G4Media.ro

45 de ONG-uri reacționează dur după ce președintele Iohannis a amenințat sursele…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

45 de ONG-uri reacționează dur după ce președintele Iohannis a amenințat sursele G4Media: Considerăm gravă amenințarea voalată făcută de președinte / Iohannis a vulnerabilizat și a adus un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât și a libertății presei

O coaliție largă, formtă din 45 de ONG-uri, critică dur atât amenințările voalate ale președintelui Klaus Iohannis la adresa surselor G4Media în subiectul legilor securității naționale, cât și faptul că serviciile de informații sunt lăsate să își creeze propriile legi.

Coaliția de ONG-uri denunță declarațiile președintelui Iohannis ”un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât și a libertății presei”.

”Considerăm gravă amenințarea voalată făcută de președinte” mai arată coaliția.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că proiectele celor 10 legi ale securității naționale, publicate în exclusivitate de G4Media, sunt doar ”un prim draft” ce nu era destinat publicului larg. ”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Buzău. ”Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media”, a mai spus Iohannis.

Citește mai jos comunicatul integral:

O parte dintre politicienii care ne conduc au minimizat publicarea de către G4media.ro a 10 proiecte de lege reale privind legile securității (‘nu-s variantele finale’, ‘niște propuneri incomplete’), ba chiar Președintele țării i-a amenințat voalat pe cei care ar fi făcut acest lucru (“și știm și cine a fost”).

Aceste reacții demonstrează nu doar că responsabilii politici a căror misiune este apărarea legalității și garantarea respectului Constituției precum și a drepturilor și libertăților fundamentale nu înțeleg gravitatea informațiilor ajunse în spațiul public, dar vor să înăbușe orice reacție a societății care reacționează instinctiv la inepțiile aflate. Chiar și dacă nu am avea niciun comentariu pe texte, există trei aspecte care pur și simplu ies în evidentă:

 1. Serviciile de informații au fost lăsate să își formuleze  în mod liber propriile legi, fapt ce a dus în mod evident la niște propuneri grosolane de încălcare a drepturilor fundamentale. Nu vorbim de câteva greșeli gramaticale sau de 1-2 articole care ar fi mai problematice, ci de un întreg sistem în care controlul civil asupra serviciilor secrete este inexistent, redus sau minimizat, iar garanțiile de supraveghere democratică a activității serviciilor sunt pur formale sau lipsesc cu totul. Chiar dacă acestea sunt acum doar propuneri neoficiale, simplul fapt că ele au fost puse pe hârtie ne îngrijorează, deoarece credem că ele conțin viziunea instituției care le-a propus, o viziune complet antidemocratică și revoltătoare;
 2. Lipsa de dorință de dezbatere publică transparentă, inclusiv reacția Președintelui Iohannis, denotă o gravă lipsă de înțelegere a unor concepte democratice fundamentale – nevoia de dezbatere publică reală (nu mimată). Declarația Președintelui conform căreia se va ‘asigura că va  fi corectată’ propunerea denotă o asumare instituțională lipsită de orice disponibilitate de a deschide spațiul dezbaterilor pe un proiect atât de important precum este acesta;
 3. Instituția avertizorului de integritate nu este cunoscută de Președintele României. Considerăm gravă amenințarea voalată făcută de președinte la adresa persoanei/persoanelor care au făcut un major serviciu public de a aduce la cunoștința cetățenilor despre acest proiect. Președintele României trebuie să promoveze protecția, dar și respectul față de avertizorii de integritate, mass-media și sursele jurnalistice. Or, prin declarația făcută pe marginea acestui subiect a vulnerabilizat și a adus un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât și a libertății presei.

Pentru a vedea în schimb ce NU există în propunerile legilor securității și despre ce probleme ar trebui să discutăm atunci când reformăm legislația care reglementează domeniul securității naționale, vă propunem să identificăm principalele întrebări pe care ar trebui să ni le punem, pornind de la principiile pe care Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) le-a precizat într-un raport din 2017 referitor la modul de funcționare al serviciilor secrete¹:

