
VIDEO Un participant la operațiunea “Conducta”, prin care militarii ruși au pătruns în spatele forțelor ucrainene din Kursk, afirmă că unii soldați s-au sufocat sau s-au sinucis în timp ce își croiau drum prin gazoductul inactiv
Canalul Telegram Severnîi Kanal a publicat în data de 7 iulie un videoclip de 11 minute intitulat „Conducta”, dedicat operațiunii militare ruse din regiunea Kursk. Evenimentele s-au petrecut în martie 2025, când militarii ruși au pătruns în spatele forțelor armate ucrainene prin conducta gazoductului inactiv Urengoy-Pomarii-Ujgorod, potrivit site-ului meduza.io.
Severnîi Kanal numește videoclipul „adevărul despre operațiune prin ochii soldaților care au luat parte la ea”. Înregistrarea constă în principal într-o conversație cu un bărbat în camuflaj, probabil un soldat rus care a luat parte la operațiune. Numele său nu este dat. Alți soldați apar ocazional în cadru. Înregistrarea video conține, de asemenea, imagini din conducta de gaz. Nu se știe de unde le-a obținut canalul Telegram.
Proiectul de investigație Conflict Intelligence Team a legat Severnîi Kanal de Centrul ucrainean pentru informații și operațiuni psihologice (CIPSO). Descrierea canalului Telegram susține că este un canal al grupului militar rus Sever. Jurnaliștii Astra l-au identificat pe soldatul din videoclip și au vorbit cu el.
În înregistrarea video, soldatul spune că unii dintre participanții la operațiune ar fi putut muri din lipsă de oxigen, în timp ce alții „au înnebunit” și s-au sinucis. Trupurile soldaților morți, spune el, ar fi putut rămâne în țeavă deoarece supraviețuitorii nu le-au putut lua.
„Scoaterea lor din țeava celor ”200″ este o întreagă poveste. Pur și simplu nu este loc acolo. <…> Încă mai sunt cadavre care zac pe undeva. <…> <…> Cei care au rămas zăcând în moloz, am auzit țipete acolo: „Ce se întâmplă acolo? Mi-au cedat picioarele'”, a spus militarul. Potrivit acestuia, la întoarcere, soldații s-au târât pe lângă cadavrele camarazilor lor.
„Chiar și cei [răniți] care au fost scoși pe tărgi, vor muri oricum, au respirat metan acolo”, a spus soldatul.
În plus, potrivit acestuia, participanții la operațiune nu aveau suficientă apă și hrană. Apa, susține el, a fost luată de luptătorii unității Ahmat și de cei care erau mai aproape de intrare. Gunoaiele s-au acumulat în interiorul conductei de gaz în timpul operațiunii, iar soldații, ieșind, au abandonat armele și echipamentele.
Militarul din videoclip, după cum afirmă canalul Telegram Astra, este Igor Garus, un rezident din Sankt Petersburg.
Într-o conversație cu jurnaliștii, el nu a precizat unitatea în care servește, dar a confirmat declarațiile sale din înregistrarea Severnîi Kanal. „Tot ce apare în înregistrare este adevărat. Nu pot să comentez. Eu sunt un simplu soldat. Ministerul Apărării este acolo pentru a comenta și a face declarații. Aceasta a fost o conversație personală, nu un apel. Cred că totul va fi rezolvat, vom face față la toate. Așteptăm victoria”, a spus Garus.
Soldatul susține că conținutul conversației care a stat la baza videoclipului nu a fost făcută pentru a fi divulgată. El spune că nu știe cum a putut ajunge înregistrarea pe internet. La sfârșitul videoclipului Severnîi Kanal, o persoană din spatele scenei îi spune lui Garus: „Zâmbește, ai devenit o vedetă”.
Bloggerii militari ruși au raportat că unii dintre participanții la operațiunea Pipe s-au sufocat în conducta de gaz.
„Corespondentul de război” Vladimir Romanov a susținut că moartea soldaților s-a datorat pregătirii deficitare a operațiunii: lipsa ventilației, a rezervoarelor de decantare, a apei, a proviziilor și a comunicațiilor.
Propagandista rusă Anastasia Kașevarova a susținut că soldații au fost otrăviți cu metan. În iunie, ea afirmase deja că participanții la operațiune mureau din cauza „afecțiunilor pulmonare”. Kașevarova a menționat decese din cauza cancerului pulmonar și a emboliei pulmonare.
Meduza a studiat publicațiile propagandistei și a ajuns la concluzia că motivele morții soldaților descrise de Kașevarova par parțial plauzibile. Însă afirmația că unii dintre morți au dezvoltat cancer pulmonar din cauza faptului că se aflau în conductă ridică îndoieli și nu sunt confirmate.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank