G4Media.ro

15 țări din UE, printre care și România, susțin plafonarea prețului la…

sursa foto: Pexels

15 țări din UE, printre care și România, susțin plafonarea prețului la gazele naturale

15 din cele 27 de state membre UE – România, Grecia, Italia, Belgia, Franţa şi alte 11 state – cer plafonarea preţului la gaze şi solicită acest lucru printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru energie Kadri Simson, anunță Rador, care citează presa europeană.

Germania se pronunţă împotriva plafonării preţului în întreaga Uniune Europeană.

Conform DPA, autorii scrisorii cer propunerea unui preţ maximal pentru gazul de import – eventual din Rusia şi din alte ţări -, dar şi în cazul tranzacţiilor comerciale din cadrul UE. Prin stoparea furnizării gazului, preţurile au înregistrat o scumpire dramatică.

O limitare a preţului ar fi în opinia autorităţilor şi a economiştilor o intervenţie şi mai drastică asupra pieţii. Există temerea că în situaţia creată astfel ţările terţe nu vor mai livra gaz și benzină deloc sau doar puţin statelor UE şi vor încerca să vândă în altă parte – de exemplu în Asia.(…)

Scrisoarea a fost semnată de Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Vineri va avea loc o întrunire a miniştrilor energiei din statele membre UE pentru a decide asupra stabilirii unor măsuri speciale în această situaţie.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a postat un mesaj pe Twitter referitor la scrisoarea pe care 15 state-membre ale UE au trimis-o Comisiei Europene. „Vești bune în lupta împotriva prețurilor mari la energie! O majoritate de 15 state membre susține acum cererea către Comisie pentru aplicarea unui plafon la prețul gazelor naturale”, a scris premierul grec în limba engleză pe Twitter.

La mesajul său, el a atașat și scrisoarea semnată de ministrul grec al Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, precum și de omologii săi din Malta, Slovacia, Slovenia, Spania, Franța, Italia, Belgia, Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia și România.

În scrisoarea adresată comisarului pentru energie, Kadri Simson, cei cincisprezece miniștri ai energiei din UE solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere care să fie discutată la Consiliul Extraordinar pe tema energiei din 30 septembrie pentru ca apoi, cât mai curând posibil, să fie adoptată și propunerea legislativă.

„Criza energetică ce a început toamna trecută s-a agravat cu trecerea timpului și acum provoacă presiuni inflaționiste nesustenabile care ne afectează puternic gospodăriile și companiile. Recunoaștem eforturile depuse de Comisie și măsurile pe care le-a propus pentru a face față crizei. Dar încă mai este nevoie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul angro al gazelor naturale. Stabilirea unui plafaon maxim pentru prețuri, solicitată de la început de un număr din ce în ce mai mare de state membre, este singura măsură care va ajuta fiecare stat membru să tempereze presiunea inflaționistă, să gestioneze așteptările și să ofere un cadru în cazul unor eventuale întreruperi în aprovizionare și să limiteze profiturile suplimentare în sector”, precizează miniștrii energiei în scrisoarea lor.

„Plafonarea ar trebui să se aplice tuturor tranzacțiilor angro cu gaze și să nu fie limitată la importurile din anumite zone. Poate fi proiectată astfel încât să asigure securitatea aprovizionării și circulația liberă a gazului în interiorul Europei, realizând în același timp obiectivul nostru comun de reducere a cererii de gaze. Acest plafon este o prioritate și poate fi completat cu propuneri de consolidare a supravegherii financiare a pieței de gaze și de dezvoltarea unor puncte de referință alternative pentru prețul gazelor în Europa”. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Daca nu ar exista plafonarea oamenii ar reduce consumul, iar fortele pietei libere ar reduce in final pretul energiei, dar politicienii si-ar pierde voturile.
    In final se va ajunge la penurie.
    #AutoritarismulEsteCancer

  2. Cum poate să se opună la ce nu au?avem gaze facem ce vrem! dacă au cârpele noastre sânge în instalație și nu ne vând!ca până acum!