G4Media.ro

70 de artiști cer Parlamentului să respingă proiectul de lege care ar…

Foto: Cultura la duba

70 de artiști cer Parlamentului să respingă proiectul de lege care ar interzice sponsorizările companiilor de tutun pentru evenimente cultural-artistice

Peste 70 de oameni de cultură, directori de festivaluri, actori, coregrafi, teatrologi, muzicieni sau jurnaliști au semnat o scrisoare deschisă, cerând Parlamentului să respingă proiectul de lege care interzice sponsorizările companiilor producătoare de tutun pentru evenimentele artistice.

 Proiectul de lege a primit anul trecut raport negativ comun de la trei comisii ale Senatului. 

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor, care urmează să dezbată proiectul în această săptămână, a primit aceeaşi solicitare încă din toamna trecută, printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 70 de personalităţi publice.

Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, coregraful Gigi Căciuleanu, George Banu, membru de onoare al Academiei Române şi profesor de studii teatrale la Sorbona, teatrologul şi profesorul universitar Ludmila Patlanjoglu, muzicienii Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan Popovici, actorii Rodica Mandache, Marius Manole, publiciştii Sever Voinescu, Magdalena Popa Buluc, Cristina Bazavan, scriitorii Florin Iaru, Marius Chivu, realizatorii Cătălin Ştefănescu, Silvia Ghiaţă sunt doar câţiva dintre semnatarii apelului către parlamentari.

„Ne pronunţăm ferm împotriva unei asemenea restricţii care va afecta major domeniul cultural şi artistic şi vă adresăm respectuos rugămintea să ne permiteţi să organizăm în continuare festivaluri şi evenimente culturale în România. Acestea au nevoie de susţinere şi promovare, mai ales în lipsa unei finanţări publice consecvente şi consistente. Înlăturarea unui susţinător financiar important precum industria tutunului va crea lipsuri şi prejudicii pentru actele de cultură”, se arată în scrisoare, conform news.ro

Potrivit scrisorii, sensul acestei restricţii extreme este de neînţeles, cu atât mai mult cu cât sponsorizarea „cu scopul sau având ca efect direct ori indirect promovarea unui produs din tutun” este interzisă din anul 2004, prin Legea nr. 457.

„Sponsorizările oricăror companii sunt binevenite şi bineprimite de către instituţiile care organizează festivaluri, spectacole, expoziţii, concerte, recitaluri şi alte manifestări artistice, mai ales în condiţiile în care nu sunt foarte multe acele organizaţii/ companii care îşi permit să aloce bugete considerabile, an de an, pentru a da continuitate unor evenimente de masă şi pentru a face vizibilă România în ochii opiniei publice internaţionale. De cele mai multe ori, contribuţia acestor companii face diferenţa nu numai în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor şi festivalurilor de anvergură, dar şi în susţinerea unor evenimente în localităţi mici, în zone defavorizate sau care nu ar prezenta interes pentru alţi potenţiali sponsori ori finanţatori”, potrivit documentului menţionat.

În opinia semnatarilor, singurul rezultat ar aprobării iniţiativei legislative în forma actuală poate fi „doar prejudicierea actului cultural şi artistic din România”.

Companiile de tutun din România au susţinut  Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Transilvania International Film Festival (TIFF), Festivalul International George Enescu, Festivalul SoNoRo, turnee de muzică clasică în oraşele mici (Pianul călător, Duelul Viorilor, Orgile Transilvaniei), instituţii teatrale (Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Română, Teatrul Masca), muzee (Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Ţăranului Român), reviste de cultură (Luceafărul, Iocan), companii naţionale (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), spectacole cu mari trupe de dans contemporan, piese de teatru, burse de spectacole, concerte, evenimente, centre culturale, publicaţii, proiecte editoriale, conferinţe, programe educaţionale, dar şi organizaţii caritabile şi programe sociale sau campanii publice care nu s-ar mai putea derula dacă propunerea ar fi adoptată în forma actuală, mai relatează news.ro