 1. Care sunt etapele procesului legislativ de adoptare a unei noi legislații în acest domeniu? Sunt suficiente termenele de dezbatere propuse în condițiile în care subiectul acestor legi, precum și magnitudinea modificărilor pe care factorii de decizie le doresc impuse, sunt de interes major pentru societate? Cine sunt actorii consultați și în ce pas? Va fi cerută opinia unor experți internaționali în domeniul drepturilor omului?
 2. Cum vor respecta legile propuse normele imperative de tehnică legislativă prevăzute de legislația românească (prin Legea 24/2000)? Când se va face “o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, conform art. 7 (alin. 3^1) al legii menționate, și de către cine? Fiind vorba de o legislație complexă, există tezele prealabile, conform art. 28 al aceleiași legi privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative? Sunt sau vor fi stabilite comisii de specialitate, conform art. 27? Cine va face parte din ele?
 3. Sunt garanțiile privind drepturile fundamentale un element fundamental al legislației din domeniul informațiilor, cu garanții de confidențialitate și de protecție a datelor, în vederea colectării, păstrării, diseminării și accesării acestora?
 4. Care sunt organismele care vor asigura controlul democratic și cât de independente sunt ele? Au fost studiate modele din alte state europene (comisii de judecători, experți, autorități de protecția datelor etc.)? Au aceste organisme personal cu cunoștințele tehnice necesare pentru a evalua în mod independent activitatea deseori foarte tehnică, a serviciilor de informații?
 5. Vor fi publice rapoartele acestor organisme de control democratic? Vor conține analize detaliate ale sistemului de control democratic și ale activităților derulate în cadrul acestuia (de exemplu, autorizațiile pentru măsurile de supraveghere, măsurile de control în curs, anchetele ex-post și gestionarea plângerilor)?
 6. Există proceduri juridice specifice pentru a proteja privilegiul profesional al unor grupuri precum membrii parlamentului, membrii sistemului judiciar, avocații și profesioniștii din sectorul media? Punerea în aplicare a acestor proceduri este controlată de un organism independent? Cum se evită infiltrarea redacțiilor de către serviciile de informații? (confom Rezoluției Parlamentului European din 21 mai 2013 referitoare la Carta UE: norme standard pentru libertatea mass-mediei în UE)²
 7. Exista o protecție eficientă a avertizorilor de integritate din cadrul serviciilor de informații? Au nevoie avertizorii respectivi de un regim adaptat în mod specific la domeniul lor?
 8. Cum sunt evaluate normele privind modalitatea de desfășurare a schimburilor de intelligence la nivel internațional și de către cine? Pot aceste organisme să stabilească dacă procesele pentru transferarea și primirea informațiilor respectă drepturile fundamentale și dacă prevăd garanții corespunzătoare?
 9. Exista organisme judiciare și extrajudiciare cu puteri de recuperare a prejudiciului, care au competența și atribuția de a evalua și lua decizii în mod eficient în ceea ce privește plângerile persoanelor fizice legate de supraveghere?
 10. Sunt informate persoanele supravegheate, după încheierea supravegherii? Fac serviciile de informații testul scopului legitim și al proporționalității înainte de limitarea accesului la informațiile din domeniul securității naționale? Există o autoritate competentă care să evalueze nivelul de confidențialitate?
 11. Care sunt activitățile și ce rol pot să joace organismele naționale din domeniul protecției drepturilor omului și organizațiile societății civile, în calitate de „gardieni” în cadrul sistemului de asigurare a controlului democratic?

Acestea sunt întrebările fundamentale ale controlului serviciilor de informații, pe baza principiilor europene dezvoltate de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). 

Acum ele sunt ignorate de orice declarație politică sau în proiectele devenite publice. Având în vedere prima formă a acestor propuneri, suntem convinși că drepturile omului și principiile bunei guvernări sunt ultimele preocupări în procesul de modificare a acestor legi. Pentru o țară în care chiar și acum, la 30 de ani de la căderea comunismului, avem trauma Securității, singura modalitate posibilă prin care aceste legi să ajungă la o formă apropiată de principiile unui stat democratic, și în acord cu drepturile omului, este printr-un amplu proces de dezbatere publică și prin integrarea răspunsurilor la întrebările de mai sus.

Da, suntem îngrijorați. Și avem și de ce.

 

ActiveWatch

Asociația pentru Tehnologie și Internet

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Parcul Natural Văcărești

Asociația Respiro

Centrul pentru Jurnalism Independent

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația Filia

Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

Fundația Estuar

Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Asociația pentru apărarea drepturilor minorităților „Rise OUT”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale-FONSS

Asociația Necuvinte

Asociația Code for Romania

Asociația Ateliere Fără Frontiere

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)

Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă

Comunitatea Declic

Agenția Împreună

Fundația PARADA

Asociația Four Change

Mediawise Society

Fundația TERRA Mileniul III

APADOR-CH

Centrul pentru Inovare Publică

Tineri pentru Tineri

Asociația CIVICA

Asociația „Kompatibil”

Alianță Internațională a Jurnaliștilor Români – AIJR

Frontline Club Bucharest

Fundația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale

Asociația Pe Stop

Freedom House România

„Asociația Culturală în Exil”

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Reset

CAIES – Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială

FEPAL  – Federația Părinților și Aparținătorilor Legali

ACCEPT

Funky Citizens

European Ethics & Compliance Association

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

138 comentarii

 1. L-ati vrut. Spalati-va cu el pe cap. De exemplu marele Negrutiu de la DIGI24 a facut figuratie la alegeri. Nici o intrebare critica, si toate tunurile erau pe Dancila. Si acum se plange…

  • Cine l-a vrut? Ce alte variante erau? L-ai vrut tu?

  • @Pardon. Nu e asta problema. Problema este ca „jurnalistii” nu si-au facut nici macar minima datorie de a fi crtitici. Daca mai tii minte, Iohannis era pe podiu si era uns de toti iar Dancila la sediul PSD intrebata de unde are ceas.

   Jurnalistii sunt ultimii care au drept de a ridica cuvantul, indiferent daca erau sau nu variante atunci. Au fost vanduti si acum sunt vanduti.

  • Zici ca nimeni nu munceste moka cf. fișei postului nici daca ia bonus!
   Pare o gluma facuta de unii (S) la care ceilalti (G) nu au buton de reject asa ca refuleazan presă!
   Ca doar nu crede cineva ca pe politicieni îi duce capul sa inteleaga mai mult decât bugetele

  • Ce sa te astepti de la un electorat care a votat peste 2% pentru Cumpanasu si Catarama ?

  • @Pardon, am avut cea mai bună variantă din ultimii 32 de ani, acea variantă s-a numit Theodor Paleologu. Nu o să ne mai întâlnim niciodată cu o asemenea ocazie…

  • @eugen tu oricum ai votat cu Dancila ca sa il gratieze pe Dragnea

  • @Eugen, așa le trebuie dobiticilor!

