G4Media.ro

VIDEO Oameni care inspiră România. Tudor Chirilă: There is no planet B

Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

VIDEO Oameni care inspiră România. Tudor Chirilă: There is no planet B

G4Media.ro în parteneriat cu Inquam Photos lansează o serie de video-reportaje cu oameni care, prin acțiunilor lor, sunt sursă de inspirație. Într-o țară cu valorile răsturnate, este tot mai multă nevoie de repere, de borne fixe, de oameni care știu să găsescă singuri Nordul și să îl arate altora.

Cu toții au performat în domeniilor lor, au cariere de succes, dar au făcut ceva mai mult decât jobul care ar fi putut să le asigure o viață linișită. S-au implicat activ – și nu doar pe rețelele sociale – încercând să schimbe ceva în jurul lor.

Toți acești oameni mai au ceva în comun: sunt liberi, atașați de valori democratice și implicați în comunitate. Seria videoreportajelor va fi deschisă de o poveste despre proteste: Tudor Chirilă: There is no planet B.

 




O producție G4Media.ro / Inquam Photos / Filmare și montaj: Octav Ganea / Ovidiu Micsik

Tudor Chirilă: ”There is no planet B. Și, cumva, there is no Romania B. Adică ar trebui să avem doar Romania A. Nu există plan B pentru România decât acesta pe care-l avem (…) Imediat, ideea asta, că tu manifești niște nemulțumiri despre felul în care ești condus, este catalogată ca politică. Faptul că strigi împotriva unuia te transformă automat în partizan al celuilalt. Al oponentului. Ceea ce mi se pare o tâmpenie”.

De ce se bagă când ar putea să-și trăiască viața lui de artist? De ce nu își vede liniștit de cariera lui de succes, de actor, de muzician, de entertainer la emisiuni de mare audiență? Ultima dată l-ați văzut în fața Ministerului Justiției, alături de o mână de oameni în semn de solidaritate cu Emilia Șercan. Jurnalista de investigație protesta de nouă zile de una singură. Au fost și momente însă când a ieșit la rândul său aproape singur, în Piața Victoriei.

Tudor Chirilă: ”Eu nu pretind că mă pricep. Eu spun în ce țară vreau să trăiesc. Asta e partea civică, da? Deci nu spun cum ar trebui făcut, spun ce mi se pare că nu există în țara mea. Adică, mi se pare că e de bun simț să spui că nu sunt spitale și să amintim oamenilor… Să susții o cauză ca Dăruiește Viață pentru că reprezintă o palmă dată sistemului de sănătate, care este un sistem… Citesc presă, da, de investigație, vă citesc și pe voi. Aflu lucruri de acolo. Nu mă revolt? Cred că ar trebui să nu murim în aceleași spitale în care mor bătrânii noștri.”

Numai că revolta, protestul pentru o idee, pentru valori sau alte cauze civice, cum ar fi justiție, democrație, stat de drept, par să fi murit în ultimii ani. România este din nou în stradă, dar din alte motive. Transportatorii se plâng de taxe prea mari, agricultorii de cerealele din Ucraina. Categorii largi de bugetari protestează și ele. Cu toții vor în esență cam același lucru: mai mulți bani. Dar mai multă democrație, presă liberă, mai puțină corupție? Toate astea de ce nu mai contează ca în 2017 sau 2018? Atunci oamenii au ieșit în stradă să apere justiția.

Tudor Chirilă: ”Cred că răspunsurile sunt mult mai multe. Cred că țin de dezamăgire, de lipsă de orizont a oamenilor. Probabil țin și de faptul că lumea crede că protestul în sine nu poate să rezolve nimic. Eu sunt aici de altă părere. Cred că dacă te uiți pe faptul că s-a protestat de la ceva concret, ordonanța 13, și s-a transformat într-un protest pentru stat de drept și pentru altfel de Românie, finalizând cu manipularea din 10 august, poți spune da, protestele nu au rezolvat nimic. Pe de altă parte, protestele au oprit atunci ordonanța 13. Asta a fost foarte important, a fost un câștig imediat.”

