G4Media.ro

Renate Weber: Nu există o definiție a stării de alertă și o…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Renate Weber: Nu există o definiție a stării de alertă și o limită de timp pentru aceasta

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că ”este o situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit” pentru că miercuri Curtea Constituţională decide asupra sesizării făcute privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi tot miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – va adopta, cel mai probabil, legea propusă de Guvern privind starea de alertă, transmite News.ro.

Weber spune că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta.

”Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la Curtea Constituţională pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu există o limită în timp pentru starea de alertă. Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar  putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat. Constituţia noastră este foarte clară, nu ai voie să aduci atingere substanţei drepturilor şi libertăţilor. Nu ştiu ce va decide Curtea mâine, dar vreau să vă spun că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme. Din câte am văzut astăzi, la un moment dat, prin o multitudine de amendamente aduse, şi am văzut că au fost aduse amendamente de toate partidele politice, deci prin acele amendamente s-a dat o definiţie stării de alertă, s-a spus clar că nu poate să fie decât pe 30 de zile, cu posibilitatea să fie prelungită încă o dată cu maximum 30 de zile”, a declarat Renate Weber, marți seară, la TVR.

Renate Weber afirmă că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.

Senatul a adoptat, marţi, legea privind starea de alertă, cu modificări propuse de PSD.

Camera Deputaţilor va dezbate miercuri aceeaşi lege, iar CCR dezbate sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Curtea Cardaslakkara decide exact cum a fost stabilit. Avokkata Popoului cu aranjamente dubioase – o adevarata molima!

  2. „Renate Weber afirmă că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.”

    Inteleg ca e vorba de trei zile, iar in situatia asta trebuie prelungita starea de urgenta. Sa-l vedem acum pe dl. Iohannis.

    • @Petrov:
      Si apoi sa vedem si Parlamentul care trebuie sa aprobe puiul asta de stare de urgenta ! !

  3. Au și ăștia un talent de a-i oferi muniție acestei curți prostituționale, nu ai văzut așa ceva…

  4. Si daca nu exista o definitie si nici limite ptr. perioada de alerta , ( lipsa acestora este explicabila , alerta raportandu-se la o situatie de fapt in derulare), atunci dece contesta Coana Mare la CCR proiectul de lege? Ce o doare , de sanatatea noastra sau de libertatea lui Mos Tradiceanu?

  5. Cat de inteleapta este aceasta securista! Sa i se aminteasca ca avocatul poporului are o definitie si o menire pe care le-a deturnat cu nonsalanta si ca totul are o limita. Si intre timp sa se mai priveasca in oglinda ca sa-si vada hidosenia.

  6. Incredibil nu este faptul ca Ministrul justitiei este 0 dpdv politic ci faptul ca nu a stiut sa calculeze cat timp ii trebuie pt a prezenta Parlamentului proiectul de lege privind instituirea starii de alerta in asa fel incat sa nu ramana descoperita Romania, sa nu avem o Romanie „la liber(ul) plac”

  7. PANA LUNI ROMANICA E LA LIBER !