  • Omul invizibil nu exista

  • Nu @peteleu, în primul tur am votat cu Paleologu iar în turul 2 nu m-am prezentat la urne, dar poate tu știi mai bine decât mine…

  • @eugen @radulescu marcel inca nu v-ati lamurit cum e cu PDL-ul azi 99.99% PNL? cu Udrea , Basescu si PRESHOIU?
   Paleologu a fost FIX ca sa rupa electoratul de dreapta, Paleologu a criticat DOAR USR si BARNA

   bine, nu iau apararea lui BARNA-mimul-de-SIBIU, DARRRR fiind acolo la presidentie cu siguranta nu am fi acum in situatia asta (am fi avut in continuare guvernul de dreapta, ca.catzu nu si-ar fi permis sa demita asa cum vrea el ministrii) , si automat nu l-am fi avut pe PRESHOIU, nu era VICOL …………..

  • Exact, Iohannis e unealta serviciilor, foarte comunist în gândire.

  • @Andrei
   Da, știm, dacă era Barna președinte…
   Chiar a zis primul 🙂

  • P4tr4ru ca la tablagii nu e in lista? alt victimizant
   de cate semnaturi de ministri are nevoie un oug sa fie semnat?

  • Rusine qoihan. Pleaca qioihan din calea Romaniei.
   Nu mai avem timp pentru tine, qoihan.
   Ia-ti peeseedeu plus anexa aureeu (pe care-l ti in brate in timp ce incalca legile tarii) si anexa udeemeereeu, p.Eenalii r.Eeabilitati si ne.Rreabilitati p.Llagiatori si mincinosii si pleaca, qoihan.
   Ti-ai batut joc de alti 7 ani din viata romanilor, ti-ai batut joc de copiii din tara asta.
   Romania trebuia sa fie departe de 7 ani de zile de cand ai primit votul romanilor.

  • Rusine qoihan. Romanii merita, trebuie sa aiba pensie offshore din gazul romanesc dupa model norvegian, autostrazi, spitale si reforme! Unde sunt toate astea???
   Esti un mincinos un santajabil si un nepriceput in ale presedintiei. Ai demis oameni profesionisti, Laura Codruta Kovesi Stelian Ion, te-ai inconjurat de p.Eenali re.Aabilitati si ne.Rreabilitati plagiatori si mincinosi .

  • Rusine qoihan. Ai produs o criza cat o tara de frica reformelor din justitie si a concursurilor pentru posturile cheie la DIICOT DNA si Parchetetul General,
   ai scos coruptia din strategia nationala ca sa puteti fura banul public cu legea in mana
   ai mutilat justitia de mana cu priedoiu, alt prăpădit,
   ai imblanzit legea evazionistilor in timp ce padurari onesti jurnalisti si ecologisti sunt mutilati prin padurile tarii. Nu mai e timp pentru tine, qoihan

  • A trecut timpul tau qoihan. Ai dus tara in conflict cu UE, pentru confortul tau personal, in loc sa desfintezi definitiv siij
   ai facut bataie de joc din invatamant
   ai aprobat pensii speciale extinse in plina criza sociala
   vrei sa aduci comunismul inapoi in tara si
   vrei sa schimbi tu Constitutia, si tot pentru confortul tau personal! Tu, un mincinos si un santajabil ?? Acum in plin razboi?

  • Rusine qoihan. Si mai vrei sa-ti asigure irs si ais multiple mandate??? Vrei sa scoti Romania din UE si NATO???
   Vrei sa ne dai pe mana lui piutin? Vrei sa ciopârțeşti tara intre piutin si viktor orban?
   Pleaca qoihan cu planurile tale obscure, pleaca din calea Romaniei!
   Nu mai avem timp pentru tine qoihan.

  • Rusine qoihan. Esti un ciudat mediocru santajabil, o ‘papuşa’, si asta nu face parte din fisa postului presedintelui. Rusine qoihan. Pleaca din calea romanilor si a Romaniei.
   Ia-ti ais si irs ia-ti pe ciolacu iulian iancu viocol si kielemen care face politica anti-romaneasca si separatism inspirat din cel rusesc si dezbina cetatenii acestei tari, ia-ti p.Llagiatorii si p.Eenalii re.Aabilitati si n.Eereabilitati

  • Nu mai e timp pentru tine qoihan. Ia-ti pe bode care doarme pe bancheta
   ia-ti pe dincu , alt aplecat in fara lui piutin,
   ia-ti aureee pe care-l ti in brate pentru serviciile pe care ti le face, si pleaca qoihan.
   Tu nu mai reprezinti oamenii onesti , qoihan.
   Pleaca qoihan, cu gasca ta de prăpăditi cu tot, esti rusinea Romaniei . Timpul tau s-a terminat. Romanii asteapta de prea mult timp traiul meritat in timp ce tu si gasca ta ‘frecati menta’ pe viata si banii nostri. Gata!

  • Gurile rele zic ca tocmai de la Coldea ati primit drafturile. Asa e g4?

  • @Eugen
   da, Paleologu era Varianta Optima.

  • Asta nu o mai cred! De cand citesc eu stirile pe site-ul asta (ceva ani) si eugen si un domn au facut la greu campanie penbtru pesede, mai nou, se intrec ridicand in slavii rusii. Imi spune ei mie ca la alegeri au votat ei asa, din spirit civic, cu Paleologu? Deci, dati-mi voie, eu asta nu o mai cred!

