G4Media.ro

155 de pagube provocate de animale sălbatice de la începutul anului, în…

Sursa foto: Pixabay

155 de pagube provocate de animale sălbatice de la începutul anului, în Harghita, majoritatea cauzate de urşi / Au fost omorâte în urma atacurilor 85 de oi, 74 de bovine, 142 de păsări şi 48 de familii de albine

155 de pagube provocate de animale sălbatice au fost raportate de la începutul anului la Agenţia pentru Protecţia (APM) Harghita, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre probleme cauzate de urşi, relatează Agerpres.

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, din cele 155 de pagube înregistrate, pentru care s-a întrunit comisia de evaluare constituită în astfel de cazuri, 135 au fost cauzate de urs, trei de lupi, 20 de alte animale, cum ar fi castori sau cerbi.

În urma atacurilor animalelor sălbatice au fost omorâte 85 de oi, 74 de bovine, 142 de păsări şi alte animale mici, fiind afectate şi 48 de familii de albine.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, numărul cazurilor în care au fost raportate pagube provocate de animale sălbatice este cu 15 la sută mai mic, precizează sursa citată.

Informaţiile furnizate de directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita mai arată că, potrivit ordinului Ministerului Mediului 723/2022, s-au emis decizii de recoltare pentru 35 de exemplare de urs, din extravilanul localităţilor, iar asociaţiile de vânătoare au împuşcat 24 de exemplare.

De asemenea, conform OUG 81 actualizată, din intravilanul localităţilor au fost împuşcaţi şase urşi care provocau pagube şi reprezentau un pericol pentru cetăţeni, 23 au fost relocaţi, iar în 25 de cazuri animalele au fost alungate.

De la începutul anului, câteva exemplare de urs au murit în accidente de maşină sau de tren sau au fost găsite fără viaţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ursii coboara in sat cand nu au de mancare in padure. Daca le luam zmeura si o vindem la piata, le luam copacii prin defrisare, le luam raurile pentru mini-hidrocentrale, atunci ursul nu mai are habitatul natural si se adapteaza.

  2. Si saracii ursi, in conditiile de restriste mentionate mai sus, se-nmultesc in draci. Sunt atati de multi incat nici statul roman nu le stie numarul. Pur si simplu nu mai incap in habitatul actual si coboara-n sat.

    • @ Alex
      1. Ursii NU mananca doar fructe de padure! Ar trebui sa fie tare complicat sa ajunga la 150-300 kg, pe o dieta de fructe de padure. Ursii sunt omnivori. Mananca de la insecte, ghinda, ciuperci, frunze, pana la carcase de animale.
      2. Fructele de padure pe care le cumperi de la piata sau din supermarket, NU vin din padure! ele sunt cultivate in ferme speciale (sunt din ce in ce mai multe)
      3. Fructele de padure NU cresc tocmai in padure. Ele cresc la marginea padurii, in limpezisuri, luminisuri si chiar in zonele defrisate.
      4. Inmultirea ursilor are mai multe cauze si oricum e scapata de sub control.
      Hai sa ne documentam putin, inainte sa ne racim gura degeaba 😉

  3. Corect! Si apoi, pe langa ONG-uri si aparatori individualia ai ursilor inmultiti necontrolat, as vrea sa vad si aparatori ai oilor, bovinelor, pasarilor si albinelor, ca tot necuvantatoare sunt si ele, ca am inteles, drepturile omului in aceasta speta, mai la coada….

  4. Si… in Covasna…nimic?! Nu se poate…!