimele prejudecăţilor absurde ale unor epoci frământate. Cele ”nouă vieţi” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea ”Ghid felin”.

Unele civilizaţii au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. În anumite ţări se consideră că pisica aduce noroc şi, ca atare, una sau două pisici sunt adesea oferite drept cadou de nuntă pentru a aduce bogăţie şi prosperitate noului cuplu căsătorit, arată Kay Ragland în lucrarea sa ”Kittens”.

Pisica este o felină foarte curată, silenţioasă, independentă şi fidelă şi nu necesită o îngrijire complicată. Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stres-ului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului www.daysoftheyear.com. Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor.

Cel mai recent eveniment dedicat pisicilor din Bucureşti a avut loc la 28 – 29 septembrie 2019, la Romexpo. În cadrul SofistiCAT – Salonul Internaţional Felin Bucureşti, au putut fi admirate peste 200 de pisici din toate colţurile lumii (exemplare din rasele ”Abysiniană”, ”Albastru de Rusia”, ”Bengaleza”, ”British Shorthair”, ”British Longhair”, ”Burma”, ”Devon Rex”, ”Don Sphynx”, ”Peterbold”, ”Exotică”, ”Maine Coon”, ”Neva Masquerade”, ”Norvegiană de Pădure”, ”Orientală”, ”Persană”, ”Ragdoll”, ”Singapura”, ”Sphynx”, ”Scottish Fold” şi ”Minuet”). Salonul Internaţional Felin a integrat cele mai importante două organizaţii mondiale ale crescătorilor de feline: Federation Internationale Feline (FIFe) şi The International Cat Association (TICA).

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Voi copiati articolele de pe hotnews sau invers?

  2. Progresiștii critica creștini ca sunt prosti ca își pun încrederea in Dumnezeu, dar ei (progresiștii) s-ar închina cu bucurie unui animal, care nu da doi bani pe ei…minte de nuca

    • @Robert – Greu cu ratiunea, nu? Asa m-am gandit si eu, ca e greu pentru retardul tau avansat… Adevarul e ca voua, conspirationistilor, va place sa cautati sensuri ascunse in orice (in cazul de fata un simplu articol care documenteaza un fapt de divertisment)

    • Ai sărit un „i”.

  3. ♥╣[-_-]╠♥

  4. Trăim vremuri cu „susul în jos”.Nu ne mai pasă de cei de lângă noi.Spun asta ,din ce observ la ordinea zilei.Semenul nostru este cazut la propriu si pe lângă el trece omul lăsat de Dumnezeu cu dragosre cu pisica sau cu câinele in brațe nepăsător de suferința celui căzut insensibil si rece.Deci animalul se află deasupra omului.E normal?E firesc?Animalul trebuie privit cu simpatie si ajutat sa trăiască.Nu am nimic împotrivă dar nu trebuie pus inaintea omului făcut de Dumnezeu dupa CHIPUL SI ASEMANAREA LUI.Le accept si pe ele dar ATÂT!Dar unii dintre noi din pacate exagerează in privinta atasarii de animale si părinților nu le mai dau nici bună ziua sau ce sa mai vorbim de o îngrijire la bătrânețe.PĂCAT!Bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sa acționăm cu discernământ in DREAPTA CREDINȚĂ DUPĂ VOIA LUI si nu a noastră.DOAMNE AJUTĂ NECREDINTEI NOASTRE!!!!

    • Daca cel de sus iti lumina mintea nu scriai comentariul asta.

    • Un animal de companie este un bibelou cu suflet.
      Il hranesti, il ingrijesti, ii cureti litiera ca sa nu-ti faca … in alta parte iar el te rasplateste mai mult sau mai putin…
      In general la pisici este… la bunul lor plac.
      Dar nici nu-ti cer mult! Si in niciun caz nu-ti consuma resursele de empatie pentru semeni, ci dimpotriva.
      Cand ii pierzi le simti lipsa.
      Daca vrei sa-i alungi … atunci sa vezi ce-i aia fidelitate de felina 🙀 pot reveni acasa dupa luni de zile sau kilometri distanta