După căderea regimului Dragnea în 2019, președintele Iohannis a câștigat un nou mandat cu discurs anti-PSD și cu prezență activă la protestele din 2017. Pentru nouă luni, România a fost guvernată de o coaliție PNL – USR. De la sfârșitul lui 2020, în numele stabilității politice, președintele Iohannis a format un guvern de coaliție între foștii adversari de la PSD și PNL, partidul pe care l-a condus.

Tudor Chirilă: ”Lucrurile s-au complicat, ei s-au regrupat și am ajuns ca lumea să nu mai creadă în proteste. Dar mi se pare că am ajuns într-o situație în care lumea efectiv a ajuns să se protejeze de tot ce este rău. Și suntem așa, o mare țară de struți, care băgăm capul în pământ și fiecare încearcă să-și vadă de treaba lui în speranța că, văzându-ți doar de treaba ta, s-ar putea să nu vină peste tine ce se întâmplă în afară. Dar cred că asta este de fapt partea mai nasoală. Cred că nu funcționează (….) Noi nu înțelegem contractul social. Că noi trebuie să primim ceva de taxele pe care le plătim. Noi primim șuturi în gură și unii se îmbogățesc și unii care trăiesc în mizerie. Iar cei care trăiesc în mizerie, culmea, ajung să îi voteze în continuare pe ăia care se îmbogățesc.”

Nimeni nu s-a născut însă protestatar, nici cu conștiința civică. De unde începe totul? De la educația primită în familie. Din școală? Poate chiar de la grădiniță?

Notă: Serialul ”Oameni care inspiră România” va fi continua peste două săptămâni cu o poveste despre curaj: Emilia Șercan. Vor urma, la fiecare alte două săptămâni, portretele oamenilor care inspiră România.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

    • O idee geniala! Cred ca este cea mai buna veste pe care am primit-o in ultimul, foarte mult, timp!
      Va felicit si va multumesc pentru ideea de a nu va margini doar cu a identifica si a critica raul, ca ati inceput sa construiti binele!
      Sa le aratati romanilor ca avem oameni adevarati, care iubesc cu adevarat Romania, care le merita increderea!
      Coincidenta face ca, fara sa va fi aflat ideea, acum cateva minute, o sfatuiam pe d-na Ioana Ene Dogioiu sa nu-si mai iroseasca timpul analizand ticalosiile puterii, ci sa incerce a identifica si sprijini pe cei capabili.

  1. FELICITARI Tudor Chirila pentru toata implicarea civica !!!

  2. Rep: De ce nu cântați în campanie?
    Chirilă: E o chestie care a fost dintotdeauna. De ce să cântăm, de ce să endorsăm un partid care s-a putea să dezamăgească?”
    Cititor: Dar totusi, o candidatura independenta la Presedintie ar putea fi un lucru bun si sa se soldeze cu succes!

  3. Ai dreptate
    Ciolacu: De la 1 ianuarie nicio microintreprindere nu o sa mai poata face sponsorizari catre daruieste viata

  4. Daca vreti sa mai ascultati mesaje ca cele transmise de BUG Mafia si Parazitii le puteti cauta pe la AUR si sustinatorii lor.

    • 🙂 a luat si aur ce se poate, „intelectualii” au ramas la guvernare. esti dintre aia care asculta snoop la cina in familie, dar este oripilat de parazitii, numai pentru ca injura in romana si intelegi?

  5. Daca si individul asta care a tras pe nas si a palmuit oameni e un personaj care ”inspira” Romania in viziunea d-nului Tapalaga atunci e vai de Romanica..

    • Vai de Romanica…e cu oameni ca tine, cu o astfel de viziune, votant haur si sos.

    • Am observat că doar pe prosti nu îi poate inspira!

    • @vali1972 – (Bine, hai sa reformulez, desi nu stiu ce avea ploaia) Care or fi personajele care te inspira pe tine, tare sunt curios?

    • nu-mi spune, lasa-ma sa ghicesc, maCiuca si CioCoLacu!

  6. O personalitate emblematica a generatiei sale!

  7. Bravo Dan Tapalaga pentru abordarea temei. Sper ca vor urma si alte articole. Mācar in media nevândută sa avem ocazia sa cunoaştem mai bine astfel de oameni. In acest an este musai.