  • @kafka,
   In privința lui @Eugen ai dreptate, dar în privința lui @un domn să știi că te inșeli! Ți-o spun cu mâna pe inimă, in 2018 personal am ținut de pancartă impreună cu @un domn în p-ța Victoriei, iar mesajul, crede-mă, nu era unul care s-o facă pe Irinuca să fie mândră că s-a încurcat cu Daddy…!

  • @kafka, @Scara, vă dați seama cât de supărat sunt eu că nu mă credeți voi că am votat cu Paleologu, numai am somn noaptea. Cât despre acuza că am făcut eu campanie pentru PSD, sunteți de-a dreptul penibili. Faptul că detest USR-ul, nu înseamnă că sunt fan PSD, dar pe voi atât vă duce bidonul. Cine nu e cu plusere, e cu PSD. Atât vă duce bostanul, atât puteți înțelege din viața asta politică.

  • Nu l-a votat nimeni, toti au votat impotriva lui Ponta si lui Dancila.

 2. Cine este generalul….?

  Adevarul e ca mi s-a parut ciudat cand Crin Antonescu a abandonat SUBIT candidatura la prezidentiale si a fost adus Iohannis de la Sibiu, baga t in PNL si facut peste noapte presedinte al partidului. Astazi am inteles ce s-a intamplat, omul e soldat manciurian al servicilor

  • Iohannis a devenit al serviciilor abia in al doilea mandat cand l-au speriat ca o sa faca puscarie Carmencita din cauza falsurilor cu casa pierduta in instanta !

   PS. I l-au aratat pe Basescu si pe ai lui si a fost suficient !

 3. Președintele nu mai este în slujba poporului. E foarte clar acest lucru. Doar noi ne mințim că el luptă pentru o Românie ca afară. Nu o vom avea atât timp cât el și ,,guvernul lui” conduc România . Totuși există speranța că așa cum au îmbulinat-o Basescu, Iliescu, următori va fi jucătorul de bile. Istoria nu uită…

 4. Interesant cum sursele alea si o publicatie independenta fac jocul unui singur partid, unul din opozitie.

  Bine ca vedem si ONGurile Sorosiste care sunt, ies ca paduchii in frunte.

  • Nu incerca „sa vezi” prea multa conspiratie. Pare „o lene” de pus mintea la contributie a celor platiti pentru asta. Ca in Parlament, daca nu esti la putere propunerile tale legislative sunt bune doar daca sunt respinse si re-propuse de majoritari sa serveasca intereselor lor.

  • @Mihai cu siguranta ai fi preferat sa te trezesti cu legea direct in parlament, direct votata, direct cu securitate iar la putere , nu ?

  • Ce e ciudat aici, se creează o furtună intr-un pahar de apă..Tapalagă a primit un draft de la Coldea, legile nu există, când vor ajunge în Parlament vor avea loc dezbateri, până atunci vor fi analizate de Ministerul Justiției, de Consiliul Legislativ….dacă e vreo suspiciune, opoziția poate sesiza CCR. Nu a fost parcurs nici un pas, dar noi lansăm discuții pe o fantomă, nu e ciudat?….Toată această campanie e făcută să dea subiecte USR, dar e ca in basmul Petrică și Lupul

 5. ca un om care lucreaza zi de zi cu drafturi de 10 ani va spun ca in 90% „draftul” ramane cu foarte mici modificari

  • oare cati dintre postaci stiu ce e aia o:
   – lege, care trebuie sa impuna, are inclusiv constrangeri,
   – norme de aplicare,
   – legislatie secundara

   In cazul in care nu va este clar, oricum fac ce vor pentru ca in final doar un Judecator decide!

 6. Pinocchio de la Cotroceni trebuie dat jos.

 7. Cum rămâne, mâine seară scandăm ,”M..E USL2″, așa cum a propus un coleg, intrucât actuala alianță PNL – PSD nu și-a mai luat nume „de scenă” și astfel nu riscăm să intrăm pe legea proaspăt promulgată sau apelăm la vechiul truc, adică la „NU E PSD/PNL” ?

 8. Cu „legi” preșoiești făcute cu dedicaţie pentru infractori și neaplicabile? Examinaţi legea avertizorilor de integritate și veţi descoperi aceleaşi tehnici de formulări ca la deja celebrul articol 155 Cod penal, care a fost în așa fel făcut, încât să nu poată fi aplicat. Cine era ministrul „justiţiei” în 2014, când acea glumă de cod penal a intrat în vigoare? Să vedeţi cum vor măcelări legea avertizorilor de integritate! Ei deja visează la o republică bananieră militarizată, unde șerbii au doar dreptul la muncă și dreptul de a le plăti lor taxe pentru salarii speciale și pensii speciale.

 9. Cand vad intre ong-urile alea organizatii ca Mozaiq….sunt lamurit cat valoreaza aceste „reactii”…

  • Cand vad intre votantii psd/ aur oameni ca Sandu… sunt lamurit cat valoreaza aceste „partide”…

 10. Cu celebrul deja refren „Da ce puteai sa faci la alegeri, ca doar nu puteai alege ___?” poti sa justifici totul. Si se va canta si la alegerile viitoare. :))) Si iar puneti botul 🙂

  • Corect
   FĂRĂ PENALII IN FUNCȚII PUBLICE
   JOS USL 2.0
   JOS trădătorul ki care abatjocorit 6mil de romănii

  • ONG iști care trăiesc din banii statului,cu nimic mai buni decât politicienii ăștia de azi pe care-i critică!

