G4Media.ro

Zile libere pentru bugetari în 2023 / Şase minivacanţe de câte patru…

Sursa foto: Pexels

Zile libere pentru bugetari în 2023 / Şase minivacanţe de câte patru zile

Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, în care nu se lucrează, însă în acest an 12 dintre acestea sunt în timpul săptămânii, deci în mod real libere, celelalte fiind în weekend. Celor 12 zile li se adaugă alte trei zile libere, punte, decise de Guvern. Prin urmare, angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe „minivacanţe” de câte patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun, scrie News.ro.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

– 1 si 2 ianuarie – 2 ianuarie este luni, în 2023
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – marţi
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui – 14 aprilie
– prima şi a doua zi de Paşti – anul acesta, 16,17 aprilie pentru Paştele Ortodox -17 aprilie este luni
– 1 mai – luni
– 1 iunie – joi
– prima şi a doua zi de Rusalii, care în 2023 sunt în 4 şi 5 iunie – 5 iunie este într-o zi de luni în 2023
– Adormirea Maicii Domnului – 15 august – marţi
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei – joi
– 1 decembrie – vineri
– prima şi a doua zi de Crăciun – luni şi marţi

Guvernul a decis în ultima şedinţă din 2022 ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a mai stabilit Executivul.

Zilele de 2 ianuarie, 24 ianuarie, 14 şi 17 aprilie, 1 mai, 1 iunie, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie sunt în cursul săptămânii şi li se vor adăuga şi cele trei zile punte decise de Guvern, care sunt tot în timpul săptămânii.

Astfel, rezultă următoarele minivacanţe în care două zile lucrătoare sunt libere si sunt precedate, urmate sau intercalate de zile de weekend – de Ziua Unirii Principatelor – 24 ianuarie, de Paşte, de 1 iunie, de Adormirea Maicii Domnului – 15 august, de Ziua Naţională şi de Crăciun.

Minivacanţe în care o zi liberă aste ataşată weekendului vor fi de 1 mai şi de Rusalii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Vreau să mă angajez la stat în sistemul public, să beneficiez de concedii, să lucrez de la ora 8 la 16, să fie trecut salariul întreg pe contract.
    Mai bine ca bugetar.

    • Nu ii suport pe acești bugetari care au salarii mari minivacante libere legale concedii de odihna vauchere de vacante 8 ore pe zi de luni pana joi vineri program scurt etc etc. Dar noi cei din privat cu ce suntem de vina ?!? Muncim 12 ore pe zi inclusiv sâmbătă adunam peste 300 de ore pe luna fără plata orelor suplimentare. Dar oare noi nu avem același drepturi ca bugetarii?!?!? Codul muncii nu este la fel ptr toți?!?

    • @Luis, faptul că tu sclavagesti la patron nu e vina bugetarilor.
      Arunca-i cu Codul Muncii in fata, altfel ești doar un scl4vete care se plânge aiurea Pe net.

  2. @Luis nu te tine nimeni la un loc de muncă cu forța. Poți oricând să cauți alt angajator sau chiar să muncești pentru tine.
    Poți semnala încălcările codului muncii la ITM. De ce nu ai făcut-o până acum?

    • Oriunde as face plângere sau sesizări sunt parte din clan mafie toți și-o dau între ei . Iar la stat te angajezi doar dacă faci parte din pcr. O sa plecăm cu toții anul asta din tara asta sa vedem cine o sa mai plătescă la ăștia pensii speciale cumulul pensiei de la stat cu salariul tot de la stat pe bugetari ?!?!? Cât o sa se mai poată imprumuta?!?!?

    • @Luis atâta fatalism din partea ta. N-ai făcut plângere la ITM că toți sunt mafie. Dar asta din auzite, nu că ai incercat ceva.
      Nu schimbi locul de munca că e greu, nu încerci pe cont propriu că e greu.
      Ai incercat sa mergi la concurs de angajare la stat? Nu toți intra pe pile, că unii mai trebuie să și muncească la stat, să știi, deci mai intra și pe bune.
      Ultima varianta, plecarea din tara. Granita e libera, deci ce aștepți?!
      An de an sunt 100k locuri pentru asiatici, și nu e de ajuns. Salariile au crescut, deci nu mai e rentabil să-ți rupi spatele la capsuni. Trebuie doar sa vrei și găsești de munca.

  3. @Mihai-nu toata lumea are pile,relatii, amante,unchi, matusi, neamuri din politica pentru a se angaja la stat. Trebuie sa fie si angajati la privat pentru a plati astora toate beneficiile-spor de calculator, de obezitate, si chiar de incompetenta.

  4. Eu lucrez la privat si intotdeauna am avut astfel de minivacante de cand m-am angajat la ei. Nu inteleg de ce este atata neliniste pe unii! Daca nu va convine mergeti la alta firma! Simplu!