G4Media.ro

14 rețineri în dosarul ”Fabrica de permise false” din Suceava: șefi din…

sursa foto: DGA

14 rețineri în dosarul ”Fabrica de permise false” din Suceava: șefi din Poliție, de la Serviciul înmatriculări și instructori auto. Un ofițer anticorupție din Poliția Suceava, acuzat că proteja rețeaua și sifona informații

Procurorii DNA au reținut vineri 14 persoane în dosarul ”fabricii de permise false” din Suceava, potrivit unui comunicat de presă. Printre aceștia se numără șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din Suceava, dar și un ofițer de poliție judiciară de la Direcția Generală Anticorupție din județ, acuzat că îi proteja pe ceilalți inculpați și le dădea informații din investigațiile care i-ar fi vizat.

Toți cei 14 sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, dar și de alte infracțiuni. Procurorii DNA susțin că aceștia ar fi organizat o schemă prin care trucau atât examenele pentru permise auto, cât și procedura de înmatriculare a automobilelor. Promovarea candidaților la examenul de permis s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu și 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică, potrivit DNA.

În ceea ce privește înmatricularea autoturismelor, membrii grupului facilitau, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea sau verificarea R.A.R., precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, mai susțin procurorii.

Procurorii susțin că un singur inculpat, Radu-Ionuț Obreja, șeful Compartimentului Regim Permise, ajunge în unele zile să ia mită de peste 20.000 euro.

În plus, procurorii arată că Mihail Martin, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava. Protecția juridică asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Mai precis, ofițerul de poliție judiciară ar fi sifonat informații despre pregătirea unui flagrant într-un dosar de corupție, informații despre existența a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal care îl viza pe șeful Compartimentului Permise, și l-ar fi avertizat că este sub supraveghere tehnică de către procurori.

Comunicatul integral al DNA:

În completarea comunicatelor nr. 812/VIII/3 și 816/VIII/3, ambele din 26 noiembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În cele trei cauze menționate în comunicatele anterioare, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 26 și 27 noiembrie 2020, a unui număr de 14 inculpați în legătură cu presupusa fraudare a examenelor de obținere a permiselor de conducere și înmatricularea autoturismelor.

OBREJA RADU IONUȚ, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat (2 fapte),
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– luare de mită (4 fapte),
– dare de mită,
– spălare a banilor,

MARTIN MIHAIL, de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
– favorizarea făptuitorului,
– luare de mită,
– acces ilegal la un sistem informatic,

BLÎNDU CRISTIAN, ofițer de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălare a banilor,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, personal contractul în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– luare de mită (2 fapte),

MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălare a banilor,

MIHĂIESCU IULIAN-FLORIN, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– luare de mită (2 fapte)
– spălare a banilor,

MIHĂIESCU LEON-IONUŢ, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– luare de mită (2 fapte),

PASCAL ANAMARIA, agent de poliție și examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere și examinări, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– luare de mită,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, agent de poliție în cadrul M.A.I. – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mită (6 fapte),

Persoană fizică, instructor auto autorizat și administrator al unei școli de șoferi, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la luare de mită (3 fapte),

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mită (5 fapte),

Persoană fizică, instructor auto autorizat, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat (2 fapte),
– complicitate la luare de mită (2 fapte),

Persoană fizică, pentru comiterea a două infracțiuni de spălare a banilor,

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauze, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Așa cum am arătat anterior, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în calitatea menționată mai sus, în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.
Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.
La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

O situație specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuț, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu „albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuț, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută.
Inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Concret
– l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție.
– i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție,
– l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție
– i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.
La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la șeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere.

Tuturor inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 noiembrie 2020, cei 14 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se mai desfășoară acte de urmărire penală față de un număr de 18 persoane.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Foto: Genți cu bani descoperite la perchezițiile din Suceava

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Bai, dar era un serviciu de protectie al politistilor, ala desfiintat de Ciolos!

    • In Suceava, parerea mea, e ca e la fel peste tot, de la Agentia de mediu, la Inspectatul scolar si Universitate. Inclusi in primarie

  2. Corupție în județul lui Flutur,chiar nu cred așa ceva .Păi dăca lua 20000 de euro pe zi era peste Țiriac, ori banii merg de fiecare dată sus foarte sus .Mai știți cu TVA pe motorină pe vremea lui Blejnar ?Chiar crede cineva că Blejnar era de capul lui ? Așa și cu permisele și mai ales înmatriculările mașinilor furate .Dacă nu era presiunea străină care a investigat înmatricularea mașinilor furate nimeni nu mișca un deget că banii veneau la partid .Vor cădea cîțiva și vor primi 3-4 ani de pușcărie dar vor rămâne cu banii .Mai știți cazul Mircea Băsescu cu mormanul ?Toți rămân cu mormanul .

