G4Media.ro

VIDEO Televiziunea de stat rusă laudă victoria extremei drepte în Olanda: „Wilders…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Francis Scarr

VIDEO Televiziunea de stat rusă laudă victoria extremei drepte în Olanda: „Wilders a spus în programul său electoral că nu va mai ajuta Ucraina în război”

Un important prezentator al televiziunii de stat ruse a lăudat victoria liderului olandez de extremă dreapta Geert Wilders în alegerile din Olanda, afirmând că victoria sa joacă în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Moscow Times.

Wilders – care a candidat pe o platformă anti-islam, anti-imigrație și anti-Uniunea Europeană – l-a lăudat în trecut pe președintele rus Vladimir Putin și susține încetarea ajutorului militar olandez pentru Ucraina.

„Doar pentru a înțelege de ce acest lucru este important pentru Rusia, de exemplu, ieri, în timpul celei de-a 17-a reuniuni în format Ramstein, actualul prim-ministru al Olandei [Mark] Rutte a promis avioane de luptă [președintelui ucrainean Volodimir] Zelenski”, a declarat joi prezentatoarea televiziunii ruse de stat Olga Skabeyeva.

„Dar Wilders, care în programul său preelectoral a spus că nu va mai ajuta Ucraina în război, vine la putere. De asemenea, Wilders a spus deja că este în favoarea unor negocieri imediate și a plecării tuturor refugiaților ucraineni din Olanda”, a continuat ea.

Olanda a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Moscovei din februarie 2022 și, alături de Danemarca, a condus eforturile de a furniza Kievului avioane de luptă F-16.

Skabeyava a continuat spunând că „cea mai echilibrată gândire și cea mai sănătoasă minte” vine din partea extremei drepte europene – politicieni pe care, a spus ea, „obișnuiam să îi numim fasciști până de curând”.

„Ieri, [premierul ungar Viktor] Orban a declarat că birocrația europeană duce Uniunea Europeană în haos”, a spus ea. „El s-a referit la democrația europeană și la cea de la Bruxelles. Apropo, Orban a fost primul care l-a felicitat pe Wilders pentru noua sa poziție”.

„Într-adevăr, el mai trebuie să creeze o coaliție, dar a declarat deja că nu va intra într-o înțelegere cu stânga. Însuși viitorul probabil următor prim-ministru al Olandei este numit cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Europei”.

Postul de presă Sputnik, susținut de Kremlin, a dat vina pe sancțiunile impuse Rusiei și pe afluxul de refugiați ucraineni pentru schimbarea politică spre dreapta a Europei.

Rezultatele preliminare arată că Partidul Libertății (PVV) al lui Wilders a obținut 37 din cele 150 de locuri în camera inferioară a Parlamentului olandez, semnificativ mai mult decât orice alt partid, ceea ce îl face responsabil pentru formarea unui guvern de coaliție.

O investigație realizată în octombrie de publicația olandeză Follow the Money (FTM) a arătat că membrii PVV au participat la evenimente de propagandă și vizite în Rusia plătite și organizate de deputatul ultranaționalist Leonid Slutsky, membru al Dumei de Stat.

Wilders însuși a călătorit la Moscova în 2018 într-o controversată vizită de lucru. Într-un interviu acordat rețelei RT, susținută de Kremlin, el l-a numit pe Putin „un lider, indiferent ce părere ai despre el”, spunând că îl „aplaudă” pentru că a luat apărarea poporului rus.

Relațiile dintre Olanda și Rusia sunt tensionate de când separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au doborât zborul MH17 al Malaysian Airlines în iulie 2014, ucigând 198 de civili olandezi la bord și 298 de persoane în total.

FTM a relatat că Wilders a încercat să își ascundă legăturile cu Rusia și nu a comentat public călătoria sa la Moscova, deși a postat fotografii pe Twitter.

Platforma oficială a partidului PVV nu menționează Rusia, dincolo de faptul că spune că Olanda ar trebui să se pregătească pentru un „tsunami de căutători de avere” în Europa, în parte pentru că „agresorul rus a invadat ilegal Ucraina”. Cu toate acestea, se mai spune că PVV nu va trimite bani sau avioanele de luptă F16 promise Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Treaba e nasoală