G4Media.ro

Vladimir Putin califică retragerea trupelor occidentale din Afganistan drept „cel puțin pripită”…

Vladimir Putin, foto: Forumul Economic din Est

Vladimir Putin califică retragerea trupelor occidentale din Afganistan drept „cel puțin pripită” și avertizează asupra amenințărilor apărute în regiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept „cel puţin pripită” retragerea trupelor coaliţiei occidentale din Afganistan, atrăgând atenţia asupra ameninţărilor apărute în regiune din cauza acestei retrageri, informează TASS, citată de Agerpres.

Luând cuvântul online în cadrul summitului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Vladimir Putin a subliniat că situaţia din zona de răspundere a OTSC şi la frontierele externe ale ţărilor sale membre „este nu doar instabilă, ci şi comportă noi şi cu adevărat stringente provocări şi riscuri pentru securitatea” statelor membre.

„Imediat după retragerea, eufemistic vorbind, pripită a trupelor SUA şi aliaţilor lor din Afganistan şi instalarea la putere a mişcării talibane, am făcut, în timpul unui summit extraordinar al OTSC, schimb de opinii în legătură cu pericolele legate de situaţia radical schimbată din această ţară. Toţi am susţinut atunci concluzia conform căreia, în condiţiile actuale, este mai necesară ca oricând o strânsă coordonare şi coeziune a statelor membre ale OTSC”, a declarat Putin.

El a amintit că ţările „au convenit că trebuie să fie pregătite în orice clipă să activeze pe deplin potenţialul de apărare şi politic al OTSC, pentru asigurarea securităţii, menţinerii păcii şi stabilităţii” în statele organizaţiei.

Membrele din Asia Centrală ale OTSC, în special Uzbekistan şi Tadjikistan, care se învecinează cu Afganistanul şi care s-au confruntat cu atacuri jihadiste în anii 1990 şi 2000, exprimă temeri după revenirea talibanilor la putere.

Moscova, care consideră Asia Centrală ca făcând parte din zona sa de influenţă şi dispune de baze militare în regiune, se teme de eventuale incursiuni ale jihadiştilor afgani, inclusiv „combatanţi deghizaţi în refugiaţi” pe teritoriul rus.

Sursa foto: Forumul Economic din Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. plange Putin dupa americani? sau cauta o mica scuza sa invadeze Afganistanul?

  2. Vorbe de claca! Sa mai zica si putin ceva din cand in cand. Incepe sa semene cu ciolacu.
    Americanii si-au dat seama de la o vreme ca aia se pot extermina mai cu spor in lipsa armatelor occidentale.
    In urmatoarele luni vor avea mai multe pierderi decat a putut sa le produca NATO in 20 de ani.
    Aia se dusmanesc fiecare cu fiecare si in plus au avantajul ca se cunosc intre ei, se gasesc mai usor.
    Ce rost avea sa mai ramana doar ca sa moara si ei…

  3. Da, când s-au retras rusii, s-au retras în tihna…
    Ca de obicei, gargara ruseasca.

  4. Cei drept sau retras pripit si dezorganizat abandonand oameni care sau riscat pentru ei.Eu cel putin cred ca este imposibil ca americanii sa nu cunoasca cel putin partial situatia reala a guvernului afgan si sa aiba pus la punct un plan de evacuare a persoanelor care au lucrat pentru ei.Pe rusi ii ingrijoreaza ca multi luptatori antiguvernamentali din Asia Centrala vor avea un loc unde sa se refugieze.

  5. asia centrală e un creuzet multicultural religios etnic rasial etc. este probabil arealul cu cel mai complicat status la ora actuală. islam hinduism budism. populații/ grupuri etnice/triburi/caste de ordinul zecilor. mentalități caractere tradiții cutume. discrepanțe sat/oraș bărbați/femei. lipsă alfabetizare. interese intrigi corupție fanatism. și multe altele. cine mai poate răzbi și pune ordine în tot ce e acolo? am mai spus. nu știi ce face vecinul de apartament darămite să știi/înțelegi/judeci tot ce se petrece cu adevărat în zonă?

  6. Era previzibil când se vorbește de”internațională arabă( musulmană)” . Războiul lor, zis „sfânt” e perpetuu . Nu cunoaște ce-i aceia „pace sau prosperitate”.