G4Media.ro

VIDEO Propunerea de regulament european privind reducerea pesticidelor/ Europarlamentarul Daniel Buda: „…

Captură video

VIDEO Propunerea de regulament european privind reducerea pesticidelor/ Europarlamentarul Daniel Buda: „ Va avea un impact semnificativ în agricultură”/ România solicită o derogare, utilizând deja cantități foarte mici față de alte țări

Propunerea de regulament european privind reducerea unor pesticide sau interzicerea totală a altora face subiectul unor dezbateri și al unui vot în sesiunea plenară a Parlamentului European care se desfășoară săptămâna aceasta la Strasbourg.

Raportul supus la vot are la bază propunerile Comisiei Europene de a reduce cu 65% pesticidele periculoase până în 2030, în toate statele membre, cu 50% a pesticidelor mai puțin periculoase, pentru agricultură sau cultivarea florilor și interzicerea totală a utilizării acestora în spațiile urbane.

Deputatul PNL (PPE) Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a explicat pentru G4Media care este poziția României și ce impact poate avea acest regulament pentru agricultura Uniunii Europene, dacă nu va fi adoptat cu anumite nuanțe și derogări.




Pesticidele sunt necesare pentru securizarea producției agricolă, iar România consumă doar 640g /hectar, la nivel național, față de alte state care consumă chiar 8000g/hectar. „Așadar o reducere procentuală este incorectă și va pune în pericol producția agricolă din România. Am solicitat prin amendamente ca România și țările cu cantități foarte mici în acest moment să beneficieze de derogări”, a spus europarlamentarul Daniel Buda pentru G4Media.

El a explicat că impactul în întreaga Uniune Europeană va fi enorm pentru fermieri, mai ales, atât timp cât nu sunt puse la dispoziție variante înlocuitoare pentru pesticidele actuale. Atâta timp cât toate culturile agricole utilizează pesticide, va avea loc o reducere a producției agricole, implicit vor fi afectate activitățile economice ale fermierilor și, mai ales, poate exista o criză de alimente pe piața europeană, spune acesta. Consecința ar fi creșterea importurilor din țările terțe iar produsele importate, așa cum a fost demonstrat deja, nu respectă normele de calitate ale Uniunii Europene, mai adaugă Daniel Buda.

Acesta a explicat că rezultatul votul din plenul Parlamentului, care este programat pentru miercuri, 22 noiembrie, poate varia semnificativ, așadar e la fel de posibil să fie adoptate amendamentele, să nu fie adoptate sau să fie respinsă propunerea integral.

Informații de background. Ce anunța comunicatul Comisiei de mediu a PE la adoptarea raportului, în luna octombrie :

  • „Utilizarea celor mai periculoase produse fitosanitare trebuie redusă cu 65% până în 2030
  • Interzicerea tuturor pesticidelor chimice în zonele sensibile, inclusiv în spațiile verzi urbane
  • Noul obiectiv al UE pentru 2030 de a crește vânzările de pesticide cu risc scăzut

Comisia pentru mediu a adoptat poziția sa privind măsurile de asigurare a utilizării durabile a pesticidelor și de reducere a utilizării și a riscului tuturor pesticidelor chimice cu cel puțin 50 % până în 2030.
În textul adoptat cu 47 de voturi pentru, 37 împotrivă și 2 abțineri, deputații spun că, până în 2030, UE trebuie să reducă utilizarea și riscul produselor chimice de protecție a plantelor cu cel puțin 50% și utilizarea așa-numitelor „produse mai periculoase” cu 65%, comparativ cu media 2013-2017. Comisia a propus un obiectiv de 50% pentru ambele, pe baza mediei 2015-2017.

Deputații europeni doresc ca fiecare stat membru să adopte obiective și strategii naționale, pe baza substanțelor vândute pe an, a nivelului de pericol al acestora și a mărimii suprafeței lor agricole. Comisia ar urma să verifice apoi dacă obiectivele naționale trebuie să fie mai ambițioase pentru a atinge obiectivele UE 2030.
Pentru a maximiza impactul strategiilor naționale, statele membre trebuie, de asemenea, să dispună de norme specifice fiecărei culturi pentru cel puțin cele cinci culturi pentru care reducerea utilizării pesticidelor chimice ar avea cel mai mare impact.

Interzicerea pesticidelor chimice în zonele sensibile

Deputații europeni doresc să interzică utilizarea pesticidelor chimice (cu excepția celor autorizate pentru agricultura ecologică și controlul biologic) în zonele sensibile și într-o zonă tampon de cinci metri, cum ar fi toate spațiile verzi urbane, inclusiv parcurile, locurile de joacă, zonele de recreere, căile publice, precum și zonele Natura 2000.

Combaterea integrată a dăunătorilor și pesticide cu risc scăzut

Deputații europeni spun că țările UE trebuie să se asigure că pesticidele chimice sunt folosite doar în ultimă instanță, așa cum este stabilit în cadrul gestionării integrate a dăunătorilor.

Pentru a dota mai bine fermierii cu substanțe de substituție, ei doresc ca Comisia să stabilească un obiectiv UE 2030 pentru creșterea vânzărilor de pesticide cu risc scăzut, la șase luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. În același timp, Comisia trebuie să evalueze, de asemenea, metodologiile de accelerare a procesului de autorizare a pesticidelor cu risc scăzut și a biocontrolului, deoarece procedurile actuale de lungă durată reprezintă un obstacol semnificativ în calea adoptării acestora.

Modificările introduse de noile norme ar fi graduale pentru a minimiza orice impact asupra securității alimentare.

Importul din țări din afara UE: Până în decembrie 2025, Comisia trebuie să examineze diferențele în ceea ce privește utilizarea pesticidelor pe produsele agricole și agroalimentare importate în raport cu produsele din UE și, dacă este necesar, să propună măsuri pentru a se asigura că importurile respectă standarde echivalente cu cele din UE. În plus, ar urma să fie interzis exportul de pesticide care nu sunt aprobate în UE.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează