G4Media.ro

Violența sexuală în sportul francez: 533 de cazuri sunt procesate, spune ministrul…

Violența sexuală în sportul francez: 533 de cazuri sunt procesate, spune ministrul delegat pentru sporturi, Roxana Mărăcineanu

Ministrul francez al sportului, Roxana Mărăcineanu, a declarat marți la France Info că 533 de cazuri de violentă sexuală sunt în curs de procesare de către ministerul pe care-l conduce. „Toate sesizările și mărturiile sunt acum supuse unei proceduri. 100% din rapoarte sunt procesate, ceea ce nu s-a întâmplat în trecut. Astăzi avem 533 de cazuri, situații problematice, cu 584 de presupuși agresori„, a clarificat ea.

Există proceduri în curs de desfășurare, precum anchete administrative. Au existat și sesizări ale instanțelor de judecată. Nu este o chestiune banală„, a insistat ministrul delegat.

Roxana Mărăcineanu a mai indicat că președinții federațiilor au fost implicați în gestionarea acestor cazuri. „Vom semna noi tipuri de contracte de delegație. Relația dintre stat și federații este reînnoită, nu numai în ceea ce privește practica sportivă, ci mai ales în ceea ce privește etica și integritatea.”

Aceste acte sunt în conformitate cu planul de combatere a violenței sexuale, dezvăluit de Roxana Mărăcineanu în februarie 2020, ca răspuns la multiplele mărturii ale violenței sexuale în sport.

Recent, Federația Franceză de Călărie (FFE) și-a retras plângerea de calomnie împotriva lui Amélie Queguiner, care afirmase că a fost victima molestării sexuale în perioada formării sale din partea antrenorilor. FFE înaintase plângerea ca urmare a declarațiilor călăreței în din februarie 2021 și de atunci o petiție care cerea retragerea plângerii a strâns peste 21.000 de semnături.

Potrivit unor declarații ale ministerului sporturilor din aprilie 2021, 48 de federații sportive erau vizate de acuzații și 63% din potențialele victime aveau vârsta sub 16 ani.

Ministrul Mărăcineanu a înființat o celulă specială în cadrul ministerului iarna trecută după publicarea cărții Un si long silence – O tăcere atât de lungă (Plon), de patinatoarea Sarah Abitbol, în care povestea cum a fost violată de antrenorul ei când avea între 15 și 17 ani, la începutul anilor 1990. Cartea ei a provocat dezvăluiri similare în cascadă.

Foto: Sarah Abitbol Instagram

France Info, France Bleu, Le Monde

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.