G4Media.ro

VIDEO Un fost ofițer rus spune că și-a văzut superiorii cum torturau…

VIDEO Un fost ofițer rus spune că și-a văzut superiorii cum torturau prizonieri ucraineni și îi amenințau cu violența sexuală: ”Ne putea împușca, nu ne puteam opune. Umbla beat tot timpul”/ Konstantin Yefremov cere azil în SUA după ce ar fi refuzat să se întoarcă pe front

Un fost ofițer superior al armatei ruse spune că și-a văzut camarazii torturând prizonieri de război în Ucraina, într-o rară mărturie a unui martor ocular din rândurile Moscovei care răspunde acuzațiilor larg răspândite privind crimele de război rusești, transmite CNN. 

În cadrul unei declarații acordate joi lui Erin Burnett de la CNN, fostul locotenent Konstantin Yefremov a declarat că a fost martorul unui comandant adjunct care tortura prizonieri de război și îi amenința cu violența sexuală, adăugând că nimeni nu a îndrăznit să vorbească împotriva ofițerului de teamă că acesta îi va ataca și pe ei.

„Ar fi putut cu ușurință să mă împuște pe mine sau pe oricine altcineva care ar fi spus că nu este de acord cu acest lucru”, a declarat Yefremov, adăugând că a asistat personal la interogatoriile a trei prizonieri de război ucraineni.

„În plus, era beat non-stop și se plimba cu mașina prin satele din apropiere, unde se aflau alți prizonieri de război. Din câte știu eu, mai erau aproximativ 20 de prizonieri de război ucraineni”, a spus el.

Yefremov este cel mai înalt ofițer rus care a vorbit deschis despre ceea ce a văzut în Ucraina.

El speră acum că Statele Unite îi vor acorda azil, după ce a fugit din Rusia luna trecută, în urma concedierii sale din armată pentru că a refuzat să se întoarcă în Ucraina.

„Cer iertare poporului ucrainean pentru că am venit pe pământul lor cu o armă în mână”, a spus el.

Relatarea lui Yefremov vine după ce un fost mercenar Wagner a recunoscut la începutul acestei săptămâni că brutalitatea la care a fost martor în Ucraina l-a împins în cele din urmă să dezerteze.

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, Andrei Medvedev, care cere azil după ce a trecut din Rusia în Norvegia, a afirmat că recruții și prizonierii reticenți au fost împușcați în fața noilor veniți de la Wagner.

Afirmațiile foștilor combatanți ruși vin, de asemenea, pe fondul apelurilor tot mai numeroase din partea Ucrainei și a comunității internaționale de a trage la răspundere Moscova pentru presupusele crime de război comise în timpul invaziei de aproape un an a vecinului său.

Joi, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a „crimei de agresiune” din Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis crime de război în Ucraina.

‘Fabulațiile lui Putin’

În noiembrie, oficiali ruși au declarat că a fost atins obiectivul de 300.000 de recruți în cadrul unei campanii de mobilizare anunțate de președintele Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie, după o serie de eșecuri majore pentru Moscova în război.

Yefremov a descris ceea ce el a descris ca fiind circumstanțe „dezastruoase” pentru cei înrolați în armata rusă pentru a lupta în Ucraina, spunând că mulți dintre ei nu sunt pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă pe câmpul de luptă.

„Nu au fost instruiți și nici măcar nu sunt conștienți de ce fel de oroare îi așteaptă acolo”, a spus Yefremov, descriind soldații ca fiind oameni de mână, nu militari.

Yefremov a spus că „aproape toată lumea” din forțele ruse știe că misiunea este greșită.

„Ei chiar nu cred în fabulațiile lui Putin despre amenințarea de invazie a Ucrainei”, a spus el.

În schimb, ei se află în Ucraina pentru că nu au de ales, a spus el. „Ori familia și copiii lor ajung pe străzi, ori trebuie să fie în tranșee”, a spus el.

Și pentru că trupele au fost recrutate, mulți dintre ei nu pot demisiona sau vor fi încarcerați, a spus el.

„Așa că, practic, nu au de ales. Ei trebuie fie să rămână acolo, fie să găsească modalități de a fugi. Așa că, așa cum am spus deja, circumstanțele sunt cumplite”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...