G4Media.ro

Washington și Stockholm au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării

sursa foto: Facebook/Tobias Billstrom

Washington și Stockholm au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării

Statele Unite și Suedia au semnat marți primul lor acord de cooperare în domeniul apărării, pentru a-și consolida legăturile militare și a permite desfășurarea de exerciții bilaterale, într-un moment în care Stockholm așteaptă să adere la NATO, a anunțat Washingtonul.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a semnat acordul cu omologul său suedez, Pal Jonson, a precizat Pentagonul. Pactul de apărare va stabili „condițiile (care (permit) forțelor americane să opereze în Suedia”, inclusiv „statutul juridic al personalului militar american, accesul la zonele de desfășurare” și „prepoziționarea de echipamente militare”, se arată în comunicatul Pentagonului, citat de Le Figaro.

Cei doi „au convenit asupra importanței continuării unui sprijin puternic pentru Ucraina în fața invaziei ilegale pe scară largă a Rusiei”, a adăugat aceeași sursă. Invazia Moscovei în Ucraina, care a început în februarie 2022, a provocat îngrijorare în Finlanda și Suedia, două țări care, istoric neutre, au cerut să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Helsinki a reușit să se alăture alianței în aprilie, în timp ce Stockholm așteaptă ratificarea aderării sale de către doi dintre membrii săi, Turcia și Ungaria.

Noul pact de apărare americano-suedez va fi în vigoare atât înainte, cât și după ce Suedia va adera la NATO, explică Departamentul de Stat, adăugând că Suedia „este un partener puternic și capabil în domeniul apărării, care susține valorile NATO”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...