  8. Excelent! Dar oare se gasesc urechi sa auda, ochi sa vada? Doar sper…

  9. sa inteleg ca mesajul de pe tricou e inspirat din cartea lui Mike Berners-Lee

  10. Am vazut acest video cu Tudor Chirila. Nu la asta ma asteptam.
    Asa cum il stiam eu pe Tudor Chirila, este mai mult decat tanarul simplut pe care l-am vazut acolo, care pledeaza pentru dreptul de a protesta cand ceva nu e in regula.
    Cred Tudor Chirila poate mai mult decat arata. Sper ca ar sti ce sa faca daca ar fi senator, presedinte…
    Pentru aceste functii trebuie gasiti candidati. Daca apar, daca ne conving, si sustinerea va veni.
    Daca nu avem pentru cine, degeaba iesim in strada, degeaba protestam.

  11. Tiriac o sa fie si el?…
    Eu cred ca oamenii care stiu sa cheltuiasca tot bugetul primit de la ministru/primar sunt de admirat (indiferent de rezultatul obtinut). daca le mai ramane ceva la final de an: ii doneaza la … catedrala?

  12. Felicitări pentru această campanie, G4media!!

  13. Toata stima pentru Tudor Chirila! Un om implicat civic, caruia nu-i pasa de ridicol catusi de putin si-si sustine crezurile si convingerile mereu (cu argumente, nu limbaj de lemn)

  14. Da, exemplifică excelent realitatea . Cum pornești/reușești în viață pe spatele părinților … Cel mai bun actor din filmele regizate de mama samd

    • @ Rudi – Nu cred ca e asta principala problema, cred ca mai important e cat de bine folosesti oportunitatile primite. Pana la urma, putea sa-si vada linistit de viata lui boema si fara griji, da’ a ales sa se implice.

    • Bai Rudi, tu astea le-ai primit ca texte sau cum? Cu un tata gazetar si o mama actrita crezi ca Tudor a fost baiat de bani gata?

  15. Adevăratele valori ,cei cu zece pe linie profesează în străinătate .Au avut grija comuniștii sa ii alunge …Chirilă este un actor și cam atât.Daca îi asculți melodiile postdecembriste ,te doare capul

    • @Joe – Nu conteaza ca e un actor, daca ce transmite se suprapune cu sperantele oamenilor care isi doresc o societate prospera si corecta, atunci nu pot sa zic decat bravo lui.

    • nu Joe, Chirilă NU este un actor și cam atât, ci un om implicat civic, caruia nu-i pasa de ridicol catusi de putin si-si sustine crezurile si convingerile mereu, cu argumente, nu cu limbaj de lemn

  16. Cu principiile si atitudinea lui Tudor Chirila, avem sanse sa eliminam coruptia din justitie si din guvernare. Totul depinde de nivelul de educatie al alegatorilor si de ordinea din gandurile acestora. Azi suntem subjugati de speciali care fac si interpreteaza legea strict in interes propriu. Daca intarziem sa ne trezim, cu tot suportul UE, vom aluneca spre sistemul sovietic (rusesc).

    • din pacate lumea din Romania nu mai vede cu ochi buni occidentul, de la atatea fake news si propaganda continua, injura UE pe unde apuca, dar sunt curios cum vor reactiona cand vom fi oblast al Federatiei Ruse?! Care dintre voi ati alege sa mancati o conserva facuta in Federatia Rusa fata de una facuta in Italia, Franta sau Spania?

    • @Alin reprezentativ pentru democratia romaneasca. Dintre toate exemplele el alege „conserva”. simplu, direct… a mai castigat unul 70% in 1990 cu „salam cu soia”. limbajul alesilor dovedeste ca provin de la aceeasi scoala, asadar si votantii sunt tot pe acolo, doar ca nu mai asteapta „americanii” se duc peste ei.

  17. Dacă se împotrivește sistemului corupt și pentru drepturile omului, pentru libertate, un stat cu adevărat drept atunci da… e foarte normal protestul iar oamenii trebuie să-l susțină.