G4Media.ro

Zelenski la BBC: Nu voi renunța la vreun teritoriu al țării într-un potențial…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Zelenski la BBC: Nu voi renunța la vreun teritoriu al țării într-un potențial acord de pace pentru că Rusia ar putea „continua să revină”

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat că este exclus să renunțe la vreun teritoriu al țării sale într-un potențial acord de pace cu Rusia.

Într-un interviu acordat BBC cu ocazia împlinirii unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei, el a avertizat că dacă ar concesiona terenuri ar însemna că Rusia ar putea „continua să revină”, în timp ce armele occidentale ar aduce pacea mai aproape.

De asemenea, Zelenski a declarat că ofensiva de primăvară a început deja. „Atacurile rusești au loc deja din mai multe direcții”, a spus el.

Cu toate acestea, el crede că forțele ucrainene pot continua să reziste avansului Rusiei până când vor putea lansa o contraofensivă – deși și-a repetat apelurile pentru mai mult ajutor militar din partea Occidentului.

„Desigur, armele moderne accelerează pacea. Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege”, a declarat Volodîmîr Zelenski pentru BBC.

El s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii din Marea Britanie și UE în încercarea de a consolida sprijinul internațional și de a cere arme moderne pentru a-și apăra țara. Când președintele Ucrainei a cerut avioane de luptă moderne, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „nimic nu este exclus”.

Dar Kievul a devenit din ce în ce mai frustrat de viteza cu care au sosit armele occidentale. Tancurile de luptă – promise luna trecută de o serie de țări occidentale, inclusiv Germania, SUA și Marea Britanie – ar putea ajunge în câteva săptămâni pe câmpul de luptă.

Președintele Zelenski a vorbit de asemenea, despre o amenințare a liderului belarus Alexander Lukașenko de a purta un război alături de trupele rusești de pe teritoriul său dacă un singur soldat ucrainean va trece granița.

„Sper că [Belarus] nu se va alătura [războiului]”, a spus el. „Dacă o va face, vom lupta și vom supraviețui”. Permiterea Rusiei de a folosi din nou Belarus ca punct de pregătire pentru un atac ar fi o „greșeală uriașă”, a adăugat el.

Forțele rusești au lansat o parte din invazia lor la scară largă din Belarus în urmă cu 12 luni. Acestea s-au îndreptat spre sud, spre capitala Ucrainei, Kiev, dar au fost respinse și obligate să se retragă în câteva săptămâni, după ce au suferit pierderi grele.

Întrebat dacă a fost surprins de tacticile Rusiei în acest război, președintele Zelenski le-a descris ca fiind „lipsite de valoare”.

„Modul în care au distrus totul. Dacă soldații lor au primit [și au executat] aceste ordine, înseamnă că împărtășesc aceleași valori”.

Datele ucrainene publicate în această săptămână au sugerat că soldații ruși din Ucraina au murit în număr mai mare în această lună decât oricând de la prima săptămână a invaziei lor. Cifrele nu pot fi verificate, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat că tendințele sunt „probabil exacte”.

„Astăzi, supraviețuirea noastră este unitatea noastră”, a declarat liderul ucrainean cu privire la modul în care crede că se va încheia războiul. „Cred că Ucraina luptă pentru supraviețuirea sa”. Țara sa se îndreaptă spre Europa atât din punct de vedere economic, cât și prin valorile sale, a spus el.

„Noi am ales această cale. Vrem garanții de securitate. Orice compromisuri teritoriale ne-ar face mai slabi ca stat”.

„Nu este vorba despre compromisul în sine”, a spus el. „De ce ne-ar fi teamă de asta? Avem milioane de compromisuri în viață, în fiecare zi.

„Întrebarea este cu cine? Cu Putin? Nu, pentru că nu există încredere. Dialog cu el? Nu. Pentru că nu există încredere.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Bv Ze.lea, rusnacii nu or sa ia decat un deget, or sa ia toata mana!!!
    De ce ai ramane cu 75% din tara, cand poti sa o pierzi toata!! Asta i filosofie Zelinskiana!!! 👍

    • Doi trolli r@tati isi dau cu parerea, Riki si Intreb….

    • E unul p-aci (fost andrei ) care nu are nicio părere, el e doar contra… Hai cu încorporarea , maestre, asta e menirea ta ?

    • …..troll penibil ….ce-i poti cere lui Tănăsuca…

    • S-a reactivat de sub poduri bezmeticul intrebache zis kakanache sa faca scandal pe forumuri 😆 🤣 😂 what a fcuking cocksucking loser 😆 🤣 😂 😹

    • Mireluța ( poți găsi o rimă pentru vechiul nume ?), TOATE comentariile tale au fost șterse pentru inadecvare, tu insiști, în afară de jigniri creieruțul tău nu poate depăși nivelul de clasă 0 ?

    • Bai asta intrebache zis kakanache, deci sa intelegem ca pe va.ca de nevasta-ta o cheama mirela iar tu un mic dictator wannabe de canapea iti imaginezi cum ii dai ordine ma thembelulle 😆 🤣 😂 😹

    • Travestitu’ a deschis mufa, poate poate i-o umple careva.

    • Toți trolii ăștia de p-aci plătiți în copeici ocraineene ( deh totul e ursesc p-acolo ) nu au păreri, nu au argumente, ei doar jignesc, te du soro ( sau frate ) la răzbel și nu mai lansa idei de grădiniță ! Vrei să combați sau ai ce să răspunzi o poți face civilizat, altfel ești un 0 barat ! SLAVĂ PĂCII !