 11. Poti s-o sucesti pe toate partile, dar declaratia lui Johannis nu este altceva decat o constatare si eventual o critica, dar in niciun caz o amenintare nici macar voalata.
  Dar nu e prima data cand T. si P. vad cai verzi pe pereti si incearca sa se victimizeze devenind penibili.
  „Asociația Ateliere Fără Frontiere si Asociația Necuvinte” – te intrebi daca P. este chiar disperat sau face doar glume proaste?

  Infantilism!

  • Mai grav e faptul ca Pinocchio de la Cotroceni e preocupat de cum au ajuns informatiile in presa si nu de prostiile ce sunt scrise in asa zisul „draft”.

  • Vrei să spui că atunci când „il capo di tutto capi” se adresează cu expresia:”lasă, că știm noi !”, de fapt nu amenință, ci invită la reflexii pe tema Cunoșterii de sine ?!
   Măi, să fie.. !

  • …di tutti…

  • De ce contează că „știm cine a făcut publice aceste proiecte”? Care este grupul care știe, pentru că nu vorbește la singular? Cine a venit cu aceste proiecte pentru că serviciile nu au drept de a propune legislație? Este obligatoriu că aceste întrebări să-și găsească răspuns!

 12. Multe oengeuri care nu au nicio legtura cu subiectul, decat cu (eventual) predicatul! Nu cumva aceste oengeuri urmaresc alt scop, nicidecum siguranta aplicarii drepturilor si OBLIGATIILOR cetateanului? Nu cumva aceste oengeuri sunt preocupate sa nu care cumva sa razbata in spatiul public („pe surse”) ce matrapazlacuri fac si de cine sunt dirijate de obicei din afara tarii) si in ce scop sunt astfel dirijate?
  Altfel, doar niste ma.im.ute ale caror sfori de dirijare sunt aproape invizibile de catre multi naivi!

  • Relax-man, naivi sunt cei care posteaza. Cei care doar citesc reactioneaza profesionist.
   Ceva totusi e clar: trebuie sa stim „ce au in lucru aleșii nostri”, e inacceptabil sa se prefaca ca lucreaza 8 ore pe zi pentru salariile alea garantate + bonusuri + tichete de masa + vacanta + masina…etc

  • Postac pesedist de doi bani :))

 13. Eu nu am vazut atacul Președintelui asupra presei, adică asupra G4M, ci asupra sursei!
  Asta nu-l scuză pentru gafele facute!
  Eu m-aș bucura dacă ONG-urile astea s-ar uni și ar face un partid pe bune!
  Ce forță au atatea ONG-uri separat? Niciuna!
  Dacă se unesc sub un partid, se schimbă calimera și am avea și noi cu cine să votăm!
  Dacă nu apare repede un partid ca lumea, viitorul nu sună bine!

  • Un partid fără bani e ca un student in blugi la Operă.
   Nu ai remarcat „strălucirea” care-ti ia ochii la Antena3? Cei mai multi acolo se regasesc. Haina face pe om

  • …și interviurile aranjate

  • Nu mă uit la coorve!

  • Cine sa se uneasca Marcele?
   Ong-urile, 90% inseamna somaj mascat.
   Numai te uiti pe lista aia si te apuca rasul.
   Tu chiar ai vota asa ceva?

  • Nu mă uit la televiziunile ticaloase!

  • Lasă să fie toate, ca cică fiecare apără cate ceva!

  • Eu votez cu cei care sunt capabili sa strângă bani pentru un țel comun si care stiu sa-i cheltuiasca cu folos.
   Noi avem doar experti in sifoanare

  • Eu am vazut un Klaus Johannis asemenea lui Liviu Dragnea si Adrian Nastase!
   O mare dezamagire, o rusine!!!!
   Si nici o speranta de-acum incolo…cu dl Haos Werner Iohannis a disparut ultima speranta!!!

 14. Drepturile si libertatile au fost pierdute in pandemie, ati dormit cand a scos armata pe drum, cand militienii bateau oameni ca ieseau afara din casa, cand luati amenzi ca nu aveati actele/declaratia!!!!
  Acum este un fel de pauza de la dictatura si se pregatesc sa o faca legala. Ati pierdut ocazia sa luptati pentru libertate ca v-a fost frica sa nu raciti si pentru ca nu va place responsabilitatea individuala, plus ca sunteti o natie de obedienti naivi care au crezut toate rah@turile de la tv.
  Va meritati soarta!!
  Nu o sa mai aveti niciodata libertatile pre pandemice, acum se pun bazele statului politienesc in toata europa si romanistanul este lider. Ati vrut progresisme si control ca nu cumva o baba sa moara de covrig, jalnic.
  Drepturile fundamentale nu au voie sa fie incalcate sub nici un pretext, covrig sau razboi, dar simtul libertatii nu existat niciodata in europa, asa ca, sclaveti, ati muscat-o.
  Suferinta placuta!

  • Ti-a raspuns Marcel, mai jos.
   Zici ca esti boci thor profesionista

  • @dragos,

   Tu si oamenii ca tine, nu inteleg drepturile fundamentale si nici la ce folosesc, din cauza asta voua vi se pare normal ce s-a intamplat in pandemie.Responsabilitatea individuala este un cosmar pentru voi.
   Nu ati fost si nici nu o sa fiti liberi niciodata.