Sursa Foto: Cultura la duba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Corect. Intotdeauna romanii sunt mai catolici decât papa. Iau toate idioteniile din sua sau din occident (nu iau lucrurile bune care sunt acolo cu mult, mult, mult mai mult decat rele), deci iau idioteniile din occident si le implementeaza in romania. Cu ce ii deranjeaza pe parlamentari ca firmele de tutun sponsorizeaza artistii. Bine ca ii sponsorizeaza. Oricum fumul si poluarea imensa care este in romania, in orase ca ploiesti, iasi, suceava, fac mult mai mult rau oamenilor decat tutunul. Romania importa gunoie din toata europa si le arde la marginea tuturor oraselor din tara, producând fum si gaze toxice, otravind populatia, dar striga sa nu fumeze oamenii. Niste ipocriti

  2. 70 de lachei imbuibati cu fonduri de la stat pentru care sanatatea publica nu valoreaza nimic! ar lua bani si comisioane si prin pori de la oricine, criminali, pedofili, vanzatori de droguri, pentru astia banii nu au miros!

  3. Vad ca iar au aparut comentarii cu argumente obosite de genul „murim de poluare, de ce sa nu murim si de tutun?” Ca in intamplarea cu magarul cocosat de greutati caruia ii deplangi sforaitor soarta in timp ce mai pui si tu niste geamantane burdusite deasupra, „ca si asa o sa crape animalul”.

    Aveti impresia ca producatorii de tutun sunt niste filantropi mai interesati de binele artei, educatie si caritatate decat de binele propriu? Intrebare retorica….

    Daca esti artist sau ai tangenta cu domeniul, nu te vinde. Sunt niste vieti de oameni in joc si odata cu tine le vinzi si pe ele. Cati copii inocenti de azi vor ajunge fumatori dependenti maine si pacienti disperati poimaine? Producatorii de tutun cauta „complici legali” care sa-i ajute sa-si spele reputatia patata de sange si sa redevina mai putin respingatori si chiar atractivi in ochii tinerilor.

  4. Banii n-au matricola!Dar Tudor Chirila ce zice?

  5. Sanatatea publica nu coteaza, ceea ce conteaza e gușa celor 70 de hartiști!

  6. @Geo,
    Cati copii inocenti sunt astazi intoxicati in romania cu fumul de la gunoaiele arse in romania, importate din toata europa cu ajutorul ministerului mediului si cati copii sunt intoxicati in romania cu fumul emis de marii poluatori. Am fost recent in suceava si nu se poate respira de fumul si gazele toxice emanate de poluatorii industriali din zona, am fost in ploiesti si te inteapa nasul de la subsatantele toxice prezente in aer, ca sa nu mai vorbim de bucuresti. Poluarea si efectele toxice ale tigarilor, sunt cu adwvarat insignifiante in comparatie cu efectele poluarii

  7. Pacat, unii cred ca ar lua baani si de la RMGC. Deci, banii nu au miros, patetic.

  8. Legea e incompletă: în afară de fabricanții de tutun pe listă ar trebui să se regăsească și producătorii de băuturi alcoolice (alcoolul dăunează grav sănătății) , producătorii de băuturi cu adaos mare de zahăr (actualele generații între 8 și 18 e cam prea dolofană) și companiile cu activități ce țin de sau sunt conexe domeniului petrolier (pe motiv de poluare) . Asta dacă tot ne dăm atât de interesați de sănătatea publică.
    Dar intuiesc în spatele legii alte interese decât sănătatea. Cheltuielile de sponsorizatre sunt deductibile iar dacă schimbi legea să nu fie voie mai faci rost de ceva bani de taxe de la producătorii de tutun. Nu chiar puțini, cred.
    Cât despre evenimentele culturale, mai ducă-se. O fi foc dacă nu se mai fac?
    Pot fi oricând sponsorizate de primării, pe banii contribuabililor, să pozeze Găbița mai abitir în patroana artelor.

  9. Făcut pachetul 100 de lei și interzise orice reclame la tutun și orice sponsorizări ale compamiilor. V-o zic ca fumător. Iar despre cei 70 n-am auzit niciodată și nici nu vreau sa mai aud. Niște jigodii