    • Sunt mare postac ruZnac iau la mu ie cu c a c at

    • Sunt mare postac ruZnac iau la mu ie cu c a c at

    • Mda, deci doi ter.chea ber.chea nima-n drum gen flav zis scarbav si intrebache zis kakanache si-au dat intalnire in parc sa se linga reciproc la koaie si acu fac urat pe forumuri ca le putzeau 😆 🤣 😂 what a bunch of fcuking cocksucking losers 😆 🤣 😂 😹

  2. De ce să renunți când poți lua și Kosovo? Sau mai bine 1/3 din Siria?

    • Poți adăuga și partea cu resurse din Yemen?

    • Până în 1979 aliații tăi aveau 40% din resursele petroliere ale Iranului, erau buni prieteni ?

    • Hai la lupta cea mare, să mai bem niște sânge?

    • Ha ha haaaa ha haaaa haaaaa haaaa ha haaaa haaaaa haaaa ha haaaa haaaaa haaaa clown boy, radem de tine, nu cu tine, de tine 🤣

  3. Cu totii stim si limitele pe care le poate atinge armata Rusiei ca si armata Ucrainei cind ne raportam la razboi .Pe de alta parte stim si care sunt aliniamentele ce nu pot fi trecute de care rusi .Nipru este un obstacol greu de fortat asa cum am si vazut deja .Rusii nu vor trece niciodata la sud de Nipru .Un moment de armistitiu ar putea interveni doar daca Ucraina (indiferent cum va arata ea ca si teritoriu ) intra in UE si NATO granita cu Rusia fiind pe Nipru .In paralel se poate oferi Crimeiei un statut special .

  4. Au devenit dușmani când ,,li s-a tăiat macaroana”? Aaaaaa, e nasol să nu putem fura ceva?

  5. Tot niște trilionari sau oligarhi vor ,,suge ” resursele, oamenii obișnuiți ( fie ei ocraineeni sau alții ) vor plăti tributul de sânge?

  6. Teoretic Zele are dreptate, doar ca frații lor rusi vor continua sa revină oricum, asta fac de secole, revin sa mai cotropească încă o data.

    • Practic ce țară a fost ,,ajutată” de FMI sau de amerloci și acum o duce bine? E vorba de Iugoslavia, Irak, Iran, Afganistan, Yemen , Siria, Libia, Mali, Venezuela, Mongolia, Argentina, sau pe vechi Vietnam , India, Pakistan , Africa de Sud, Coreea, Sudan, Liban ? Iertare că nu am notat TOATE cele 85 de țări ajutate corespunzător?

    • @Întreb Și EU (sau CEDO) sau ONU:
      Romania (FMI).
      Germania si majoritatea tarilor vestice ( Planul Marshall)

    • Mă întreb ( ce să vezi ) ce am mai construit noi în ultimii 33 de ani? N-am avut datorii, aveam 6 miliarde de dolari în bănci( la vremea respectivă banii pentru 1 500 000 de apartamente de 2 camere ), acum avem 150 de MILIARDE de EURO datorii, peste 70% din agricultură și industrie pe mâna străinilor, ce mai este românesc acum? Aaaa, putem fi carne de tun? Poate au dus-o bine cu gaz ieftin ? Poate s-au dezvoltat altfel față de cele 85 de țări ,,ajutate”? Poate excepția de la regulă? Poate au scăpat de sub control cele ,, câteva” cu ajutorul altora oprimați înainte de planul Marshall? Totuși ce spui de lunga listă enumerată mai sus?

    • @Întreb Și EU (sau CEDO) sau ONU:
      In Romania PIB-ul per capita era de 2.482 de dolari în 1989 și aproape 14.700 dolari în 2021.

      Nu, in 1989 nu aveam nimic, statul avea ce zici tu si statul si-a bătut joc de averea naționala.

    • Aveau pe atunci telefoane mobile? Se folosea amnarul ? Dacă cineva avea 100 de dolari și îi ținea cu un randament de 7 % câți bani avea după 33 de ani? Cât valorau 2 400 de dolari? Mai mult de 1/2 din prețul unui apartament de 2 camere? Acum 15 000 de dolari? Poate 1/4? Cine plătește datoriile externe uriașe? Aaaaa, copii , nepoții, strănepoții, noi cu burta mare o ducem bine , nu?

    • 100 de dolari cu randament de 7 % anual ar însemna după 33 de ani 932,53 dolari acum , calculele celelalte te invit singur să le faci……Ce bine o ducem……

    • @Întreb Și EU (sau CEDO) sau ONU:
      Datele care le-am prezentat sunt ponderate cu inflația si devalorizarea dolarului.

      Daca nu ai prins perioada dinainte de 89: viata in Romania era can in Coreea de Nord, poate mai rău.

    • Nu știu cum e în Coreea de Nord, PIB per capita 2 021 (România ) e 11 541 dolari, nu are legătură cu inflație sau devalorizarea, părinții mei , bunicii mei nu au tremurat pe la bănci să-și ia case, aveau ce mânca, ce bea, unde să muncească, aveau speranță, bunătate, bucurie , umanitate, chef de viață, veselie, noi? Pe lângă cei 15 000 de dolari pierduți (per capita ) avem și 8 000 de euro datorii (per capita ) și nu mai avem nimic al nostru în țara noastră? E bine , e rău, poate asta ne dorim să plătim mereu tribut?

    • Adaug și părinții , bunicii, rudele prietenilor mei , majoritatea nu erau nomenclaturiști, TOȚI o duceau bine, nu se văitau, acum………..

  7. PANA LA ULTIMUL HO… PARDON, PANA LA ULTIMUL UCRAINEAN!