 15. Nu mă uit la coorve!

 16. Pana acum a fost cum a fost.
  Dar sa vedem peste 2 ani cand romanii vor avea de ales la prezidentiale intre Ciolacu, Ciuca, Barna si Simion. 🙂

 17. Asociația„ Pe Stop ”se alatura asiciatiei ” Necuvinte” si inventeaza fel de fel de irealitati .

 18. Un nou asalt la presedinte . se va fisii ca si cele anterioare .

 19. un singur lucru este cert alianta usr aur a existat si continua sa existe in cadrul opozitiei unite .

 20. S-a vazut fisul la miting era doar mastroiani .

 21. Asta este adevărată fata nu cea dinainte păcat ca nici unul nu termina cu capul sus , asta e as mai zice dar am obosit las pe altii

 22. Cenzureaza astea mai rau ca rusii.

 23. Vi s-au taiat fondurile, baieti? :)) A apus vremea cand dl. Iohannis dorea intrebari doar de la dl. Pantazi? :)))
  Incepe sa-mi fie dor de Dragnea. Ati ajuns doar niste promotori ai USR-ului si ati acumulat frustrari imense acum cand vedeti ca se scufunda barca lor cu 7% in sondaje.
  Sper sa fie intelepti cei din coalitie si sa candideze impreuna in 2024, doar ca sa vad USR-ul in mocirla si pe voi frustrati pana la Dumnezeu si inapoi. :))
  Forta Iohannis!

 24. DRECKS VERRÄTER!

 25. Libertatea presei este pentru SUA şi UE, nu pentru ţări, care şi-au făcut religie din securism. Într-o democraţie de Secol XXI nu există prim miniştri militari şi nici miniştri militari sub acoperire.

  • Bine punctat!
   General prim minintru exista doar in statele bananiere.
   Democratia si libertatea in romania sunt niste mituri neintelese de popor.

 26. PNL=SRI+SIE

 27. Articol penibil, pentru comentacii de serviciu. Klaus e cel mai tare! … restul Mac Mac. Mai aveți răbdare doi ani, după aceea n-ar fi exclus orice.

  • Adică? Al treilea mandat ?!! O ia pe urmele lui Crăcănel sau pe urmele lui Erdogănel…?

  • @Scara, zi doamne ferește să n-o ia pe urmele cizmarului…

  • Cel mai tare ? De cap ? Un dncila mai bine facut ? Uite ca iar l-am facut fericit ! Fiinta Nelocuita poate constata ca , ca un adevarat Carmaci vizionar ca ne-a dat Stabilitate si Dezvoltare ! Si o sa ne mai dea cat sa iesim la proteste cu cate o foaie alba , fiecare in batatura lui, haulind a paguba , la luna………..

 28. Ar trebui demis Iohannis , cu tot cu Guvern si Parlamet, la fel si CCR. Ma refer la membrii sai. Si sa se puna altii in loc, asta pe bune , nu pe pile .

 29. DRECKS VERRÄTER! HURENSOHN!

 30. Ce-or zice oare nemtalaii lui care l-au tot premiat pentru „merite” nemaiauzite si nemaiintalnite in domeniul Justitiei?!
  Rusine mare, Iohannis confirma ca nu e deloc altfel decat oricare politruc roman!!!
  Asteptam MCVul cu „felicitarile” de rigoare!!!

 31. Ce teatru a jucat ,,berbecu” pana acum, e doar o tufa aroganta si rau intentionata,ca un maracine..

 32. JOS SECURITATEA
  JOS PSD
  JOS PNL
  JOS UDMR
  JOS AUR
  JOS GRINDEANU
  JOS GABRIELA FIREA
  JOS SEF SRI

  SUS CU ECHITATEA,DREPTATEA SI EGALITATEA IN FATA LEGILOR SI CONSTITUTIEI ROMANIEI.
  SUS CU JUDECATORI INTEGRI SI CORECTI
  SUS CU OAMENII CARE LE PLASA DE CETATENII ROMANIEI
  SUS CU JURNALISTI SI OAMENII CARE LUPTA IMPOTRIVA MAFIEI POLITICE
  SUS CU PARTIDE NOI SI INTEGRE, CARE SA FIE CORECTE FATA DE CETATENI SI FORMATE DIN OAMENI INTEGRII

  VREM DEMOCRATIE, NU AUTORITATE SI SECURITATE
  VREM PROIECTE SI BENEFICII DIRECTE PENTRU CETATENI IN VIATA DE ZI CU ZI
  VREM UN SISTEM PUBLIC DE TRANSPORT EFICIENT, IEFTIN SI SUSTENABIL
  VREM UN VIITOR SUSTENABIL IMOBILIAR, IN CARE STATUL ROMAN SA FIE ARBITRAR SI SA DETINA FRAIELE DE DEZVOLTARE ECHITABILA ATAT PENTRU CETATENI CAT SI PENTRU ANTREPRENORI
  VREM UN VIITOR IN PROPRIA NOASTRA TARA, FARA SA FIM NEVOITI SA PLECAM.

 33. Cu cenzurarile comentarilor stiti unde va incadrati, nu?

 34. Tovarășe Putin, puteți da un exemplu de interese dubioase și de surse de finanțare străine dubioase? Măcar unul, dinre cele 40 listate mai sus, cu probe în instanță. Numai un analfabet ar desconsidera societatea civilă. Repet: civilă!

 35. toti penelistii si pesedistii si auristii sa suga pwla

 36. consider ca de la ultimile alegeri nu mai avem presedinte decat pe un statul de plata. omul lasa impresia ca a fost linistit de baietii sri si e. mai ai putin werner…e al doilea mandat si ultimul…ai problema cu cascioarele…fii cuminte bubico si fa frumos!

 37. Tot nu pricep de ce există si cu ce ajută ele sicietatea!

 38. ” Cineva. Și știm cine….” Nu! Nu e o replică dintr-un film cu mafioți! E zicerea președintelui „statului eșuat”!!!!

 39. Bine face Johannis ca pune presa corupta cu botul pe labe.

 40. Postac pesedist de doi bani :))

 41. Combinatia de basisti madam IED plus Tapalaga valorifica rezervorul de “reactionari “ lasat mostenire de Petrov!Toate legile din Romania,de dupa Petrov ,sunt supuse la cel putin 3 filtre democratice:CCR,MCV si Comisia de la Venetia!Scandalul pe surse e inca o diversiune pentru fraieri,nicio lege antidemocratica nu va trece de cele 3 filtre,altfel ajungem ca Ungaria sau Polonia?ceea ce nici Iohannis nici guvernul nici Perlamentul nu isi doresc!Asa ca trageti la greu basistilor,in curand dati faliment si va retrageti de pe piata intoxicarii!

  • Filtru democratic CCR, cu Dormeanu, Stan și ăla cu nota 7 la Licență și nota 5 la Drept Penal, îmi scapă numele ??!!! Ha ha ha ha…!! Am trăit s-o aud/citesc și pe asta….!!!

  • Mai usor cu pianul pe @Scara,nu ati inteles nimic:adica 3(trei!) inseamna 3 ,adica pana ajung legile la promulgare Dorneanu si o parte din companie sunt la a3-a pensie!Iar astia de la putere vor sa castige alegerile si nu vor supăra nici pe potentialii basisti votanti,plus MCV,plus CV asa ca pana in 2025 nu se va mai vorbi de Servicii!Va agitati de geaba si tropaiti,tropaiti!

 42. Pensii speciale.

 43. Atât poate, atât face. Cel mai slab președinte din UE. Cea mai slaba economie și nivelul de trai din UE. Asta e România lui iohanis. Forza g4media.

 44. Pt atac asupra presei, presedintele trebuia suspendat.

  • Și pentru incitare la anarhie, după mintea ta neteda, cine ar trebui sa fie arestat, nu demis?

  • @mario CORECT, prea mult derapaje , ar fi super daca l-am trimite la plimbare

   DOAR ca e super complicat sa-l trimitem la loc cu verdeata (golf) , GRIVCO / USL lucreaza sa-l mentina, e sluga perfecta a USL, nu degeaba a imbracat GEACA ROSIE, nu degeaba a mimat opozitia la OUG13, nu degeaba a demis-o pe LCK, nu degeaba a facut mascarada aia de REFEDENDUM ….

   mizeria de strans semnaturi de la AUR-de-la-rusi e doar o mascarada , neavand nici o putere de a-l da jos

   nu putem decat sa ii dorim „cele mai bune lucruri” si minune sa nu-l ia mai repde dintre noi, asa cum merita orice TRADATOR

 45. @Marcel Radulescu: Ca se numesc ONGuri, ca se numesc Fundatii sau Asociatii, e acelasi lucru: multe dintre ele FAC mult bine celor in nevoie…
  Exemplu: sa te fereasca Doamne Doamne sa ai un copil grav bolnav, care trebuie tratat in afara si nu ai banii necesari… statul roman NU face nimic, dar aceste ONGuri ajuta..
  Si nu numai in caz de boli: multe ajuta oameni nevoiasi, copii care au nevoie de ajutor…
  In toate tarile lumii exista si fac bine… sunt supuse Controlului statului, desi nu stiu cat isi face statul roman datoria sa CONTROLEZE cum si unde se duc banii, pentru ca multe primesc bani si de la Stat..
  In societatile dezvoltate, civilizate, ele fac mult bine….

 46. Suparare mare printre cei interesati direct. Cand se intimpla ceva grav toti sarim ca de ce SRI sau serviciile nu si-au facut datoria si ne-a prins evenimentul grav din nou cu pantalonii in vine. Cand sa se faca ceva iarasi nu e bine. Pe vremuri tulburi ca acum, trebuiesc luate si masuri extraordinare. Fiti fara grija, nu apare nici o securitate, dar cineva trebuie sa stie ce se intimpla . Uneori cred ca unii dintre cei se raliaza cu acest protest, pot fi si prorusi, singurii care isi doresc o tara ca o jungla

  • Asta ai inteles tu? Vai capu’ nostru… ne ducem in bezna in aplauze si urale cu astfel de „functionali”.

  • @Patriot,
   Vremuri tulburi, adevărat, iar cineva trebuie să știe ce se intâmplă, că doar pentru asta e plătit cu salariu de invidiat! Dar, de ce acel „cineva” să nu poată fi anchetat pentru delicte „civile” decât cu acordul CSAT și de ce să nu poată fi verificat la cheltuieli nici de Curtea de Conturi și nici de Parlament ?! Aud ..!

 47. Îl doare la bască!! Ați ales un neamț vopsit să vă aducă mașini sh ieftine din Germania. Haaaa

 48. – Băăăă bulangiilor sunteţi bulangii?!!
  – Ce tot comentaţi de președintele ţării?! Că poate chemăm minerii să elibereze ţara de naziști și legionari! Voi chiar credeţi că aveţi drepturi?! La muncă, băăă!!! Să ne plătiţi nouă taxe şi pensii speciale! Să vă facem poduri ca la Neamţ!

 49. Un măgar și un impotent intelectual! Nu are nimic în cap! Face și repetă ce ii ordonă alții! II ESTE FRICA DE PUȘCĂRIE CĂ DE DRACU! ASTA IL PAȘTE DACĂ NU PRINDE VREO IMUNITATE DUPĂ CE I SE TERMINĂ MANDATUL! CE I-A FACUT EL LUI BĂSESCU ESTE MIZILIC CE O SĂ PĂȚEASCĂ EL😅😅😅😅😅

 50. Chiar v-ați tâmpit cu toții, Iliescu a vrut să îi cheme pe ruși, acum aveți ocazia, Putin în zece
  minute vine și preia comanda țări, asta v-ar placea că tot trâmbițați ce bine e dictatura, poate vă pune șef dictatorul, așa va fi mai bine tâmpiților!!!

 51. G4, nu v-a amenințat președintele! Încercați sa nu mai exagerați de dragul audientei!

  • O fi amenintat-o pe mă-ta și nu știi .
   Guzganiada celor de la grivco , favorabilă infractorilor . Varanul …știe !

 52. Medicamenteeeeeeeee

 53. Și cât am insistat să te voteze !!! Îmi vine să-mi dau pu mni in cap !!! El, prietenul virtual, spunea:”Nu-l votez incă o dată pentru că e ing âmfat și mai tot timpul plecat, iar când nu e plecat zici că e im păiat. Plus de asta pare din ce in ce mai atașat de o instituție militarizată, din proprie inițiativă sau forțat…” Iar eu am insistat și iar am insistat:”Te rog, fă-o de dragul meu, votează-l și a doua oară ! Așa e, umblă cu nasul pe sus, dar poate e defect profesional, că Fizica, chiar și la nivel profesoral, nu e pentru oricine, iar treaba asta lasă urme la nivel emoțional …!” Repet: îmi vine să-mi dau pu mni in cap..!

 54. Jos Iohannis!
  Te-a cumpărat Securitatea.

 55. Ce așteptari să ai de la Trădător ? A dat tare pe mă a Ciumei Roșii!

 56. Și mincinosul mai grăiește și adevăr din când în când. G4Media~ este un instrument de propagandă externă. Faptul că ONG-urile s-au revoltat, doar confirmă interesele străine, ele fiind finanțate din surse străine și pt a influența opinia publică și politica internă. Democrație și presă liberă avem doar când dansăm cum ne dictează alții, înțelegeți?

 57. Multumesc, @lili și mă bucur ca ați revenit! V-am dus dorul!

 58. @Radulescu Marcel: Multumesc, sanatate si numai bine!
  Altfel, de la politrucii astia nu mai avem nimic de asteptat!!!

 59. Multi speculeaza uitarea🧠 omului, ca pe ceva firesc, …, poate va amintiti, unii nu vor uita niciodata 30.10.2015, când aceeasi persoana afirma, marturisind public, „era nevoie sa moara atatia oameni, ca sa isi de a demisia „,
  Asemenea persoane si momentele create de ei, in functia din care fac abuz, nu trebuie uitate niciodata,
  FĂRĂ PENALI ÎN FUNCTII PUBLICE JOS CORUPTIA ✊
  Sunt buni? Lupii🐺🐺 paznici la oi 🐏🐏
  Desteapta-te române, daca iti pasa de tine, urmasii tai, si nu in ultimul rând, de tara ta România 🇷🇴

 60. Mare inițiativa, care este un draft nici măcar pus în dezbaterea camerelor. Pt rating g4media da o stire că căcatul miroase a iasomie și ăștia cu #putin# vor comenta ca politic miroase a…… orice altceva. Părerea mea este ca este o știre preluata din ONG – uri.si este normal ca ele trebuie să lucreze. Fiecare trebuie să găsească un prost să sponsorizeze. De altfel, toate tarile asa zis democratice au structuri de informații integrate. Nu ma vor cauta pe mine sau pe voi mai mult decât acum. Deja prin STS sunt toți ascultați sau citiți.

 61. Statul roman prin institutiile sale militarizate trebuie sa aiba capacitatea de a se infiltra in presa afacerile, justitia si politica altor state aici nu exista loc de dezbateri. In Romania, nu stiu…

 62. Ieșiți la vot ca sa nu mai alegem raul cel mai mic.
  NU mai.votati pesedeu peneleu udemereu , oricare ar fi masca ce o poarta în ziua alegerilor, vezi partidul analfabetei.

  • Se vede treaba ca votati de curand. Astfel, nu ati observat ca de fapt nu avem de ales decat intre doua fete ale aceleiasi monede !
   Prin optiunea sa Fiinta Nelocuita ne-a spus ca intre psdnl si udmr nu e nici o diferenta. Cumva, asta stiam si eu.USRPLUS nu se mai vede.
   Deasemenea, privind retrospectiv , mai vede cineva diferente intre Basescu, Nastase, Geoana, Dancila, Iohannis ? Vorbesc despre principii, doctrine, capacitate de a determina schimbari, de a da directii, viziune, mediere, contact cu societatea civila, cu asteptarile cetateanului ?! Dupa mine, zero barat ……..

 63. Structirile judiciare fiind in mare parte corupte,trebuie pus ceva in locul lor,pentru ca situatia sa nu scape de sub contol.Si atunci oculteaza ancheta pemtru a inocula frica.Cu cine face asta?Pai simplu cu organele secrete,care pot fi manuite mult mai bine si mai in dos,dect institutiile civile.
  Deci nu e de joaca!