  3. taieri de paduri ilegale, focar de covid, retea de falsificare a permiselor IN TARA LUI PNL-FLUTUR-MANASTIRI-BISERICI

    • @Andrei mai știi când la începutul pandemiei Suceava era numită Lombardia României? În materie de criminalitate organizată și corupție județul Suceava ar trebui să poarte titlul de Sicilia României.

  4. Ăștia sunt fraierii care au fost prinși. Dacă ar trebui arestați toți cei care au luat bani ar rămâne județul Suceava fără polițiști examinatori și fără instructori auto 🤭

  5. In Suceava, parerea mea, e ca e la fel peste tot, de la Agentia de mediu, la Inspectatul scolar si Universitate. Inclusi in primarie

  6. In toate judetele sunt probleme mari de coruptie, amintiti-va ce a facut Micula la Oradea cu politistii. Romanica nu se mai face bine.

  7. În fiecare perioadă preelectorală se dă un ordin diversionist. Așa să i se pară vulgului că poliția și Procuratura își fac treaba.
    M-am săturat de astfel de povești electorale.
    Că doar n-au strâns ăia în 3 zile 1.000.000 euro și 800.000 $.
    Niște panarame ne conduc de 30 ani.

    • Dar cine a zis ca banii aia s-au strans in trei zile? Parca perioada la care se face referire e 2018-2020, deci vreo trei ani. Sunt sigur ca hotii astia au produs mai multi bani decat cei descoperiti, ca doar nu i-au tinut pe toti in pereti si ligheane. De acord cu afirmatia ca panaramele care ne-au condus 30 de ani sunt principalii vinovati, doar ca daca nu ne trezim la vot nici acum, vom mai gira inca 30 de ani aceleasi si alte panarame.

  8. Noi romanii stam foarte prost la tot ce inseamna munca de echipa. Cand o sa avem si noi o mafie decenta si organizata ca in Italia, care merge brici, e atunci sa stiti ca suntem si noi pe drumul cel bun.

  9. ar trebui PENSIILE SPECIALE sa afle ABSOLUT TOTI beneficiarii acestor „servicii”, si ABSOLUT TOTI BENEFICIARII sa fie anchetati si condamnati !!!!!!!!

  10. Plictisitule, Romania se face bine! Sunt in scadere faptele de coruptie, dar trebuie sa mergem mai inainte cu DNA-ul. Si se mai schimba si generatiile. Nu construiesti nimic peste noapte, cand astea sunt deprinderi comuniste.

  11. Eu ma bucur ca sunt incatusati. Ar trebui sa va bucure! Coruptia nu dispare peste noapte.

  12. de arestari am mai auzit dar ce facem cu cei ce au primit permisele si circula fara probleme ba se mai dau la tne cind te accidenteaza

  13. Ce se-ntampla? pin’ una alta si cealalta e o veste. relativ buna sa bage un pic de spaima in anumiti decidenti si atunci se vor elbera mai putine permise, siguranta in trafic va avea de castigat. este insa interesant si alt aspect. EDUcatia oamenilor! cum poti da spaga pentru a te pune in mare pericol pe tine si poate apropiati de ai tai?? cu tot whisky-ul in the jar && my mind…NU inteleg frate-soro! e o lipsa crasa de educatie si nepasare, hai ca trebuie sa iau permis, o rabla accidentata din occident si apoi ? daca mori nene Iancule esti nebun?

  14. Ce se-ntampla cu repetitune? pin’ una alta si din nou despre acei sefi, politisti ce, macar teoretic, ar fi trebui sa aiba un pic de constiinta . daca unu’ din asta sofer prefabricat si neinstruit face o boroboata si moare cu toata familia lui intr-un accident stupid cauzat de el si lipsurile lui?? cum pot cei care vegheaza, vorba vine dar pleaca instant, la integritatea fizica a cetatenilor care traverseaza strada regulamentar si sunt spulberati de vreo masina defecta dar perfecta rar?? ? a innebunit lupul, nene Iancule, dar sigur nu acesti spagari ordinari!

  15. SI ASTIA ERAU ASA, DE CAPUL LOR….