
Vara filmelor în România: 7 festivaluri de neratat prin țară / Piatra Neamț, Timișoara, Roșia Montană, Curtea de Argeș. Sfântu Gheorghe, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni
În această vară, cinefilii din România pot alege diferite festivaluri de film în toată țara. De la Piatra Neamț până la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, șapte festivaluri de film propun proiecții în aer liber, ateliere, competiții de scurtmetraje și întâlniri memorabile cu regizori și actori, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio București FM.
Fie că ești pasionat de documentare, animații sau scurtmetraje românești, iată calendarul complet al verii cinematografice:
4–7 iulie | Filmul de Piatra | Piatra Neamț
Festivalul tinerilor pentru tineri, Filmul de Piatra este alimentat 100% de voluntari și pune accent pe filme scurte din România și Moldova. În competiție intră producții recente (ficțiune, documentar, animație) ale regizorilor la început de drum. Ediția #17 aduce în prim-plan filme în premieră ca Vara mea târzie de Danis Tanović și Jaful secolului de Teodora Ana Mihai, dar și documentare românești semnate de Andrei Ujică sau Mihai Gavril Dragolea. Concertele live (Șuie Paparude, Mădălina Pavăl Orchestra, Valeria Stoica) și petrecerile până dimineața la Baza Hipică sunt deja legendare.
16–20 iulie | Ceau Cinema! | Timișoara
Ajuns la ediția a 12-a, Ceau Cinema! e dedicat filmului european și comunităților din jurul Timișoarei. Proiecțiile au loc în cinematografe și spații alternative – de la Cinema Studio până în Piața Traian sau cartierul Kuncz. Programul include filme recente premiate internațional (Jouer avec le feu cu Vincent Lindon), retrospective Ken Loach, comedii amare în secțiunea „Familii trăsnite”, dar și animații pentru copii sau ateliere de montaj pentru tineri coordonate de Cătălin Cristuțiu.
24–26 iulie | Lumen Film Fest | Roșia Montană
Un festival nou, dar cu suflet mare, născut din inițiativa unui grup de localnici pasionați de cinema. Lumen își propune să inspire prin filme care vorbesc despre transformare, sens, comunitate. Primele titluri anunțate reflectă perfect miza: Balomania, un documentar despre baloanele ilegale din Brazilia, Agentul Fericirii, călătorie prin Bhutanul spiritual, și Zile perfecte de Wim Wenders, un superb film poetic despre singurătate și rutină. Toate proiectate în inima Roșiei Montane, sub cerul liber.
25–27 iulie | Stop Cadru | Curtea de Argeș
La Curtea de Argeș, Stop Cadru transformă orașul într-un mic centru cultural, aducând filme de autor, scurtmetraje românești și internaționale, dar și dezbateri cu invitați speciali. Festivalul este în continuă creștere și se adresează în special tinerilor cinefili și creatorilor aflați la început de drum. Informațiile despre programul din 2025 urmează să fie anunțate în curând.
11–17 august | ANONIMUL IFF | Sfântu Gheorghe (Delta Dunării)
Un festival legendar, aflat la a 22-a ediție, ANONIMUL adună cinefilii în mijlocul Deltei, într-un sat fără prea multe mașini, dar cu cinema în aer liber și mult spirit de comunitate. Competiția de scurtmetraje românești include 14 titluri selectate de criticul Ionuț Mareș – printre ele: @TIKTOK_COWBOY de Ștefan Anastaseu, Sunny de Andreea Parfenov sau Vânători în zăpadă de Mihai Mincan. Pe lângă premiile acordate de public și Fundația Anonimul, festivalul propune proiecții de lungmetraj și dialoguri autentice între cineaști și public.
11–17 august | Câmpulung Film Fest | Câmpulung Moldovenesc
Tot în a doua săptămână din august, în Bucovina, Câmpulung Film Fest sărbătorește 10 ani. Festivalul aduce în oraș filme scurte și lungmetraje din țările invitate de-a lungul edițiilor precedente, proiecții în locații atipice (fostă piscină, blocuri, clădiri de patrimoniu) și competiția „Buzduganul de Aur”, dedicată scurtmetrajelor românești. Atmosfera de acolo este una de familie cinematografică – cu filme, discuții și cinefili pasionați.
25–31 august | Draga Film Fest | Fălticeni
Încheiem vara cu Draga IFF, festival dedicat filmului românesc în toate formele sale – ficțiune, documentar și creații ale liceenilor. Ediția a 4-a vine cu o secțiune specială despre inteligență artificială în cinema și premii totale de 2000€, plus cazare și masă oferite participanților. Organizatorii își propun să transforme Fălticeniul într-un hub al creativității și să încurajeze tinerii cineaști din România și Moldova să își spună poveștile.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.